Η Saab κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2011. Η κάθοδος του ομίλου General Motors, στον οποίο υπαγόταν τότε, σίγουρα δε βοήθησε τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία να ορθοποδήσει οικονομικά, κι έτσι τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά.
Με την πτώχευση, οι περισσότερες αντιπροσωπείες έκλεισαν, όμως η συγκεκριμένη στη Γαλλία κράτησε τις πόρτες της ανοιχτές. Η ομάδα του καναλιού Forgotten Buildings στο YouTube περιηγήθηκε στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, ανακαλύπτοντας έναν ξεχασμένο θησαυρό.
Περίπου 20 αυτοκίνητα βρίσκονται κρυμμένα στην αντιπροσωπεία, με κάποια από αυτά να θεωρούνται πλέον συλλεκτικά. Μεταξύ άλλων, δύο 93 και μία 95 βρίσκονται στο κεντρικό σημείο της έκθεσης, ενώ στο συνεργείο μπορεί να βρει κανείς αρκετές 9000, αλλά και μοντέλα άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως για παράδειγμα της Citroen, της Peugeot και της Renault.
Εκτός αυτού, στο συνεργείο έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και πολλά ανταλλακτικά μέρη, τουλάχιστον ένας κινητήρας, αλλά και τα αυθεντικά δείγματα χρωματισμών αμαξώματος και υφασμάτων της καμπίνας.
Πώς όμως η Saab έφτασε στην πτώχευση;
Για να καταλάβει κανείς από την αρχή την ιστορία της Saab, αρκεί να αντιληφθεί ότι η ονομασία της πρόκειται για ακρωνύμιο. Πιο συγκεκριμένα, προέρχεται από το 'Svenska Aeroplan Aktiebolaget', που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Σουηδική Εταιρεία Αεροσκαφών». Κι όμως, η Saab ξεκίνησε το ταξίδι της το 1937, κατασκευάζοντας αεροσκάφη για λογαριασμό της σουηδικής αεροπορίας.
Έτσι κι έγινε. Έχοντας σημαντικές γνώσεις στην αεροδυναμική και τον σχεδιασμό αεροσκαφών, οι μηχανικοί της Saab εφάρμοσαν τις τεχνικές τους στην εξέλιξη των οχημάτων της εταιρείας, με αυτή να γίνεται πολύ σύντομα συνώνυμο της αεροδυναμικής και του πρωτοποριακού σχεδιασμού, όπως και της αξιοπιστίας και της ασφάλειας.
Μετά από μία σειρά επιτυχιών στον τομέα της αυτοκίνησης, με το λανσάρισμα του Saab 93 το 1955 και του Saab 99 το 1967, αλλά και την κοινή πορεία της εταιρείας με τη Scania, από το 1968 έως και το 1969, η Saab εξαγοράζεται από την General Motors. Οι Αμερικανοί απέκτησαν ποσοστό 50% της εταιρείας, μετατρέποντάς την αργότερα σε πλήρους ιδιοκτησίας θυγατρική το 2000.
Έτσι, τα μοντέλα της Saab δεν κατασκευάζονταν πλέον από την ίδια. Για πολλούς, αυτή ήταν η κίνηση που οδήγησε την αυτοκινητοβιομηχανία στην ολοκληρωτική καταστροφή και πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2011.
Δείτε τον κρυμμένο «θησαυρό» στο παρακάτω video...