Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα το αυτοκίνητό σας να μην μπορεί να πάρει μπροστά αν εντοπίσει υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στον οργανισμό σας; Αυτή η κουβέντα δεν είναι νέα. Γίνεται εδώ και καιρό στην Αμερική όπου έχει σχηματιστεί ένα είδος "συμμαχίας" μεταξύ των αρμόδιων φορέων ασφάλειας αυτοκινήτου και των κατασκευαστών προκειμένου να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία και να ενσωματωθεί σε όλα τα οχήματα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι αμερικανικές αρχές είναι αδιάψευστα και δείχνουν ότι ακόμα και σήμερα χάνονται πολλές ζωές στους δρόμους λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Κυκλοφοριακής Ασφάλειας σε Λεωφόρους (NHTSA) περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους το 2019 επειδή βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ, με τον αριθμό να αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% των συνολικών θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.
Αυτός είναι και ο λόγος αρκετοί κατασκευαστές θέλησαν να "συμμαχήσουν" σε ένα ενιαίο πρόγραμμα με την ονομασία Driver Alcohol Detection System for Safety όπου έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα βάλει "φρένο" στους παραπάνω αριθμούς.
Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία. Ο πρώτος είναι αντίστοιχος με τα αλκοτέστ της Τροχαίας και χρησιμοποιεί ένα ενσωματωμένο ακροφύσιο στο τιμόνι όπου εντοπίζει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού.
Ο δεύτερος αφορά μια συσκευή που θα είναι τοποθετημένη κοντά στον επιλογέα του κιβωτίου ταχυτήτων και πάνω της θα ακουμπά ο οδηγός το δάχτυλο. Στη συνέχεια, μέσω ειδικών αναλύσεων, θα μπορεί το όχημα να εντοπίσει τα επίπεδα του αλκοόλ και αν αυτά έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου, αν εντοπιστεί υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ τότε ο κινητήρας μπλοκάρει και δεν μπορεί ο οδηγός να τον θέσει σε λειτουργία και να πάει στον προορισμό του.
Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων αφού πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν πως το συγκεκριμένο σύστημα μένει απλά στο αριθμό της συγκέντρωσης και δεν μπορεί να διαπιστώσει αν ο οδηγός είναι πραγματικά σε θέση να χειριστεί με ασφάλεια το όχημά του.
Θυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ οι οδηγοί όταν ελέγχονται πραγματοποιούν μια σειρά από tests ώστε να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να οδηγήσουν. Παράλληλα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο -και κατά συνέπεια η εταιρεία που το κατασκευάζει- αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του οδηγού.
Όπως και να έχει το σίγουρο είναι πως η χρήση αυτής της τεχνολογίας δεν θα μπορέσει να εξαλείψει ολοκληρωτικά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά ώστε να μειωθούν οι θάνατοι που σημειώνονται κάθε χρόνο στους δρόμους.