Με άξονα την διεύρυνση των ελέγχων λόγω των όλο και παλαιότερων οχημάτων στους δρόμους (σημείωση: η Ελλάδα έχει τον γηραιότερο στόλο στην Ευρώπη), αλλά και της επέκτασης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε μια σειρά από νέους κανονισμούς σχετικά με τα ΚΤΕΟ.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αλλαγή στο πλαίσιο των τεχνικών ελέγχων των ΙΧ από το 2014, με την Κομισιόν να στοχεύει σε καλύτερη πρόληψη τεχνικών αστοχιών και βλαβών που, σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση, το διάστημα 2026-2050 θα σώσει 7.000 ζωές και θα αποτρέψει 65.000 σοβαρά ατυχήματα.
Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς έχουν να κάνουν με τον υποχρεωτικό, ετήσιο τεχνικό έλεγχο για αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών, το υποχρεωτικό ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες άνω των 125 cc, τον έλεγχο του λογισμικού ασφαλείας για τα EV, την ενίσχυση του μητρώου οχημάτων ψηφιακά, και τον εκσυγχρονισμό των τεχνικών ελέγχων.
Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία της νέας πρότασης της Κομισιόν, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Προσαρμογή των δοκιμών στα νέα οχήματα: Περιοδικές τεχνικές επιθεωρήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα και νέες δοκιμές για τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής της ακεραιότητας του λογισμικού των συστημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εκπομπές.
Νέες δοκιμές εκπομπών αερίων: Ανίχνευση οχημάτων με υψηλές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των παραποιημένων, με τη χρήση προηγμένων μεθόδων για τα υπέρλεπτα σωματίδια και τα NOx.
Καταπολέμηση της απάτης: Καταγραφή των ενδείξεων του οδόμετρου σε εθνικές βάσεις δεδομένων για τη διασυνοριακή ανταλλαγή ιστορικού οδόμετρου.
Ετήσιες επιθεωρήσεις: Για αυτοκίνητα και φορτηγά άνω των δέκα ετών.
Ψηφιοποίηση: Έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών ταξινόμησης οχημάτων και περιοδικών ελέγχων και ανταλλαγή δεδομένων μέσω κοινής πλατφόρμας για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.
Αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών περιοδικού τεχνικού ελέγχου: Εξασφάλιση της διασυνοριακής αναγνώρισης των περιοδικών τεχνικών ελέγχων που πραγματοποιούνται σε άλλο κράτος μέλος για αυτοκίνητα για έξι μήνες.
Βελτιωμένη διακυβέρνηση δεδομένων: Εξορθολογισμός της πρόσβασης σε τεχνικά δεδομένα οχημάτων για τα κέντρα δοκιμών.
Στα ανωτέρω, βέβαια, προκύπτουν και αντιρρήσεις, όπως αυτή που προβάλει με έρευνά του το γερμανικό ινστιτούτο FKA που αναφέρει πως λιγότερο από 1% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, καθώς κύρια αιτία είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά κι εξωτερικοί παράγοντες.
Με τις τελικές αποφάσεις πια να έχουν ληφθεί, βέβαια, μένει η άμεση εφαρμογή τους από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και μαζί της χώρας μας και των δικών της ΚΤΕΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή: Οι δήμοι βάζουν «χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές 10ετίας!
Big Brother με τις κάμερες των διοδίων - Ποιοι οδηγοί κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 30.000€