ΕΕ & Εκπομπές Ρύπων: Τελευταία ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία


Η ΕΕ εγκρίνει τριετές πλαίσιο για τις εκπομπές CO2, προσφέροντας μια ανάσα στους ευρωπαίους κατασκευαστές προκειμένου να ανασυνταχθούν και να θέσουν τις βάσεις για μια βιώσιμη μετάβαση.

Επιτέλους, μια δόση ρεαλισμού από την ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων. Το είχαν ανάγκη οι ευρωπαίοι κατασκευαστές, το είχαν ανάγκη και οι ευρωπαίοι πολίτες. Καθώς εκείνοι είναι που καλούνται να πληρώσουν την μετάβαση και στην περίπτωση που είναι βίαια, με πιο υψηλό κόστος.

Την ίδια στιγμή, θα δοθεί υπερπολύτιμος χρόνος, κάτι σαν τελευταία ευκαιρία στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να ανασυνταχθεί και να αντιμετωπίσει τους Κινέζους, που -σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό-, πέτυχαν να λανσάρουν κατάλληλα αυτοκίνητα στην ευρωπαϊκή αγορά, δείχνοντας ανεπηρέαστοι και από την πολιτική των δασμών που τους επιβλήθηκαν προκειμένου να ανακοπεί η φόρα τους...

Το νέο τριετές πλαίσιο μέσων όρων ρύπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει ανάσα στους κατασκευαστές, θέτοντας τις βάσεις για μια βιώσιμη και στρατηγικά ώριμη μετάβαση προς την πράσινη κινητικότητα.

 

Η μετάβαση προς την κινητικότητα μηδενικών ρύπων υπήρξε έως τώρα γεμάτη αντιφάσεις. Φιλόδοξοι στόχοι από την ΕΕ, αλλά ανεπαρκείς υποδομές, υψηλό κόστος και ασταθής ζήτηση στην αγορά έκαναν την εφαρμογή τους σχεδόν ανέφικτη για τους κατασκευαστές. Η αγορά "έβραζε", και η βιομηχανία απειλούσε να λυγίσει.

Το νέο τριετές πλαίσιο μέσων όρων για τους ρύπους CO2 που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ίσως η πρώτη πραγματικά ρεαλιστική κίνηση των Βρυξελλών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευελιξία αντί για τιμωρία

Η καινοτομία της πρότασης είναι ουσιαστική: αντί για αυστηρά ετήσια όρια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν να υπολογίζουν τις εκπομπές σε τριετή βάση. Αυτό προσφέρει απαραίτητη ευελιξία σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές — από την έλλειψη πρώτων υλών για μπαταρίες μέχρι τη χλιαρή αποδοχή των ηλεκτρικών οχημάτων από τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε η Sigrid de Vries, γενική διευθύντρια της ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), πρόκειται για ένα μέτρο που «αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες της αγοράς». Με άλλα λόγια: είναι μια κίνηση κοινής λογικής που έρχεται επιτέλους να γεφυρώσει στόχους και πραγματικότητα.

Το πλαίσιο αυτό δεν είναι το τέλος της προσπάθειας — είναι η αρχή

Η ΕΕ έκανε το πρώτο σωστό βήμα, αλλά η πραγματική μετάβαση απαιτεί περισσότερα:

  • περισσότερους σταθμούς φόρτισης,

  • κίνητρα αγοράς και φορολογικά οφέλη,

  • δικαιότερες τιμές ενέργειας,

  • στρατηγική αυτονομία στην παραγωγή μπαταριών και τεχνολογιών.

Χωρίς αυτά, η «πράσινη μετάβαση» θα παραμείνει γράμμα κενό. Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα — περιβαλλοντικά, οικονομικά και τεχνολογικά.

Συμπέρασμα: Ρεαλισμός και βιωσιμότητα μπορούν να συνυπάρξουν

Η στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στις πολιτικές εκπομπών ρύπων σηματοδοτεί μια ώριμη κατανόηση του τι χρειάζεται για να επιτευχθεί μια βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: μηδενικές εκπομπές. Όμως για να φτάσουμε εκεί, χρειάζεται να κρατήσουμε ζωντανή και υγιή τη βιομηχανία που θα το πετύχει. Και αυτό μόλις ξεκίνησε να γίνεται αντιληπτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο "κυνήγι των μαγισσών" - Πώς φθάσαμε από το πρότυπο Euro 1 στο Euro 7

Καλό λογισμικό, καλό αυτοκίνητο - Η επέλαση των SDVs μόλις ξεκίνησε

Euro 7: Κερδισμένοι και χαμένοι από τη «χαλάρωση» του νέου προτύπου