Τι μάθαμε στο Ράλι Σαρδηνίας;


Παραλειπόμενα, αποκλειστικές ειδήσεις, σχόλια από τον Θωμά K. Ευθυμίου aka Mr WRC.

* Πότε θα κερδίσει η Hyundai; Η αλήθεια είναι ότι για αυτό, δεν μάθαμε τίποτα απολύτως στην Σαρδηνία. Προσέξτε: θα πρέπει να είναι μία από τις ελάχιστες φορές που στους έξι πρώτους αγώνες μιας σεζόν δεν υπάρχει διαφορετικός νικητής. Με τα έτσι και με τα αλλιώς, η Hyundai, η οποία πέρυσι απώλεσε μία απίστευτη ευκαιρία να πάρει το νταμπλ, ακολουθεί την Toyota στο πρωτάθλημα κατασκευαστών με 69 βαθμούς διαφορά και ελπίζει στους εναπομείναντες οκτώ αγώνες να ανακάμψει, να ρεφάρει και να κερδίσει το πολυπόθητο τίτλο. Γνωρίζει ωστόσο ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Όχι γιατί δεν μπορεί. Μπορεί και παραμπορεί να το κάνει, αλλά έχει να ξεπεράσει και το ψυχολογικό φράγμα του ότι έχουμε φθάσει στο καλοκαίρι και νίκη η κορεατική ομάδα δεν έχει γευθεί. 

Ας δούμε κάτι: Οι νίκες, πέρα από βαθμοφόρες διαδικασίες, είναι και ένα τρομερό όπλο στο power game στον κόσμο του αθλητισμού γενικότερα. Δεν φθάνει να ξέρεις ότι είμαι ικανός αντίπαλος. Πρέπει να ξέρει ο ανταγωνισμός ότι σε κάποιους αγώνες περιορίζεται στην δεύτερη θέση, επειδή την πρώτη «την κατέκτησα εγώ»… Και για την ώρα, όσο η Toyota Gazoo Racing «κόβει βόλτες» στα θεωρεία της κορυφής των βάθρων, τόσο η πίεση και ο εκνευρισμός θα πιέζει τους κορεάτες. Οι οποία ακόμα δεν μας έχουν πει τι σκέφτονται να κάνουν σχετικά με το μέλλον τους στο WRC, ενώ ήταν απόντες από την τελευταία συνέλευση για την οριστικοποίηση των κανονισμών από το 2027 και μετά.

Έχοντας κι εγώ, πιθανώς τις ίδιες απορίες με εσάς, ρώτησα εκεί που έπρεπε να ρωτήσω για το πώς υποδέχθηκε το στρατόπεδο της Hyundai Motorsport στην Όλμπια της Σαρδηνίας, τη νέα ήττα. Για να πάρω την απάντηση: «ελάχιστοι ασχολήθηκαν εκτενώς, μια και ήδη ψυχή τε και σε δύο ημέρες και σώματι, βρίσκονται ήδη στο Λε Μαν της Γαλλίας για τις 24 Ώρες. Βλέπετε του χρόνου θα είναι εκεί σίγουρα αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος ότι θα βρίσκονται και στο WRC»… Τι να σας πω; Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω…

* Ράλι Σαρδηνίας: Τι ωραίος αγώνας είναι αυτός. Ίσως, ή μάλλον καλύτερα χωρίς «ίσως», είναι ότι πιο κοντά στο δικό μας Ακρόπολις. Αν παρακολουθούσε κάποιος τις προσεγγίσεις οδηγών αλλά και υπευθύνων ομάδων θα έβλεπε ότι με τον έναν ή άλλο τρόπο όλοι τους στις τοποθετήσεις τους έλεγαν ότι «αυτά που μάθαμε εδώ, θα προσπαθήσουμε να τα κεφαλαιοποιήσουμε στην Ελλάδα». Γιατί; Το έχουμε ξαναγράψει εδώ, ότι η Σαρδηνία, λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από την Πελοπόννησο έχει εντυπωσιακές ομοιότητες ως αγώνας με το Ακρόπολις. Βασικότερα των ομοίων χαρακτηριστικών η ζέστη, οι καιρικές συνθήκες εν γένει, και τα σκληρά πετρώδη εδάφη. Για να έχουμε μία εικόνα για τις ομοιότητες, η Σαρδηνία έχει έκταση 24.100 τ. χλμ. και 1.660.000 κατοίκους, ενώ η Πελοπόννησος έχει έκταση 21.440 τ. χλμ. και πληθυσμό λίγο κάτω από το ένα εκατομμύριο. Κατά τα άλλα, τα εδάφη, όπως και οι ορεινοί όγκοι, αλλά και το αγροτικό κομμάτι του νησιού είναι οριακά ίδια με αυτά της Πελοποννήσου. Έτσι λοιπόν ανεξάρτητα από τα Pre Event Τest (PET) που κάνουν στην Ελλάδα οι εργοστασιακές ομάδες, τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων που χρειάζονται, τον αντλούν από το Ράλι Σαρδηνίας.

* Sebastien Ogier: Πως είναι να είσαι 41 ετών και να κερδίζεις ακόμα αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι; Όταν έχεις τρομερή μεπειρία, πάθος για το σπορ που κάνεις και κίνητρο να ισοφαρίσεις τους εννέα τίτλους του συμπατριώτη σου Sebastien Loeb, τότε τα καταφέρνεις. Φυσικά δεν είναι πλέον αλάθητος, ο Ogier, απλά είναι και ο ορισμός του Γκαστόνε… Ωστόσο, ναι είναι τυχερός, εκμεταλλεύεται τα λάθη των άλλων, αλλά αν τα προσπεράσουμε αυτά, δεν μπορεί παρά να του αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό που επιτυγχάνει. Με περιορισμένο πρόγραμμα, έχει φέτος συμμετάσχει σε τέσσερις αγώνες και έχει κερδίσει τους τρεις. Και αυτό δεν συμβαίνει όσο σούπερ τυχερός και να είσαι. Απλά το θέμα δεν είναι αν και πως κερδίζει ο Ogier. Το θέμα είναι «γιατί» κερδίζει;… Εννοώ, πως γίνεται οι αντίπαλοί του, εντός και εκτός ομάδας του, παγκόσμιοι πρωταθλητές και εκείνοι να μην μπορούν να τον κερδίσουν όντας νεότεροι ηλικιακά; Προφανώς η εμπειρία του και η ικανότητά του να μάθει πρώτος όλων το πώς δουλεύουν τα νέα ελαστικά της Hankook, αλλά και το γεγονός ότι έχει απίστευτη ικανότητα να μεταφέρει στους μηχανικούς του αυτό που θέλει να ρυθμίσουν, είναι η βασική αιτία που έχει φθάσει μία ανάσα να πάρει και πάλι κεφάλι στην βαθμολογία και να πετύχει κάποια στιγμή τον πολυπόθητο ένατο τίτλο. Το αν τα καταφέρει, γιατί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα φανεί. Πάντως στο Ακρόπολις είναι το φαβορί και το ξέρουν αυτό όλοι στο «cast» του WRC… Τώρα το πως θα αντιδράσουν είναι μία ωραία υπόθεση εργασίας για την οποία θα επανέλθω.

* Τύχη (Η): Αποκάλεσα τον Ogier ως «γκαστόνε», δηλαδή έναν χαρακτήρα που αποτελεί τον ορισμό του τυχερού ανθρώπου. Για όσους δεν είχαν καλή σχέση με τα κόμικς, να σημειώσω ότι ο Γκαστόνε ήταν ξάδελφος του Ντόναλντ Ντακ στην σειρά Μίκυ Μάους, δημιούργημα του Καρλ Μπακς ο οποίος συγκεντρώνει επάνω του την εύνοια της τύχης όλου του κόσμου… Εν προκειμένω -και ας μην είναι πλέον αλάθητος ο Γάλλος- στην Σαρδηνία στάθηκε δύο φορές υπερτυχερός όταν σε δύο «στιγμές» του δεν εγκατέλειψε. Την μία όταν πέρασε πάνω από ένα ανάχωμα και μία πουρναριά αλώβητος (ο οποιοσδήποτε άλλος θα συναντούσε εκεί και ένα βράχο που θα διέλυε την ανάρτηση) και την δεύτερη φορά όταν στην Power Stage πήγε ίδια και το GR Yaris Rally1 δεν είχε ούτε σπασμένο φρύδι στον εμπρός προφυλακτρήρα. Εκεί που πήγε ίσια, όχι μόνο δεν ακούμπησε στο δενδράκι που υπήρχε, αλλά δεν κόλλησε καν στο μαλακό ανάχωμα… Αν σε θέλει… «Η τύχη Ευνοεί τους ικανούς» αντέτεινε ο Ζαν-Μαρί όταν του το σχολίασα αλλά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη θα συμπλήρωνα ότι και άλλοι, πολλοί ικανοί, έχουν το «κακό λαγοπόδαρο της κακοτυχίας»… 

* Ogier: Πρωταθλητής προστίμων και ποινών. Στο Ράλι Σαρδηνίας ο οκτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier τιμωρήθηκε εκ νέου με χρηματικό πρόστιμο επειδή μεταξύ Flying  και Stop Ειδικής Διαδρομής έλυσε τις ζώνες ασφαλείας του, αφαίρεσε τα γάντια του και άνοιξε το λουράκι του κράνους του. Αυτό συνέβη στην πρώτη Ε.Δ. της τελευταίας ημέρας του αγώνα και στους αγωνοδίκες εξήγησε ότι οι ενέργειές του ήταν «αντανακλαστικές» και όχι σκόπιμες, και ζήτησε συγγνώμη για το λάθος του. Παρόλες τις δικαιολογίες του, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω πήγαν στον βρόντο, καθότι μετά την Power Stage ξεκίνησε για το βάθρο της απονομής χωρίς ζώνες και αυτός και ο συνοδηγός του… Για να έχετε μία εικόνα γιατί τον αποκαλώ «πρωταθλητή των προστίμων και των ποινών» να παραθέσω τα παρακάτω. Μόντε-Κάρλο και Φινλανδία 2021 400 και 800 ευρώ πρόστιμο για το κράνος, στην Κροατία τα γνωστά τότε με το ατύχημα 5.000 ευρώ για το τρακάρισμα και 2.000 ευρώ επειδή πέρασε  με κόκκινο διάβαση τραμ (τότε έπρεπε να αποκλεισθεί και να πάει ο τίτλος στον Evans), ενώ αργότερα στο Καταλούνια δέχθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ για παράνομο προσπέρασμα σε round abound και 700 ευρώ για μη χρήση μπαλακλάβας. 

Αλλά πριν φθάσουμε στην φετινή Σαρδηνία και τα 1.500 ευρώ, να προσθέσουμε και τις 30.000 ευρώ που δέχθηκε για απρεπή σχόλια πέρυσι στο Ακρόπολις όταν διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν του έδιναν 4-λεπτο σε εκκίνηση Ε.Δ….

Ζέστη: Στην Σαρδηνία, πριν καλά-καλά αρχίσει το ζόρικο καλοκαίρι με Ιούλιο και Αύγουστο να δέχονται εκτός από υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλα ποσοστά υγρασίας, τα πληρώματα βίωσαν στον αγώνα πραγματικά εξωπραγματικές συνθήκες θερμοκρασιών… Και αν στο Service Park κυκλοφορούσαν με ψυχόμενα γιλέκα, στο κόκπιτ των αγωνιστικών αυτοκινήτων, οι θερμοκρασίες δεν αντιμετωπίζονταν… Μάλιστα το Ιταλικό tuttorally στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ανέβασε φωτογραφία από το εσωτερικό του GR Yaris Rally2 του Kajetanowicz. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το επαγγελματικό θερμόμετρο έγραφε 87 βαθμούς Κελσίου παρακαλώ… 87 βαθμούς και τα πληρώματα να είναι με πυρίμαχα ρούχα και φόρμες… Φανταστείτε τι βίωναν εκεί μέσα και φυσικά, μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά αυτή τους η αυταπάρνηση, κυρίως για τα ερασιτεχνικά πληρώματα αγγίζει τα όρια ενός είδους ηρωισμού. Ναι, ήρωας πρέπει να είσαι κατά κάποιο τρόπο για να διαβιείς κάνοντας αγωνιστική οδήγηση μέσα σε ένα τέτοιο «κινούμενο φούρνο»… Απέραντος σεβασμός σε όλους τους αγωνιζόμενους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

WRC 2027: Από hatchback μέχρι crossover - Πώς η FIA ανοίγει τις επιλογές για τους κατασκευαστές

Επίσημο: Ο Stroll επιστρέφει και τρέχει στον Καναδά

F1: Αυτό είναι το πρόγραμμα του 2026 - Ποιες είναι οι αλλαγές