Στη ζωή βρισκόμαστε «αντιμέτωποι» με όρια. Κάποια οφείλουμε να τα τηρούμε, όπως τα όρια ταχύτητας. Ορισμένα τα βάζουμε οι ίδιοι, ενώ υπάρχουν και αυτά που (νομίζουμε ότι) καθορίζονται από τις δυνατότητές μας.
Στην περίπτωση του κολυμβητή υπερ-αποστάσεων, Σπύρου Χρυσικόπουλου, στόχος είναι η εκπλήρωση ονείρων, που σχεδόν κάθε φορά «απαιτούν» μια υπέρβαση στο αγαπημένο του υδάτινο στοιχείο.
Το κατέδειξε με «εμφατικό» τρόπο το 2021, με το ρεκόρ Guinness που θέσπισε για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει κολυμπήσει κανείς σε μία εβδομάδα σε πισίνα 50m, με επίδοση 358,2 km. Και τον Σεπτέμβριο του 2022, ο brand ambassador της CUPRA κολύμπησε 64 ώρες και 5 λεπτά συνεχόμενα, «ενώνοντας» τη Ρόδο με το Καστελλόριζο.
Δύο εγχειρήματα, ανάμεσα σε πολλά που έχει επιχειρήσει με επιτυχία, τα οποία φαντάζουν εξωπραγματικά. «Το εγκεφαλικό κομμάτι παίζει μεγάλο ρόλο. Κάποιες φορές κάνω νοερή απεικόνιση του εγχειρήματος. Στις υπερ-αποστάσεις δεν μπορείς να είσαι έτοιμος σωματικά. Ποτέ! Πόση προπόνηση να κάνεις; Στις 64 ώρες πονάνε μέχρι και τα νύχια και οι τρίχες σου. Δεν προπονείσαι και λες ‘είσαι έτοιμος’. Ετοιμάζεις το μυαλό σου για να είσαι έτοιμος να πονέσεις πάρα πολύ», τόνισε μιλώντας στο «Car and Driver».
Οι αντιξοότητες, τεράστιες. «Εκτός από το κόντρα ρεύμα, ήταν πολύ υψηλή η αλατότητα. Μετά το εγχείρημα, για 3 εβδομάδες δεν μπορούσα να φάω κανονικά με τις πληγές που είχα στα χείλη μου».
Η πρώτη προσπάθειά του, το 2018, δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως ο ultra swimmer ήταν αποφασισμένος να κάνει πράξη το ξεχωριστής σημασίας εγχείρημα. «Το διάλεξα γιατί από μικρός έβλεπα ότι το Καστελλόριζο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, δεν ήταν μέσα στο χάρτη. Στους περισσότερους βρίσκεται σε πλαίσιο και είπα θα το τιμήσω με αυτόν τον τρόπο».
Όταν βρίσκεσαι στο Αιγαίο ή ακόμα και στον Τορωναίο Κόλπο - τον οποίο έχει διασχίσει κολυμπώντας 4 φορές συνεχόμενα - ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ένα ψάρι τον δάγκωνε το 2018, άλλο ένα τον ακουμπούσε στα πόδια το 2022. «Μπορεί να ψάχνω τα όριά μου με περιπέτεια, αλλά η ασφάλεια και η υγεία είναι το παν. Τηρώ τους κανόνες ασφαλείας, έχω δίπλα μου το συνοδευτικό σκάφος με γιατρό και απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό». Φυσικά το σκάφος μόνο τον (παρ)ακολουθεί, δεν επιτρέπεται να το αγγίξει. Ακόμα και η παροχή τροφής και υγρών γίνεται ενώ κολυμπάει, μέσω ειδικής κατασκευής.
Η πιο δύσκολη στιγμή που έχει βιώσει ήταν «ο αφόρητος πόνος τις τελευταίες ώρες του Ρόδος - Καστελλόριζο, από την αλατότητα στο πρόσωπό μου, στα χείλη μου και στο στόμα μου. Ήταν απερίγραπτος. Ξεπέρασα τα όριά μου από πλευράς πόνου, έκανα υπέρβαση κάθε λεπτό που κολυμπούσα. Αν δω κάποια φωτογραφία μου από τότε, τρομάζω. Δακρύζω, γιατί έρχεται στο μυαλό μου η μνήμη του πόνου που βίωνα. Ωστόσο, όσον αφορά καθαρά το σώμα μου, δεν έχω ανακαλύψει ακόμα τα όριά μου».
Πλέον, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος εξετάζει το επόμενο εγχείρημά του. Στο μυαλό του βρίσκεται το Ελλάδα - Ιταλία, με εκκίνηση από τους Οθωνούς, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα το πότε θα το επιχειρήσει.
Ο Hamilton και ο Lauda
Από μικρός προτιμούσε τα ατομικά αθλήματα. Ξεκίνησε με το κολύμπι, κατέκτησε μετάλλια σε αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα, αλλά πάντα στο μυαλό του είχε τις μεγάλες αποστάσεις. «Ήταν αυτό που με γέμιζε», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μέχρι να ασχοληθεί με το παιδικό του όνειρο, «μεσολάβησε» το τρίαθλο, γιατί τού άρεσε πολύ το ποδήλατο και το τρέξιμο.
Πρότυπά του δεν ήταν μόνο κολυμβητές. «Με εμπνέουν πολύ οι άνθρωποι που κάνουν τη δική τους υπέρβαση. Λατρεύω την Formula 1. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα διαμορφώσω το χαρακτήρα μου. Από παιδί παρακολουθούσα τους αγώνες, έβλεπα υπερανθρώπους εκείνη την ώρα. Σκέφτομαι διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων, όπως ο Hamilton, που μέσα από πολλές δυσκολίες, χωρίς χρήματα, κατάφερε να αναδειχθεί εφτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με τον πατέρα του να κάνει αρκετές δουλειές ταυτόχρονα. Επίσης, όταν φτάνω σε σημείο μέσα στο νερό να είμαι πάρα πολύ κουρασμένος, σκέφτομαι τον Niki Lauda, όταν μετά το ατύχημα τού έβγαζαν υγρό από τον πνεύμονα και έλεγε ‘συνεχίστε’. Όλα αυτά μου δίνουν δύναμη, ειδικά σε δύσκολες στιγμές της προπόνησης για να συνεχίσω και να ξαναπάω και την επόμενη μέρα».
Εκτός από την F1, τού αρέσει πολύ και το WRC. «Αυτό κι αν είναι στα όρια. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να μου ταιριάξει πολύ είναι το Le Mans. Όμως, είναι τρεις οι οδηγοί, δεν κάνει ένας το 24ωρο!»
Οι δυσκολίες και η συνεργασία με την CUPRA
Τα εγχειρήματά του είναι ατομικά, δεν υπάρχει Ομοσπονδία να τον στηρίζει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση χορηγών. Έτσι, η συμφωνία με την CUPRA, της οποίας είναι brand ambassador, ήταν καθοριστική. «Ένιωσα μία τεράστια ασφάλεια όταν κλείσαμε τη συνεργασία με την CUPRA. Έφυγε ένα πολύ μεγάλο βάρος από πάνω μου, ξεκίνησα να κολυμπάω τελείως διαφορετικά. Επίσης βρήκαμε πολλά κοινά στοιχεία, είναι και αυτή αντισυμβατική, ξεπερνάει τα όρια και ‘σπάει’ το κατεστημένο».
Έχει οδηγήσει διάφορα μοντέλα της CUPRA (Leon e-Hybrid, Born, Formentor VZ5) αποκομίζοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. «Στο VZ5, η αίσθηση είναι σα να οδηγείς supercar», λέει χαρακτηριστικά. Αυτό το διάστημα βρίσκεται μπροστά από το τιμόνι του Formentor 1.5 TSI με τους 150 PS. «Είναι εξαιρετικό αυτοκίνητο. Αν και SUV, σε κάνει να νιώθεις ότι οδηγείς αυτοκίνητο με μικρή απόσταση από το έδαφος. Έχει φοβερά κρατήματα και κορυφαία αεροδυναμική. Νιώθεις ασφάλεια στις μετακινήσεις. Λατρεύω να το οδηγώ. Το οδηγώ αρκετούς μήνες, αλλά ακόμα και τώρα το κοιτάζω από μπροστά και το χαζεύω».
Η πίστη στο στόχο και η αγάπη για τα «υπόλοιπα» αθλήματα
Έχοντας πραγματοποιήσει το Ρόδος - Καστελλόριζο, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι σίγουρος για τη στάση ζωής που πρέπει να έχει κάποιος: «Να μην εγκαταλείπει ποτέ τα όνειρά του. Αν πιστέψεις πραγματικά σε κάτι και το θέλεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μπορείς ακόμα και να πετάξεις. Εγώ μπαίνω μέσα στο νερό, κοιτάζω το βυθό και νιώθω ότι πετάω εκείνη την ώρα».
Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα… με πολλούς αποδέκτες: «Αγαπήστε λίγο τα υπόλοιπα αθλήματα και τις ατομικές προσπάθειες. Είναι κάτι που πρέπει να αρχίσει από την οικογένεια, αλλά αφορά και το σχολείο, τα μέσα ενημέρωσης. Ένα παιδί που θα βάλει έναν ακραίο στόχο, χρειάζεται να δει πρότυπα. Ας έχουν τα παιδιά όλα τα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους».