Τι μάθαμε στο Ράλι Σαφάρι;


Παραλειπόμενα, αποκλειστικές ειδήσεις, σχόλια από τον Θωμά K. Ευθυμίου aka Mr WRC.

* WRC 2026: Ώρες πριν την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι, τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά με ένα θέμα που προέκυψε από το πουθενά… Από το πουθενά; Αυτό είναι μια καλή συζήτηση. Ο λόγος περί της πληροφορίας που ήθελε την μεταβατική χρονιά του 2026 να διεξάγεται με αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally2, μια και που και τα τρία εμπλεκόμενα εργοστάσια (Toyota, Hyundai M-Sport Ford) διαθέτουν τέτοια αυτοκίνητα. Η βάση της ιδέας αυτής βρίσκεται στο να δοθεί περισσότερος χρόνος προετοιμασίας και εξοικονόμησης χρημάτων από τις επίσημες ομάδες ώστε να ετοιμάσουν τα αυτοκίνητα με τα οποία θα εκπροσωπηθούν το 2027 στο WRC. Σαν ιδέα δεν ακούγεται άσχημη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μερικούς μόλις μήνες πριν, οι εργοστασιακές ομάδες είχαν απορρίψει στο σύνολό της αυτή την ιδέα, ενώ ούτε και η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών -όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- έδειχνε ενθουσιασμένη με μία τέτοια επιλογή.

Τότε; Γιατί να «σκάσει» αυτή η πληροφορία και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο; Έκανα τα τηλεφωνήματά μου ως όφειλα, μπας και μάθω κάτι περισσότερο, αλλά τα επίσημα χείλη δεν μου έδωσαν καμία απάντηση. Τουλάχιστον κάτι που θα με έκανε σοφότερο. Αντί απαντήσεως εισέπραξα αόριστες κουβέντες τύπου «ακούστηκε», «δεν υπάρχει κάτι επίσημο στο τραπέζι αυτή την στιγμή», «αν γίνει επίσημη πρόταση από την FIA θα τοποθετηθούμε» και άλλες τέτοιες ομορφιές που θυμίζουν ανακοινώσεις του ΟΗΕ -γνωστή μέθοδος σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα… Δεν πτοήθηκα, επέστρεψα με νέες επαφές, αλλά πουθενά επίσημη είδηση. Οπότε αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί για ότι ακούστηκε, καταλήγουμε να το ερμηνεύσουμε μέσα από τα εξής πρίσματα:

1) Η FIA θέλοντας να μειώσει τον θόρυβο που προκάλεσε η απάντησή της για τσουχτερά πρόστιμα σε οδηγούς που βρίζουν, διοχέτευσε την είδηση ώστε αυτή να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και χρησιμοποίησε κάποια διεθνή μέσα για αυτό (πιστέψτε με υπάρχουν σε κάθε γωνία της γης site που θα έπαιζαν άνετα αυτό τον ρόλο του «αποκλειστικού» μεταφορέα ειδήσεων…

2) Η FIA διέρρευσε την «είδηση» προκειμένου να τσεκάρει αντιδράσεις αποσκοπώντας κυρίως να μάθει τι θα συμβεί με την Hyundai, η οποία εδώ και ένα χρόνο κλείνει την φράση «ήξεις-αφήξεις» σε όλους τους χρόνους και τις πτώσεις… Ακολουθώντας μία τακτική που στο παρελθόν έπαιξαν και άλλοι κατασκευαστές (βλ. Renault, Citroen, Mini, κ.ά.) δεν παίρνει σαφή θέση για λόγους που γνωρίζει η ίδια. Το χειρότερο είναι, τουλάχιστον όπως μου μεταφέρει από κουβέντα που έγινε στην Ναβάισα της Κένυα, ούτε τα πληρώματα της ομάδας γνωρίζουν κάτι θεσμικά σίγουρο για τοι μέλλον της ομάδας στο WRC…

* ElfynEvans: Χρειάστηκε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια μέχρι να κερδίσει Βρετανός οδηγός το Ράλι Σαφάρι! Πρώτος όλων ήταν ο εκλιπών Colin McRae που με συνοδηγό τον Nicky Grist, κέρδισε για πρώτη φορά το 1997 (Subaru Impreza WRC97), ακολούθησε ο επίσης εκλιπών Richard Burns το 1998 (Robert Reid, Mitsubishi Carisma GT Evolution). Αμφότεροι κέρδισαν το αγώνα το 1999 (McRae-Nicky Grist, Ford Focus WRC) και το 2000 (Burns-Reid, Subaru Impreza WRC00), ενώ τελευταία φορά που νίκησε βρετανός στην Κένυα ήταν το 2002 (McRae-Nicky Grist, Ford Focus WRC 02). Μετά ήρθε η αποχώρηση του αγώνα από το WRC, ενώ στην σύγχρονη επαναφορά του από το 2021, φέτος ήταν η σειρά των Evans-Martin (Toyota GR Yaris Rally1) να γίνουν το τρίτο Βρετανικό πλήρωμα που κερδίσει το Σαφάρι.

* FIA 1: Ψιλοχαμός έχει γίνει με τις τιμωρητικές ποινές για εκφράσεις «απρεπούς λόγου» των οδηγών, τουλάχιστον όπως αυτές κατά καιρούς ακούγονται από τα στόματά τους όντας βρισκόμενοι σε υψηλή ένταση και μη μπορώντας προφανώς να ελέγξουν τα συναισθήματά τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Προκειμένου δε η World Rally Drivers Alliance (WoRDA) να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της, αποφάσισε ομόφωνα εν είδη διαμαρτυρίας, να μην κάνει κανένας οδηγός δηλώσεις στο τέλος κάθε Ειδικής Διαδρομής ως είθισται. Έτσι σε έναν αγώνα με πολλά σκαμπανεβάσματα και απρόοπτα που θα είχαν ουσία τα όσα θα είχε να πει κάθε οδηγός, δεν ακούστηκαν ποτέ. Για την ώρα το μποϊκοτάζ αυτό είναι το πρώτο στην σύγχρονη ιστορία του σπορ που έχει εφαρμογή. Political correct VS Εmotions σημειώσατε 1. Για την ώρα… Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

* FIA2: Η FIA αρχικά ενοχλημένη και κατόπιν «διαλλακτική» αποφάσισε τις προσεχείς ημέρες να δει αντιπροσωπεία των οδηγών ώστε να διευθετηθεί το θέμα των ποινών για «απρεπή λόγο». Η WoRDA ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της FIA Mohammed Ben Sulayem, προκειμένου να βρεθεί μια «επείγουσα λύση» στο θέμα, δηλώνοντας ότι «η αυστηρότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για μικρά, μεμονωμένα και ακούσια γλωσσικά κενά» έχουν φτάσει σε «απαράδεκτο επίπεδο».

Η FIA ερωτώμενη σχετικά από το Βρετανικό περιοδικό Autosport μετά τη διαμαρτυρία που έκαναν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια του shakedown στην Κένυα, έδωσε την θέση της που σας μεταφέρουμε όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο Autosport: «Οι οδηγοί αντιμετωπίζονται ως πρότυπα από τους νεαρούς οπαδούς και είναι πρεσβευτές του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο. Το πώς ενεργούν οι οδηγοί στα γεγονότα έχει πραγματικά σημασία. Ο σκοπός του κώδικα είναι να προωθήσει το καλύτερο σε αθλητικό πνεύμα και σεβασμό, αυτό περιλαμβάνει προσδοκίες γύρω από τη γλώσσα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσβλητική ή ακατάλληλη από το κοινό. Οι κανόνες και οι ποινές είναι σύμφωνοι με εκείνους που έχουν ληφθεί από τους ομότιμους μας οργανισμούς στα παγκόσμια αθλητικά πρωταθλήματα. Αναγνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογούνται οι καταστάσεις κατά περίπτωση, αλλά οι περιττές βωμολοχίες δεν πρέπει να συγχωρούνται και συμβάλλουν ελάχιστα στην προώθηση και την ανάπτυξη του αθλήματος με θαυμαστές, χορηγούς και συνεργάτες».

Μάλιστα… Εσείς τι καταλάβατε; Εγώ νομίζω ότι θα προσπαθήσουν αμφότερες οι πλευρές να ρίξουν νερό στο κρασί τους και με λίγη χρονοκαθυστέρηση στο live και με την προσθήκη κάποιων «beep» αλλά και κάποιον παραπάνω αυτοέλεγχο από τους οδηγούς θα βρεθεί λύση ώστε κανένας να μην κάνει πίσω.

Προσωπικά, θα εκπλαγώ αν υπάρξει όξυνση από κάποια από τις δύο πλευρές…

* Takamoto Katsuta: Είναι δύσκολο να είσαι Ιάπωνας οδηγός στα ράλι έγραφα μετά το Σουηδικό και είναι μία έκφραση που θα μπορούσα άνετα να την επαναλάβω με την ίδια ακρίβεια.

Είναι πολύ βαρύ να κουβαλάς ένα έθνος στις πλάτες σου. Και μπορεί για εμάς τους δυτικούς αυτό να είναι μία σχετική έννοια, αλλά για τους Ιάπωνες με τον τεράστιο αξιακό συντελεστή που έχουν γίνεται δυσβάσταχτο. Ο Takamoto Katsuta έχει φτάσει δύο φορές πολύ κοντά στο να κερδίσει έναν αγώνα στο WRC, για να σπάσει την κατάρα που θέλει δεκαετίες χωρίς Ιάπωνα οδηγό να κερδίσει αγώνα του WRC και ήθελε όσο τίποτα άλλο την διάκριση στην τελευταία ημέρα του Σαφάρι. Ήταν μία μίξη ατυχίας, και στιγμιαίας υπερβολής το τουμπάρισμα που του κατέστρεψε τον αγώνα. Για αυτό και ήταν σκασμένος στον τερματισμό. Γιατί ξέρει…

* Safari: Οι πολλές βροχές στην Κένυα ενδιάμεσα του αγώνα, μετέτρεψαν σε λασπολίμνες μεγάλα τμήματα των Ειδικών Διαδρομών του Σαββάτου. Πρώτα η αμμοσκόνη fesh-fesh, μετά οι βροχές, ήταν στοιχεία που χρωμάτισαν τοι Σαφάρι, του έδωσαν μία νότα από τα παλιά και κάπως έτσι θυμηθήκαμε εικόνες από τα Σαφάρι των δεκαετιών ’80 και ’90. Η ταλαιπωρία των πληρωμάτων και των μηχανικών, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού (που αποδείχθηκε ακραία πολύ μεγάλο σε αριθμό) και των απανταχού φωτογράφων!

* Hankook: Στο Σαφάρι η ματιά όλων των άμεσα ή έμμεσα σχετικών με τον αγώνα ήταν αναμενόμενο ότι θα έπεφτε στα ελαστικά Hankook και στην αντοχή τους. Βλέπετε ήταν η πρώτη φορά που θα δοκιμάζονταν σε χωμάτινες συνθηκες και δη στις πιο σκληρές από όλο το πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι ότι για «πρωτάρα» τα πήγε εξαιρετικά, δεν ακούστηκαν γκρίνιες ή λογικά παράπονα, ενώ σχολιάστηκε θετικά το γεγονός των πολύ καλά ενισχυμένων πλαϊνών των ελαστικών της, που μετά από κάποιο κλατάρισμα άντεχαν πέραν το αναμενομένου. Φυσικά μέχρις ενός σημείου. Γιατί με την φύση, δεν τα βάζεις…

* Snorkel: Για δεύτερη χρονιά και παρά τις περί του αντιθέτου διαδώσεις, το γνωστό μας snorkel έκανε την εμφάνισή του στα αυτοκίνητα που συμμετείχαν στο Ράλι Σαφάρι. Προς τι ο «αναπνευστήρας» των κινητήρων; Λοιπό, σε μία απλή προσέγγιση, οι κινητήρες πρέπει να αναπνέουν όταν βρίσκονται κάτω από το νερό, όπως και οι άνθρωποι. Εάν τα αυτοκίνητα περνούν μέσα από βαθιά νερά, ένας «αναπνευστήρας» από ανθρακονήματα τοποθετείται στο καπό μέχρι και την οροφή, καθιστώντας το αυτοκίνητο σχεδόν αμφίβιο. Εάν μία Ειδική Διαδρομή είναι γνωστό ότι είναι στεγνή, μπορεί να μην τοποθετηθεί, μειώνοντας την αντίσταση και εξοικονομώντας σημαντικό βάρος.

* Kalle Rovanpera: Καινούργια ατυχία και εγκατάλειψη. Όλοι περιμέναμε φέτος πως και πως την πλήρη απασχόληση του Kalle μετά την πλήρη επιστροφή του στο WRC, αλλά για την ώρα δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία τους, τουλάχιστον όχι στον ρυθμό που μας είχε συνηθίσει. Αν έχουμε είδηση εδώ; Από Κένυα μεριά, και από την αίθουσα του διεθνούς αεροδρομίου Γιόμο Κενιάτα στο Ναϊρόμπι, μου μεταφέρθηκε από αξιόπιστη πηγή, ότι ο συμπαθής Kalle αναμένεται να παρατήσει το WRC του χρόνου. Έτσι μου τα είπαν, έτσι σας τα λέω…

* Έλληνες: Προφανώς το Σαφάρι αποτελεί πόλο έλξης των δύο Ελλήνων οδηγών που εδώ και μία τριετία έχουν τον αφρικανικό αγώνα στα must τους. O Ιορδάνης Σερδερίδης με το «τέρας» Ford Puma Rally1 και ο Γιώργος Βασιλάκης με το Ford Fiesta Rally2, Sportsmen αμφότεροι, επισκέφτηκαν την Κένυα για μία ακόμα χρονιά με σκοπό να απολαύσουν τις δυσκολίες του αγώνα. Στο τέλος οι Σερδερίδης-Miclotte στην όγδοη θέση της γενικής κατάταξης, ενώ οι Βασιλάκης-Harryman αποχώρησαν από τον αγώνα στην 13η Ειδική Διαδρομή λόγω θεμάτων υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

WRC: Οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών στο Ράλι Σαφάρι

Ο Abiteboul απαντά στις φήμες για τη Hyundai: «Δε φεύγουμε, αλλά θέλουμε απαντήσεις για το μέλλον»

WRC: Τελειώνουν τα αυτοκίνητα Rally1 - Με Rally2 η κορυφαία κατηγορία