* Ράλι Πορτογαλίας 1: Είναι νόμος των αγώνων, ότι ο πιο γρήγορος συνδυασμός δεν μεταφράζεται και σε νικητή του αγώνα. Tanak και Hyundai ήταν απίστευτα γρήγοροι στην Πορτογαλία. Ο Εσθονός κέρδισε τις μισές Ειδικές Διαδρομές του αγώνα, ενώ η Hyundai κέρδισε σαν συμμετοχή 15 Ε.Δ., έναντι της νικήτριας Toyota. Στο τέλος, την σαμπάνια του νικητή άνοιξε ο Ogier και ήπιε η ομάδα της Toyota Gazoo Racing. Τι συνέβη; Λειτούργησε ένας συνδυασμός εμπειρίας και λογικής. Ο Ogier είδε ότι δεν μπορεί να φθάσει τον Tanak, να τον κοντράρει στα ίσια με λίγα λόγια. Μην ξεχνάμε ότι εδώ και κάνα χρόνο ο Γάλλος πολυπρωταθλητής έχει κάνει πολλά λάθη που τον καταδίκασαν. Έτσι επέλεξε στην Πορτογαλία να κινηθεί σε ασφαλή νερά, αφήνοντας τον Tanak να κάνει τον αγώνα του. Και στο πλευρό του στάθηκε και η τύχη του (η παροιμιώδης τύχη του) και το υδραυλικό σύστημα του τιμονιού του Hyundai i20 N Rally1 καταστράφηκε και μαζί με αυτό και η σχεδόν βέβαια νίκη του.
* Ott Tanak: Η δήλωσή του «δεν μας σεβάστηκαν, μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν ζώα», αναφερόμενος στις δωδεκάωρες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο πρώτο σκέλος του αγώνα, ήταν και αυτές που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Η αλήθεια είναι ότι ήχησαν βαριά, οι Πορτογάλοι ενοχλήθηκαν, η ομάδα του Tanak όπως και ο ίδιος το ήξεραν πολύ καιρό πριν αυτό, οπότε ας θεωρήσουμε ότι αυτή η φράση ήταν προϊόν του εκνευρισμού του που έχασε τον αγώνα. Γιατί αν τον κέρδιζε, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα χρησιμοποιούσε τέτοιες λέξεις. Εν πάση περιπτώσει δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ότι άλλες εποχές τα πληρώματα των ράλι δεν έπαιρναν ανάσα για 15 ή 18 ώρες, αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό επειδή τότε ήταν άλλες εποχές και η ταχύτητες και οι ιπποδυνάμεις ήταν άλλες. Όπως άλλες ήταν και οι «αρχαίες» τεχνολογίες τότε ενώ σήμερα έχουν όλα τα κομφόρ. Τελοσπάντων επειδή αυτή συζήτηση δεν βγάζει άκρη, η FIA επανήλθε στο θέμα και είπε ότι σε συνεργασία με τους διοργανωτές των αγώνων του WRC θα βρεί τρόπο να «παίρνουν ανάσες» οι αγωνιζόμενοι. Θα συνεχίζω να μουρμουρίζω όμως, ότι κύριε Tanak (και οποιοσδήποτε άλλος), μέσα σε τρεις ημέρες κάνετε 15-18 Ειδικές Διαδρομές. Για όνομα… 18 Ε.Δ. Δηλαδή αν αυτές ήταν 25 τι θα κάνατε; Θα αλλάζατε επάγγελμα; Ε;
* Ράλι Πορτογαλίας 2: Με την ολοκλήρωση του αγώνα, ο WRC Promoter από κοινού με την Πορτογαλική λέσχη, ανακοίνωσαν την επέκταση της συμφωνίας τους για παραμονή του αγώνα στο WRC για ακόμα τρία χρόνια. Βέβαια, αυτή η τριετής επέκταση, όπως συμβαίνει και τα περισσότερα Ευρωπαϊκά ράλι, Ακρόπολις, Κροατία, κ.ά. προκάλεσε αρκετά σχόλια και ξεκίνησε ένα νέο γύρω κουβέντας σχετικά με τα κριτήρια που γίνεται αυτό, έχοντας στο φόντο την «με το καλημέρα» δεκαετή σύμβαση με το Ράλι Σαουδικής Αραβίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά, οι αγώνες αυτοκινήτου, βασικά τα δύο top πρωταθλήματα F1 & WRC είναι πάνω από όλα μπίζνες. Και ως τέτοιες προχωρούν. Στη Σαουδική Αραβία τα χρήματα είναι δεδομένα, στην Ευρώπη που ακόμα σε οικονομικό-οικολογικό επίπεδο έχει ακόμα εμπόδια (και θα έχει) οι ανανεώσεις των αγώνων που παραμένουν στο παγκόσμιο καλεντάρι, έτσι θα πηγαίνουν. Χρόνο τον χρόνο ή τριετία με την τριετία. Ξέρω, δεν μας αρέσει, αλλά αν μπορούμε, ας κάνουμε κι αλλιώς…
* FIA/WRC Promoter 1: Έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι ιδέες για την προώθηση του WRC. Και δεν μιλάμε βέβαια για επέκταση των αγώνων του ημερολογίου, ούτε για διαφημίσεις κλπ. Μιλάμε για Show Events σε χώρες που δεν φιλοξενούν αγώνες του WRC, και τις οποίες θα επισκέπτεται το «τσίρκο» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι προκειμένου να συμμετάσχουν σε διάφορα shows κυρίως σε Σαββατοκύριακα. Εκεί θα κάνουν κάτι σαν Υπερειδικές Διαδρομές σε μικτά πιθανόν οδοστρώματα, θα κάνουν ατέλειωτα donuts, θα συμμετάσχουν σε παραλληλοδρομίες, ενώ θα κάνουν και βόλτες σε διάφορους τυχερούς θεατές.
Ήδη Η.Π.Α. και Κίνα έχουν μπει στο πρωτόλειο πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων, ενώ ψηλά στην κατάταξη του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Βραζιλία και Ινδία.
Σαν θεματικό πακέτο εκδηλώσεων, είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον σε αυτές τις χώρες και θα είναι ένα πολύ καλό boost για χορηγούς και εργοστάσια αυτοκινήτων, την στιγμή μάλιστα που τα νούμερα τηλεθέασης των αγώνων και οι αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το WRC 2024 έχουν κάνει θραύση. Μακάρι να συμβεί!
* FIA/WRC Promoter 2: Τελικά; Πωλήθηκε το πακέτο των εμπορικών δικαιωμάτων του WRC; Οι ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι βρισκόμαστε κοντά και ίσως πριν το Ακρόπολις να έχουμε ανακοινώσεις. Το θέμα παρακολουθεί στενά η FIA η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση τίποτα λιγότερο από μία ικανότατη εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων του WRC. Και ναι μεν όταν η θυγατρική της Red Bull, η WRC Promoter Gmbh, είναι εδώ και καιρό σε επαφές με υποψήφιους αγοραστές τους οποίους μάλιστα αξιολογεί ως σύμβουλος η JP Morgan, ωστόσο αυτό που ερευνάται δεν είναι απλά το ποσό που θα δώσουν για να αποκτήσουν τα δικαιώματα, αλλά τι σχέδια και προγράμματα έχουν για το WRC. Ό,τι και αν είναι, θα το μάθουμε σύντομα.
* WRC2: Το ενδιαφέρον από κάθε άποψη στην εξαιρετικά ανταγωνιστική (έχει κουράσει να την αποκαλούμε έτσι, αλλά είναι πέρα για πέρα σωστή) κατηγορία WRC2, είναι το γεγονός ότι το πρωτάθλημα οδηγών, εκτός ακραίου απροόπτου, θα «παιχτεί» μεταξύ του Γάλλου Johan Rossel, του Σουηδού Oliver Solberg και του Βρετανού Gus Greensmith. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι τρεις τους αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές μάρκες, ήτοι Citroen, Toyota και Skoda αντίστοιχα. Κάτι που δεν βλέπαμε να γίνεται σε τέτοια έκταση τουλάχιστον τα περασμένα χρόνια, αφού η Skoda και ακόμα παλιότερα η Ford μονοπωλούσαν -με τα τότε R5, σήμερα Rally2 αυτοκίνητα- τους τίτλους στην WRC2.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η είσοδος της Toyota στην κατηγορία αυτή άλλαξε τα δεδομένα, ενώ συνεχίζει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα αυτοκίνητο που βγήκε από την παραγωγή πριν ενάμιση χρόνο (Citroen C3) εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί. Αξίζει να δούμε και την αξιοπιστία των παραπάνω αυτοκινήτων, αλλά και τις ικανότητες επιβίωσης των οδηγών τους στα δύο σκληρά ράλι που ακολουθούν (Σαρδηνία και Ακρόπολις), όπως και σε εκείνα στη Νότια Αμερική (Παραγουάη και Χιλή) που ενώ σε επίπεδο οδοστρώματος βρίσκονται κοντά σε Φινλανδία και Εσθονία, έχουν τον δικό τους βαθμό δυσκολίας. Μην ξεχνάμε ότι η Παραγουάη μπαίνει για πρώτη φορά στο WRC. Το θέμα είναι εάν μέχρι το Φθινόπωρο η μάχη του τίτλου θα κρατεί καλά, ή το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. Εσείς; Σε ποιόν θα ποντάρατε;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Στο Ζάππειο η υπερειδική του φετινού αγώνα - Δείτε τη διαδρομή (photo)
Αυτό είναι το πρώτο «ελληνικό» Toyota GR Yaris Rally2 - Δείτε το εν δράσει (videos)