Πάμε σαν άλλοτε...
Η απόφαση για σταδιακή απόσυρση των τρόλεϊ από την Αθήνα και μάλιστα με ξήλωμα των εναέριων καλωδίων, μοιάζει με εκείνη τη βιαστική ανακαίνιση σπιτιού: βγάζεις τις πόρτες και τα παράθυρα χωρίς να έχεις αγοράσει τα καινούργια. Ο εκσυγχρονισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι, φυσικά, αναγκαίος, κανείς δεν θέλει να κινείται με οχήματα του 1999. Όμως η αποδόμηση ενός δικτύου πριν πριν τεθούν σε λειτουργία σύγχρονα και φιλικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.
Σωστή πρόθεση, λάθος χρονοδιάγραμμα
Τα τρόλεϊ δεν ήταν τέλεια, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα ΜΜΜ είναι. Είχαν χαμηλή ταχύτητα, παλαιωμένο στόλο και κόστος δυσανάλογο της απόδοσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Όμως, αποτέλεσαν ένα από τα πιο αθόρυβα, σταθερά και περιβαλλοντικά φιλικά μέσα, ειδικά σε περιοχές που δεν καλύπτονται από μετρό ή τραμ. Και το βασικότερο: Υπήρχαν!
Η λογική "κόβω το παλαιό για να φέρω το καινούργιο" έχει νόημα όταν το καινούργιο… υπάρχει. Και από ότι φαίνεται, κάτι κινείται. Μένει να το δούμε στην πράξη...
Αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν ξεκινά να διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης. Μέσα στο 2025 αναμένονται αποφάσεις για την αντικατάσταση των τρόλεϊ, είτε με ηλεκτρικά λεωφορεία, είτε με νέας γενιάς τρόλεϊ που λειτουργούν χωρίς καλώδια (In-Motion Charging). Η ΟΣΥ σχεδιάζει την ενίσχυση του στόλου με 950 νέα λεωφορεία, ηλεκτρικά και "καθαρών" καυσίμων, ως το τέλος του 2025.
Όμως αυτός ο σχεδιασμός, αν και θετικός, παραμένει αποσπασματικός: χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική δρομολογίων, χωρίς σαφή πρόβλεψη για τη λειτουργική σύνδεση των νέων γραμμών με το υπόλοιπο δίκτυο και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα που να δεσμεύει το Υπουργείο και να εξυπηρετεί την καθημερινότητα του πολίτη, δίνοντάς του σαφή εικόνα για το πότε και πώς θα μπορεί να βασιστεί στα νέα μέσα.
Το αφήγημα που θα πείσει τον πολίτη
Ας δούμε τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Το Λονδίνο πριν αποσύρει παλαιά λεωφορεία, είχε ήδη αναπτύξει στόλο διώροφων υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων. Το Παρίσι, μέσα σε λίγα χρόνια, μετέτρεψε μεγάλο ποσοστό των λεωφορειακών γραμμών σε "πράσινους" ηλεκτροκίνητους διαδρόμους. Η Ρώμη, με όλα της τα γνωστά προβλήματα, δεν κατήργησε απλώς παλαιάς τεχνολογίας γραμμές μέσων, αλλά τις αντικατέστησε με σύγχρονα ηλεκτρικά λεωφορεία υψηλής χωρητικότητας, τα οποία λειτουργούν με λογική τραμ: σε αποκλειστικές λωρίδες, με λιγότερες στάσεις και αυξημένη ταχύτητα, ένα σύστημα γνωστό διεθνώς ως Bus Rapid Transit (BRT).
Στην Αθήνα φαίνεται πώς η αρχή γίνεται. Όμως για να πετύχει, δεν αρκεί να δούμε μόνον περισσότερα οχήματα στους δρόμους. Χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός δρομολογίων, βελτιωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ των μέσων, έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας και το πιο βασικό: ένα αφήγημα που να πείσει τον πολίτη ότι αξίζει να αφήσει το αυτοκίνητό του και να εμπιστευτεί τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις του.
Αν δεν υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός, τότε οι καλές προθέσεις μοιάζουν περισσότερο με τις κατεδαφίσεις που λέγαμε στην αρχή του κειμένου...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τροχαία: Σε αυτούς τους δρόμους μπαίνουν οι νέες κάμερες - Ποια παράβαση θα βεβαιώνουν
Δυστύχημα Diogo Jota: Ποιος πραγματικά πρέπει να οδηγεί αυτοκίνητα όπως η Lamborghini Huracan;