Ανάμεσα στα προεδρικά διατάγματα στα οποία έβαλε την υπογραφή του ο κ. Trump, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το 6ο, με το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Kλίμα (σ.σ. διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που δεσμεύει σχεδόν 200 χώρες, προκειμένου να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου), όπως ακριβώς έκανε και στην πρώτη του θητεία.
Αδιαμφισβήτητα, η κίνηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και θέτει υπό αμφισβήτηση όλο το σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η επιτυχής έκβασή του συνεπάγεται και την υιοθέτησή του από τους βασικούς ρυπαντές, τις χώρες, δηλαδή, με μεγάλη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα. Από τους κεραυνούς Trump δεν γλίτωσε ούτε η ηλεκτροκίνηση, με τον νέο πρόεδρο να ανακοινώνει πως προτίθεται να ακυρώσει την εντολή για ηλεκτρικά οχήματα και το μπόνους των 7.500 δολαρίων, προκειμένου, όπως δήλωσε κατά την ορκωμοσία του μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο Capital One Arena: «Οι Αμερικανοί πολίτες να μπορούν επιτέλους να αγοράσουν το αυτοκίνητο που θέλουν και αυτό θα μας επιτρέψει να διαφυλάξουμε την αυτοκινητοβιομηχανία μας και τους σπουδαίους εργαζομένους της».
Οι αλλαγές που προωθεί ο νέος «πλανητάρχης» είναι δεδομένο πώς θα αλλάξουν κατά πολύ την ατζέντα για τις πολιτικές της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και όλο και περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα την αμφισβητούν με βάσιμη αιτιολογία (σ.σ. δικαίως) και τις «μπίζνες» των δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από την πράσινη μετάβαση.
Δεν χρειάζεται να είσαι… γκουρού της διανόησης για να αντιληφθείς ότι όλες αυτές οι εξαγγελίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και μένει να δούμε το πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλοι κατασκευαστές, αλλά και η Ευρώπη που, ως γνωστόν, έχει αυστηριοποιήσει ακόμα περισσότερο τον μέσο όρο εκπομπής ρύπων, στοχεύοντας στη μείωση κατά 15%, στα 93,6 g CO2 από φέτος έως το 2035, κάτι που επιτάσσει μια ποσόστωση στις πωλήσεις EVs και ΜΕΚ, εξού και όλη αυτή η «πίεση» για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.
Κολωτούμπα αλά… γερμανικά
Βεβαίως, το διαφορετικό πρίσμα με το οποίο πλέον αντιμετωπίζεται η ηλεκτροκίνηση διαφαίνεται και στη Γερμανία, κατά πολλούς την ατμομηχανή της Ευρώπης, και σίγουρα έναν βασικότατο «παίκτη» της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων ενόψει των επικείμενων εκλογών, όπως τις κατέγραψε το Reuters. Με εξαίρεση τους «Πράσινους», που εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης και την αυστηριοποίηση των προστίμων στους κατασκευαστές, τα υπόλοιπα κόμματα (CDU/CSU, AfD), τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της επιλογής αυτοκινήτου, της επανεξέτασης των ορίων εκπομπών CO2 και της παύσης της απαγόρευσης πώλησης ΜΕΚ από το 2035, βάζοντας στην εξίσωση και την προστασία των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια. Ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζητούν την παύση επιβολής αυστηρών προστίμων στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη μη επίτευξη των στόχων στις εκπομπές CO2, προκειμένου τα χρήματα αυτά να επενδυθούν για την ανάπτυξη ηλεκτρικών μοντέλων.
Με όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο στον πλανήτη Γη τα επόμενα χρόνια. Οι αλλαγές που προωθεί ο νέος «πλανητάρχης» είναι δεδομένο πώς θα αλλάξουν κατά πολύ την ατζέντα για τις πολιτικές της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και όλο και περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα την αμφισβητούν με βάσιμη αιτιολογία (σ.σ. δικαίως) και τις «μπίζνες» των δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από την πράσινη μετάβαση.
Με δεδομένο και την εκπεφρασμένη από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «στροφή» προς τα ορυκτά καύσιμα, μένει να δούμε το πώς όλο αυτό θα επηρεάσει το κλίμα και, φυσικά, τις χώρες που έχουν ήδη επενδύσει στις ΑΠΕ.
Κατά την προσωπική μας άποψη, είναι αναγκαίο να μπει ένα «φρένο» σε όλη αυτή την πρεμούρα με την ηλεκτροκίνηση, που… βιαίως κάποιοι έβαλαν στη ζωή μας, αλλά και τις τάσεις κερδοσκοπίας που κάποιοι άλλοι επέδειξαν και επιδεικνύουν. Δεν αμφισβητούμε τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, ιδίως στις μικρές κατηγορίες αυτοκινήτων, αλλά είναι δεδομένο πώς κανείς δεν είναι έτοιμος για την πλήρη μετάβαση και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ιδίως στην Ελλάδα (μια χώρα με ένα από τα πιο χαμηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα στην ΕΕ), από το 2030! Δεν είναι μόνον το θέμα των υποδομών, αλλά και το κόστος των EVs που είναι απρόσιτο ακόμα και για τους κατοίκους του πλούσιου Βορρά και η απόδειξη είναι η μείωση των πωλήσεων με την παύση των επιδοτήσεων.
Από την άλλη, αδιαμφισβήτητη είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για την επιβράδυνση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης.
Συνεπώς, η μοναδική λύση δεν είναι η ηλεκτροκίνηση, προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αυτοκινήτων, ούτε η συνεχής αυστηριοποίηση των ορίων εκπομπών και τα πρόστιμα που εντέλει μετακυλίονται επιβαρύνοντας τις λιανικές τιμές. Αλλά η επένδυση σε νέες τεχνολογίες που αποδεδειγμένα μειώνουν κατά πολύ τους ρύπους (σ.σ. εξέλιξη υβριδοποίησης), όπως και η μείωση των τιμών στα «καθαρά» ΙΧ μέσω επιδοτήσεων, προκειμένου να είναι προσιτά για ένα ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορεί να έχει ελεύθερη βούληση επιλογής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ACEA: Στην Ελλάδα και φέτος ο γηραιότερος στόλος ΙΧ της Ευρώπης
Νέος ΚΟΚ: Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν πρόσβαση στις κάμερες της Τροχαίας
Κίνηση «ματ» από τη Stellantis - Αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την παραγωγή των κιβωτίων eDCT