Δυστύχημα Diogo Jota: Ποιος πραγματικά πρέπει να οδηγεί αυτοκίνητα όπως η Lamborghini Huracan;


Η Huracan των 1.500€/ημέρα δεν συγχωρεί άγνοια, επίδειξη ή ανωριμότητα. Τραγικά περιστατικά αποδεικνύουν γιατί η ισχύς χωρίς γνώση και συνείδηση μπορεί να σκοτώσει.

Η Lamborghini Huracan δεν είναι απλώς ένα εντυπωσιακό supercar. Είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα με 610 ίππους, που μπορεί να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα της στο ασφαλές περιβάλλον μιας πίστας και σε κάθε περίπτωση ακατάλληλη για επίδειξη σε δημόσιους δρόμους.

Το κόστος ενοικίασης μπορεί να καλύπτεται εύκολα από κάποιον με οικονομική άνεση. Όμως, για να καθίσει κανείς πίσω από το τιμόνι ενός τέτοιου οχήματος, τα χρήματα δεν αρκούν. Χρειάζονται οδηγικές γνώσεις, εμπειρία, αυτοσυγκράτηση και συνείδηση του τι πραγματικά χειρίζεσαι.

Η τραγική απώλεια του Diogo Jota και του αδελφού του, Andre, σε τροχαίο με νοικιασμένη Huracan στην Ισπανία, φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα ερώτημα που όλοι αποφεύγουν να απαντήσουν: ποιος πραγματικά πρέπει να οδηγεί τέτοιου είδους αυτοκίνητα;

Δεν είναι η πρώτη φορά

Στην Ελλάδα έχουμε θρηνήσει ήδη ανάλογες περιπτώσεις. Ο γνωστός καλλιτέχνης MAD Clip έχασε τη ζωή του το 2021 οδηγώντας Porsche με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Λίγο αργότερα, το 2022, σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Γιώργος Μονογυιός, αδελφός της βουλευτού Κατερίνας Μονογυιού, όταν η Ferrari που οδηγούσε καρφώθηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες, λίγα μόλις λεπτά μετά την παραλαβή της.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα οχήματα ήταν σούπερ ισχυρά, οι δρόμοι ακατάλληλοι για τέτοιες επιδόσεις και – κυρίως – οι συνθήκες οδήγησης μη συμβατές με τις απαιτήσεις ενός supercar.

Νεοπλουτισμός και εύκολο χρήμα

Η ταχύτατη κοινωνική άνοδος ή η πρόσβαση σε μεγάλα χρηματικά ποσά, συχνά μέσω καριέρας σε showbiz ή επαγγελματικό αθλητισμό, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η οικονομική δυνατότητα ισοδυναμεί με ικανότητα. Ο νεοπλουτισμός, σε συνδυασμό με το εύκολο χρήμα, οδηγεί ορισμένους στο τιμόνι οχημάτων που, απλώς, δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν.

Η απόκτηση ενός supercar δεν πρέπει να αποτελεί πράξη κοινωνικής καταξίωσης ή επίδειξη πλούτου, που συνήθως έτσι είναι… Όταν δεν προηγείται καμία εκπαίδευση ή συνειδητοποίηση του κινδύνου, τότε αυτή η συμπεριφορά μετατρέπεται σε τραγωδία.

Επιδειξιομανία και ανωριμότητα

Ζούμε σε μια εποχή όπου το να επιδεικνύεις την τελική ταχύτητα το καντράν ή τον ήχο της εξάτμισης στα social media, θεωρείται «μαγκιά». Αυτή η επιδειξιομανία, συνδυασμένη με την ανωριμότητα κάποιων νεαρών ή και οδηγών που «νεανίζουν» (σ.σ. κυκλοφορούν πολλοί ανάμεσά μας) οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές στο δρόμο, ενίοτε μοιραίες.

Ένα supercar δεν είναι παιχνίδι, ούτε μέσo επίδειξης στο Instagram. Είναι κορυφαίο τέχνημα, το απαύγασμα θα λέγαμε της αυτοκινητοβιομηχανίας και απαιτεί σεβασμό και ενσυναίσθηση ευθύνης. Και η ευθύνη αυτή απουσιάζει συστηματικά, όταν ο οδηγός ενδιαφέρεται περισσότερο για τα likes και τα views, παρά για τη συμπεριφορά του στον δρόμο.

Άγνοια κινδύνου είναι επικίνδυνη

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που σκοτώνει δεν είναι η υπερβολική ταχύτητα  καθαυτή (σ.σ. το… συνηθισμένο πόρισμα της Τροχαίας σε ένα ατύχημα, όπως και η ολισθηρότητα της ασφάλτου), αλλά η άγνοια κινδύνου. Η ψευδαίσθηση του ελέγχου, η υποτίμηση των νόμων της φυσικής και η υπερβολική αυτοπεποίθηση σε δημόσιους δρόμους με οχήματα 600+ ίππων είναι θανάσιμος συνδυασμός. Πολλοί πιστεύουν ότι «θα το σώσουν», «το έχουν» ή «θα φρενάρει», αγνοώντας ότι σε τέτοιες ταχύτητες, το παραμικρό λάθος δεν συγχωρεί.

Η οδήγηση δεν είναι videogame. Ούτε χωρά επαναλήψεις. Κάθε λάθος χειρισμός ή οδηγική απόφαση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Δεν φτάνει να έχεις 1.500 ευρώ την ημέρα για να είσαι super-οδηγός

Το να διαθέτει κάποιος 1.500 ευρώ την ημέρα για να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο όπως η Lamborghini Huracan, μπορεί να αρκεί για να καθίσει πίσω από το τιμόνι ενός supercar, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι ικανός να το οδηγήσει. Η ενοικίαση καλύπτει μόνο το οικονομικό σκέλος, οι πραγματικές προϋποθέσεις είναι άλλες: εμπειρία, εκπαίδευση, συνείδηση και σεβασμός στο μηχάνημα που χειρίζεσαι. Και όμως, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που κυριαρχεί δεν είναι η επίγνωση του κινδύνου, αλλά η ανάγκη για εντυπωσιασμό στα social media. Βίντεο με επιταχύνσεις, selfie στο τιμόνι, stories με την εξάτμιση στα... κόκκινα, όλα στο όνομα ενός νέου, ανούσιου, ψηφιακού θαυμασμού. Όταν λείπουν η αυτοσυγκράτηση και η ωριμότητα, τότε ακόμα και το πιο εντυπωσιακό όχημα μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα, όχι μόνο για τον οδηγό του, αλλά και για όσους κινούνται γύρω του.

Χρειάζεται ειδική άδεια; Σε κάποιες χώρες, ναι

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά σε εταιρείες ενοικίασης υπεραυτοκινήτων εφαρμόζονται αυστηροί περιορισμοί. Οι ενοικιαστές πρέπει συχνά:

  • Να είναι άνω των 25 ετών
  • Να διαθέτουν δίπλωμα τουλάχιστον 2 ετών
  • Να υποβληθούν σε οδηγική αξιολόγηση ή σύντομη εκπαίδευση
  • Να υπογράψουν ρήτρες περιορισμένης ταχύτητας ή παρακολούθησης (με GPS)

Σε κάποιες χώρες, για οδήγηση supercar απαιτείται ακόμη και ειδική άδεια, όπως ισχύει π.χ. στη Γερμανία για οχήματα υψηλής ιπποδύναμης σε δημόσιο δρόμο. Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομική απαίτηση ειδικής κατηγορίας διπλώματος για supercars, ίσως ήρθε η ώρα να τεθεί σοβαρά το ζήτημα.

Η ευθύνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση

Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία ή η ταχύτητα. Το πρόβλημα είναι η ανεύθυνη χρήση τους. Ένα supercar απαιτεί σοβαρότητα, εκπαίδευση, σεβασμό, νηφαλιότητα. Η οδήγησή του δεν είναι προσωπικό καπρίτσιο, είναι σημαντική δραστηριότητα που επηρεάζει και αφορά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Όταν η κοινωνική πίεση για καταξίωση, ο νεοπλουτισμός και η ανωριμότητα οδηγούν ανθρώπους χωρίς εμπειρία να κρατούν τιμόνι αυτοκινήτων που σχεδιάστηκαν για πίστα, τότε τέτοια περιστατικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αναμενόμενα.

Το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρο: Δεν αρκούν τα χρήματα για να κρατήσεις το τιμόνι ενός supercar. Χρειάζονται γνώσεις, συνείδηση και σεβασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

17χρονος σκόρπισε τον θάνατο οδηγώντας μεθυσμένος μία Porsche Taycan - Δείτε το σοκαριστικό video

Σοκαριστικό τροχαίο με BMW M3 – Αστυνομικός γλίτωσε για λίγα εκατοστά (video)

Μηχανικός έκανε test drive σε Toyota Supra 900 ίππων και την έστειλε για παλιοσίδερα (photos)