Τον Δεκέμβριο του 2024, η FIA αποκάλυψε τα σχέδιά της για το μέλλον του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, παρουσιάζοντας τους νέους τεχνικούς κανονισμούς για το 2027.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε τότε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (WMSC), τα νέα αυτοκίνητα 'WRC27' θα έχουν πιο πολυχρηστικό χαρακτήρα και θα κατασκευάζονται με γνώμονα το cost cap των 345.000 ευρώ.
Οι νέοι κανονισμοί βασίζονται ουσιαστικά πάνω σε ένα αυτοκίνητο Rally2, αξιοποιώντας τους κινητήρες, τα κιβώτια και τα φρένα της εν λόγω κατηγορίας, με το βάρος να περιορίζεται στα 1.230 kg. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το νέο σετ κανονισμών θα βρίσκεται σε ισχύ για τα επόμενα 10 χρόνια μετά την εφαρμογή του, διπλασιάζοντας δηλαδή τον κύκλο ζωής του σε σχέση με προηγούμενες αλλαγές κανονισμών.
Μάλιστα, τα αυτοκίνητα του 2027 θα διατηρήσουν την ίδια φιλοσοφία όσον αφορά στη σιλουέτα τους, επιτρέποντας σε οχήματα από διαφορετικές κατηγορίες να συμμετέχουν, όπως για παράδειγμα SUV ή και αυτοκίνητα των B και C segments.
Έξι μήνες μετά, η Επιτροπή του WRC συζήτησε επί ορισμένων αλλαγών στους κανονισμούς της νεάς εποχής, με τη FIA να αναφέρει πως αφορούν «πώς ορίζονται οι περιοχές των αυτοκινήτων που περιγράφονται στους κανονισμούς, ενώ παρουσιάστηκε η αναδιοργάνωση των άρθρων που αφορούν το σύστημα ελέγχου του κινητήρα και τα ηλεκτρονικά».
«Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η προσθήκη ενός νέου κεφαλαίου σχετικά με το αμάξωμα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για βιώσιμα υλικά, των κριτηρίων ομολογκαρίσματος και του ορισμού και του σχήματος των εσωτερικών όγκων, με ελευθερία γύρω από αυτόν τον όγκο, ώστε να επιτραπεί στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν τα σχέδιά τους με πρωτοφανή επίπεδα ευελιξίας,» συμπλήρωσε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. «Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του WRC27 και ένα που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους κατασκευαστές να αγωνιστούν στη σειρά».
Επιπλέον, έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για την προμήθεια καυσίμων για το διάστημα 2026-2028, καθώς η μέχρι πρότινος προμηθεύτρια, P1 Performance Fuels, μπήκε σε καθεστώς διαχείρισης τον Φεβρουάριο, με την TotalEnergies να καλύπτει το κενό αρχής γενομένης από το Ράλι Καναρίων Νήσων.
Τέλος, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει αλλαγές το επόμενο έτος για να βελτιώσει τα χρονοδιαγράμματα των ράλι και να μειώσει την πίεση στους εργαζόμενους των ομάδων αλλά και της ίδιας της διοργάνωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το ανανεωμένο livery του Toyota GR Yaris Rally1 για τα «καυτά» χωμάτινα ράλι (photos)
WRC: Οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών μετά το Ράλι Καναρίων Νήσων?
Γιορτή της Μητέρας: Μαμά, σταμάτα να καις τα λάστιχα της Ford Mustang! (video)