* Ράλλυ Ακρόπολις: Απεδείχθη για μία ακόμα χρονιά, ότι είναι όντως «Το Ράλλυ των Θεών». Σε κάθε επίπεδο. Μάλιστα, χωρίς ενδοιασμό κατά την προσωπική μας γνώμη το φετινό Ακρόπολις ήταν μακράν το καλύτερο -σε κάθε επίπεδο- από το 2021 που επέστρεψε στο WRC. Ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος αγωνιστικών χιλιομέτρων, είχε οριακά τέλεια δομή στην σχεδίασή του, είχε και νέες Ειδικές Διαδρομές και είχε (και πάλι) πολύ κόσμο. Αν μάλιστα προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι τηλεθεάσεις, αλλά και τα «χτυπήματα» στα social έσπασαν τα κοντέρ και δημιούργησαν χαμόγελα διαρκείας σε FIA και WRC Promoter, τότε ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο.
* Service Park: Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι ενώ η Λαμία σε επίπεδο αγωνιστικής αντίληψης και κουλτούρας δεν έχει αντίπαλο στην Ελλάδα ως πόλη και η Φθιωτιδοφωκίδα ως περιοχή, εν τούτοις το «τσιρούτικο» Service Park που είχαμε φέτος, κάθε άλλο παρά με την εικόνα ενός τόσο εμβληματικού αγώνα συνάδει. Η δημοτική αρχή, οι φορείς της πόλης, και η περιφέρεια, πρέπει να αντιληφθούν ότι το Ράλλυ Ακρόπολις δεν είναι πεδίο άσκησης πολιτικής και διελκυστίνδα power game. Εκτός από το μέγεθος του Service Park, αυτό που σχολιάστηκε αλλά και που ίσχυε για όλη σχεδόν την πόλη- ήταν τα μιλιούνια των ακρίδων που έβγαιναν από κάθε μεριά… Μάλιστα ακόμα και ώρες που γινόταν συνεντεύξεις οδηγών, την ώρα που γινόταν οι επισκευές, οι «ιπτάμενοι επισκέπτες» ήταν παρόντες. Κάποιοι να το δουν αυτό για το μέλλον…
* Ζάππειο: Πολύ καλή επιλογή. Όσο και αν ακούγεται περίεργο για μία ακόμη φορά μία Σουπερειδική Διαδρομή οργανώθηκε στο πιο κεντρικό σημείο της Ελλάδας. Στο Ζάππειο Μέγαρο, μία αναπνοή από το Σύνταγμα και με την αφετηρία να γίνεται μπροστά στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η επιτυχής διοργάνωση δείχνει ότι «όλα γίνονται» και ότι όλα μπορεί να γίνουν αν ομονοούμε και συνεργαζόμαστε. Φορείς, πολιτεία, Δημοτική αρχή και περιφέρεια, έκαναν τα πάντα και η Σουπερειδική στο Ζάππειο λάμπρυνε τις νέες σελίδες της ιστορίας του ακρόπολις.
Τώρα, σχετικά με την καθυστέρηση. Κατανοούμε τον επιπλέον χρόνο που υπολόγισαν οι φορείς για να έλθουν οι αυτοκινητάμαξες από την Λαμία στο κέντρο της Αθήνας. Απεδείχθη όμως ότι δεν ήταν αρκετός. Προφανώς και όλοι οι οδηγοί της Αθήνας, πόσο μάλλον οι φορείς της, γνωρίζουν ότι απόγευμα για να κατέβεις από Γέφυρα Βαρυμπόμπης -μέσω Κηφισού/ποτάμι- στα νότια χρειάζεσαι «200 ώρες»… Είναι υπερβολή προφανώς οι «200 ώρες», αλλά την αναφέρουμε για να δείξουμε το χαοτικό του πράγματος… Ωστόσο πρέπει να ξέρεις ότι το ποτάμι είναι κολλημένο είτε γίνει είτε όχι ατύχημα. Άρα κάτι αλλάζεις, κάτι προβλέπεις, κάτι οργανώνεις σαν Plan B ώστε να μπορούν να περάσουν οι νταλίκες. Δυστυχώς το πρόβλημα έγινε διπλά αντιληπτό μια και στον καύσωνα ήταν δύσκολο να κρατήσεις ανθρώπους στο Ζάππειο να αναζητούν νερό και σκιά περιμένοντας…
* Hankook: πολλά ακούστηκαν. Πάρα πολλά. Για την αντοχή των ελαστικών στα εδάφη της Ελλάδας, για την ανθεκτικότητά τους στον συνδυασμό βραχώδη/σπαστήρια οδοστρώματα και ακραίων θερμοκρασιών, και γενικότερα για το επίπεδο προετοιμασίας του Κορεατικού εργοστασίου για να παραδώσει προϊόντα κατάλληλα για ένα θεσμό επιπέδου WRC. Τα ακούω όλα αυτά. Και τα καταγράφω. Όπως και κατανοώ το ξέσπασμα του Thierry Neuville που «έσπασε» το embargo της FIA για να μην γίνονται δηλώσεις για τα ελαστικά. Τον καταλαβαίνω να λέει «δεν χτύπησα πουθενά, δεν έκανα κάτι λάθος, τα ελαστικά κλατάρουν.» Μίλησε οργισμένα. Αλλά το ίδιο είχαν κάνει παλιότερα για τα Pirelli και ο Mads Ostberg, αλλά και ο Sebastien Ogier. Εν έχω υπάρξει αγωνιζόμενος να μπορώ να μπω στην «φόρμα» του Neuville. Αλλά θα του απαντήσω με κάτι αφοπλιστικό: όσο και να σε νοιώθω αγαπητέ Thierry, τα ίδια ακριβώς λάστιχα χρησιμοποιούσε και ο Ott Tanak, που σε όλο τον αγώνα ήταν απλά άπιαστος σε χρόνους…
* WRC Fuel: Και στα καλά καθούμενα προέκυψε, μείζον μάλιστα, πρόβλημα με τα συνθετικά καύσιμα των αυτοκινήτων Rally1 στο Ακρόπολις. Τα δεδομένα ξεπέρασαν «μία απλή γκρίνια» των ομάδων και επειδή κατατέθηκαν αποδείξεις, η FIA αποφάσισε να διερευνήσει τα προβλήματα αυτά στο σύστημα καυσίμου που αντιμετώπισαν οι ομάδες του WRC Rally1 στο Ακρόπολις. Μάλιστα τα προβλήματα αυτά ώθησαν τις Toyota και M-Sport-Ford να αποσύρουν κάποια αυτοκίνητά τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στα Puma Rally1 της M-Sport Ford, όπου δύο οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω προβλημάτων με τα καύσιμα. Συγκεκριμένα ο Martins Sesks δεν συμμετείχε στην Ελάτεια, στην τελευταία ειδική της Παρασκευής, αλλά ήταν ο Gregoire Munster που πλήρωσε ακόμη βαρύτερο τίμημα, μια και το Σάββατο το βράδυ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν η M-Sport ξέμεινε από εφεδρικές δεξαμενές καυσίμων…
Η δε Toyota επέλεξε να αποσύρει τον Sami Pajari στο τμήμα του δρόμου μετά την πέμπτη ειδική την Παρασκευή λόγω προβλήματος στο σύστημα καυσίμου στο GR Yaris του. Μάλιστα οι ομάδες παραπονέθηκαν ότι τα προβλήματα αυτά που σχετίζονται με τα ειδικά καύσιμα που παρέχονται από την TotalEnergies προκαλούν ζημιές στα αυτοκίνητά τους. Η TotalEnergies άρχισε να προμηθεύει καύσιμα στο WRC από το Ράλι Islas Canarias τον Απρίλιο, μετά την εκκαθάριση του προηγούμενου προμηθευτή, P1 Fuels. Ενώ η μετάβαση ήταν αρχικά ομαλή, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος.
* Σμόκοβο: Η «νέα αγαπημένη» Ειδική Διαδρομή για του χιλιάδες θεατές που την τίμησαν με την παρουσία τους. Ήταν ένα στοίχημα για την οργάνωση η επιλογή της, αλλά δικαιώθηκε με το παραπάνω. Η διαδρομή χαρακτηρίστηκε ως «Ειδικάρα» από πληρώματα και θεατές, ο τοπικός ήρωας Γιάννης Καραντάνας φρόντισε να εξαντλήσει με τα δομικά μηχανήματά του την αγωνιστική/διοργανωτική του εμπειρία και η μεγαλύτερη σε μήκος Ε.Δ. έδρεψε δάφνες. Και καλά οι Έλληνες που μαζεύτηκαν εκεί από πολλά Θεσσαλικά και μη μέρη -και αποσυμφόρησαν στοιχειωδώς τον Ταρζάν- ωστόσο ήταν οι ξένοι από διάφορα σημεία της Ευρώπης που βρέθηκαν σε παλιά γνώριμα μέρη (βλ. Μακρυρράχη) που αποζημιώθηκαν για την επιλογή τους. Σε καφέ της Μακρυρράχης συναντήσαμε Ιταλούς που έρχονται στο Ακρόπολις από τις αρχές του ’80 και πρόλαβαν την Κραταιά Ε.Δ. πριν η μισή γίνει άσφαλτος και η υπόλοιπη μισή παραδοθεί στα ύδατα του τεχνητού φράγματος…
* Καύσωνας: Κράτησε μόνο δύο ημέρες (ευτυχώς) αλλά ήταν αρκετές για να δοκιμάσουν κάθε είδους εμπλεκόμενο με το Ακρόπολις. Πληρώματα, μηχανικούς, κριτές, θεατές, κ.ά. Την Πέμπτη όσοι βρέθηκαν στο Shakedown στην Λυγαριά Φθιώτιδας, περιοχή που καταγράφει στις ζέστες της Κεντρικής Ελλάδας παρανοϊκά υψηλά νούμερα, το ένοιωσαν καλύτερα από τον καθένα. Το ίδιο και όσοι βρέθηκαν στο λιοπύρι του Ζαππείο να περιμένουν την Σουπερειδική. Το πιο γνωστό «θύμα» του καύσωνα ήταν ο Ιορδάνης Σερδερίδης που αποσύρθηκε το Σάββατο από τον αγώνα με διαγνωσμένη θερμοπληξία. Και άλλοι οδηγοί/συνοδηγοί αντιμετώπισαν μικρότερης έκτασης προβλήματα, όπως και κάποιοι θεατές όπως ενημερωθήκαμε το Σάββατο στην Λαμία από τοπικούς λάτρεις του αγώνα. Η πτώση της θερμοκρασίας, αισθητά, το Σάββατο, βοήθησε να απολαύσουν το υπόλοιπο του αγώνα άπαντες.
Όσον αφορά την σύνδεση από κάποιους της νέας ημερομηνίας του αγώνα (τέλη Ιουνίου) με ζέστες, καύσωνες κλπ., να πούμε εδώ ότι και όταν το Ακρόπολις ήταν Φθινόπωρο, πάλι κάτι συνέβαινε, τότε κατακλυσμοί και ακραίες βροχοπτώσεις. Καιρός είναι, απρόβλεπτος είναι, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτόν, ας μην γκρινιάζουμε παρακαλώ με το παραμικρό…
* Έλληνες αγωνιζόμενοι: Τον αρχικό ενθουσιασμό του 2021, με τις πολλές Ελληνικές συμμετοχές, ακολούθησε η σταδιακή μείωση για να φθάσουμε φέτος στις 10+1… Δέκα Ελληνικά πληρώματα και ένα μικτό, αυτό του μετανάστη Σερδερίδη με τον Βέλγο Miclotte. Φοβόμαστε για ακόμα χειρότερα του χρόνου, τουλάχιστον αυτό προέκυψε από ένα αρχικό ρεπορτάζ στην Λαμία… οι διοργανωτική αρχή και γενικότερα η Motorsport Greece θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να δοθούν bonus στις Ελληνικές συμμετοχές, και τέτοιοι τρόποι υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και πολλά και καλά σύγχρονα αγωνιστικά αυτοκίνητα.
* WRC 2027: Παραμονές του Ακρόπολις έγιναν και οι τελικές προσαρμογές στους κανόνες του παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ που θα ισχύσουν από το 2027 και που αναμένεται να ορίσουν μία (ακόμα) νέα εποχή στο WRC. Το κυριότερο σε επίπεδο κορυφαίας κατηγορίας, είναι το γεγονός ότι η FIA έχει ήδη επιβεβαιώσει ένα ανώτατο όριο κόστους (cost cap) 345.000 ευρώ για τα νέα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1. Τα αυτοκίνητα ράλι της κορυφαίας κατηγορίας επόμενης γενιάς λοιπόν, θα βασίζονται στην τρέχουσα τεχνική αντίληψη των αυτοκινήτων Rally2, αλλά η απόδοση αναμένεται να είναι κοντά στο σημερινό επίπεδο Rally1. Επίσης θα διαθέτουν χωροδικτύωμα αντί για το συνηθισμένο αμάξωμα, ενώ οι κατασκευαστές θα μπορούν να προσαρμόζουν σε αυτό οποιοδήποτε αμάξωμα, μοντέλο παραγωγής, ή σύστημα ενέργειας. Φυσικά, ο πρωταρχικός στόχος αυτών των νέων τεχνικών κανονισμών είναι να φέρει νέους κατασκευαστές καθώς και ιδιωτικές ομάδες με τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τα δικά τους αυτοκίνητα. Όπως ανέφερε στο Autosport, ο Xavier Mestelan-Pinon (τεχνικός διευθυντής της FIA), τουλάχιστον δύο βελτιωτές έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την ιδέα του νέου αυτοκινήτου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο περιθώριο του αγώνα του ERC, Roma di Capitale, γίνονται συναντήσεις και ίσως πολύ σύντομα μάθουμε έναν νέο κατασκευαστή που θα μπει το 2027 στο WRC.
* Acropolis effect: Κάθε χρόνο, η ομάδα WRC της Toyota επιλέγει ανερχόμενους Ιάπωνες οδηγούς για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα WRC Challenge, το οποίο εδρεύει στη Φινλανδία. Ο Kogure ήταν μέρος της λεγόμενης «δεύτερης γενιάς» του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στη Γιουβάσκυλα στις αρχές του 2022.
Ο Kogure και ο συναθλητής του Yuki Yamamoto αγωνίζονται στην κατηγορία WRC2 από την περασμένη σεζόν. Τις δύο τελευταίες σεζόν, τα αποτελέσματα του 24χρονου ήταν απογοητευτικά - τις περισσότερες φορές, οι αγώνες του κατέληξαν σε εγκατάλειψη αντί για στοιχειώδεις επιδόσεις ή τερματισμούς. Η τελευταία εμφάνιση του Kogure ως οδηγού της Toyota ήταν στο Ράλλυ Ακρόπολις, όπου και πάλι εγκατέλειψε αφού βγήκε εκτός δρόμου σε μία δραματική έξοδο που σχεδόν κατέστρεψε το αυτοκίνητο. Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα, στις 4 Ιουλίου, ο Kogure ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον μέλος της ομάδας ράλι της Toyota. Αξίζει να διαβάσουμε τι δήλωσε ο Kogure σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ίδιος, και κυρίως στην τελευταία παράγραφό του…
«Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι θα αποχωρήσω από το πρόγραμμα TGR WRC Challenge σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχω σε κανέναν αγώνα. Ήταν δύσκολα και τα απογοητευτικά γεγονότα συνεχίζονταν από την αρχή της χρονιάς. Προσπάθησα να βελτιώσω αυτήν την αρνητική κατάσταση κάνοντας με κάποιο τρόπο ό,τι μπορούσα. Ωστόσο, αυτό δεν απέδωσε άμεσα με θετικά αποτελέσματα. Φυσικά, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις και ένιωθα ότι οι χρόνοι μου πλησίαζαν τους κορυφαίους σε κάθε αγώνα. Ωστόσο, μικρά λάθη οδήγησαν σε ακόμη χειρότερες συνέπειες πρόσφατα. Είναι μια απογοητευτική απόφαση που πρέπει να σταματήσω το ταξίδι μου στα μέσα της σεζόν και να μην αγωνιστώ. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και μερικές φορές είναι σκληρός. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είχα κάνει τεράστια βήματα από πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά αποδείχθηκε ότι κάτι δεν ήταν αρκετό. Τουλάχιστον κατέβαλα όλη την προσπάθεια για να βελτιώσω την οδήγησή μου και να γίνω κορυφαίος οδηγός. Έτσι, είμαι πολύ περήφανος για τον εαυτό μου για όλες τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα που έχω κάνει σε αυτό το έργο και δεν μετανιώνω για τίποτα».
«Νομίζω ότι οι οδηγοί χρειάζονται τα πάντα για να είναι σε κορυφαίο επίπεδο και δεν μπορείς να χάσεις κανένα από αυτά. Επομένως, μπορεί να μην είχα ταλέντο, τύχη, συγχρονισμό ή άλλα στοιχεία.»
Ο Kogure δεν είπε ρητά αν η απόφαση να αποχωρήσει ήταν δική του ή της Toyota, αν και η διατύπωσή του υποδηλώνει ότι η αποχώρηση μπορεί να έγινε με πρωτοβουλία της ομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Acropolis Rally Stories: Πέντε θρυλικές ιστορίες από το «Ράλλυ των Θεών» (videos)
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Βρήκαμε τον ζωγράφο του «Ταρζάν»!
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Οι 5+1 σημαντικότεροι Έλληνες στην ιστορία του εθνικού μας αγώνα (photos)