Renault: Οι «καυτές πατάτες» που παίρνει στα χέρια του ο Minto - Η γκάμα, τα κόστη και η Nissan


Όσο η διαδικασία διαδοχής του Luca de Meo στη Renault προχωράει, ο μεταβατικός CEO αλλά κι ο άνθρωπος που τελικώς θα τον αντικαταστήσει, έχουν μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που πρέπει να λύσουν.

  • ΦΩΤ.: RENAULT
  • 19/7/2025

Στις 15 Ιουλίου, ο Luca de Meo έπαψε κι επίσημα να είναι CEO του Renault Group, μετά από πέντε χρόνια στα ηνία του ομίλου τον οποίο επανέφερε στην κερδοφορία δίνοντάς του νέα πνοή.

Με τους ανθρώπους της γαλλικής φίρμας να είναι ήδη σε διαδικασία εξεύρεσης νέους διευθύνοντος συμβούλου, ο Duncan Minto έχει αναλάβει προσωρινά αυτόν τον νευραλγικό ρόλο, «κληρονομώντας» μαζί του κι όλες τις ευθύνες και τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Γρίφος» ο σχεδιασμός ως το 2035

Η αποχώρηση de Meo έρχεται με την ολοκλήρωση του Renaulution, του μεγαλόπνοου σχεδίου που έφερε την αυτοκινητοβιομηχανία και πάλι σε κερδοφόρα μονοπάτια, καταγράφοντας ρεκόρ το 2024. Ο Ιταλός είχε ήδη σχεδιάσει και την επόμενη φάση για την εταιρεία, το πλάνο ονόματι Futurama, που πρόκειται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου, τόσο ο Minto, όσο κι ο μόνιμος CEO που θα αναλάβει καθήκοντα μετά από αυτόν, θα πρέπει να δουλέψουν με ένα πλάνο που δεν σκέφτηκαν οι ίδιοι, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν την προϊοντική γκάμα της Renault με γνώμονα τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν όλα τα αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους ως το 2035.

Το Renault 5, το οποίο επανήλθε ως ηλεκτρικό hot hatch με πρωτοβουλία de Meo, εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο, όπως και το Renault 4, αλλά υπάρχει κι η επόμενη γενιά του Clio που μπαίνει στην παραγωγή το φθινόπωρο και κρατά τη μάρκα σε ρότα κατασκευής θερμικών μοντέλων για το άμεσο μέλλον.

Οι χαλαροί δεσμοί με τη Nissan

Η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi διανύει μία δύσκολη περίοδο, καθώς ο Ιάπωνας κατασκευαστής εστιάζει στα του οίκου του με στόχο να ανακάμψει οικονομικά.

Ωστόσο, η Renault συνεχίζει να μοιράζεται τεχνολογίες με τη Nissan, όπως για παράδειγμα είναι η πλατφόρμα CMF στην οποία βασίζονται όλα τα μοντέλα της με θερμικό μοτέρ, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών. Ακόμα και το επερχόμενο Micra θα κατασκευάζεται στη Γαλλία, οπότε ο νέος CEO θα πρέπει να εξετάσει πώς θα συνεχίσει η συνεργασία με την ιαπωνική μάρκα, αν και ήδη πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα επί των ημερών του de Meo. Στην ουσία, θα πρέπει να επιλέξει ποια στοιχεία αυτής της συμμαχίας αξίζουν και να τα διαφυλάξει για λόγους κόστους και τεχνολογικής καινοτομίας.

Συνέχεια του πλάνου de Meo ή εκ βάθρων ανανέωση;

Μία από τις πρώτες κινήσεις του de Meo όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2020 ήταν να αλλάξει ριζικά την γκάμα της Renault, αλλά και τον χρόνο που ένα μοντέλο περνούσε στη φάση σχεδιασμού και έρευνας. Ο Ιταλός έθεσε ως προτεραιότητα η γαλλική μάρκα να έχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο ανανέωνε τα προϊόντα της, θέλοντας ένα όχημα να περνά από concept σε μοντέλο παραγωγής μέσα σε 16 μήνες. Επιπλέον, συνεργάστηκε με τρίτες εταιρείες με στόχο την αύξηση της ταχύτητας παραγωγής, ενώ έδωσε και μεγαλύτερη αυτονομία στα brands του ομίλου.

Ως εκ τούτου, ο νέος CEO καλείται να αποφασίσει αν αυτό το σχέδιο όπως το σκέφτηκε και το εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια παραμένει βιώσιμο για το Group. 

Πηγή: Automotive News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με Renault που... πετάει κυκλοφορεί ο Εμανουέλ Μακρόν (photos)

Renault Boreal: Η νέα πρόταση της Renault στα C-SUV (photos)

Renault: Πως εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης