* 1-2X2: Τι να πούμε για το δεύτερο απανωτό 1-2 της Toyota στο WRC; Και τους σχεδόν 50 βαθμούς διαφορά που απέκτησε ήδη από τους δύο μόλις πρώτους αγώνες; Φυσικά και ακούω την ένσταση ότι «νωρίς είναι» και ότι φέτος έχουμε έναν ακόμα αγώνα παραπάνω στο ημερολόγιο, αλλά μία δυναμική την βλέπουμε.
Και αυτή λέει ότι σε δύο ιδιαίτερους αγώνες (Μόντε και Σουηδία) η Hyundai δεν είναι ότι απλά δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά αντίθετα δεν έφτασε κανένα της πλήρωμα να τερματίσει δεύτερο… Αυτό σε συνδυασμό ότι μπροστά μας έχουμε έναν αγώνα (Σαφάρι) στον οποίο η Toyota έχει ένα δικό της DNA, τότε το έργο των Κορεατών καθίσταται δύσκολο. Προφανώς και δεν θα έλθει η καταστροφή αν δεν κερδίσουν στην Κένυα, πλην όμως κανένας στην Σεούλ και στο Αλζενάου δεν θα άντεχε να ανοίξει κι άλλο η βαθμολογική ψαλίδα… Γιατί αν ανοίξει θα αρχίζουν να ξανακοιτάνε με εμφανή εκνευρισμό την ευκαιριάρα που απώλεσαν πέρυσι να κερδίσουν το πρωτάθλημα κατασκευαστών.
* FIA 1: Καλά θα πάει αυτό με τις ποινές για «απρεπή εκφορά λόγου» στον μηχανοκίνητο αθλητισμό… Πέρυσι ήταν ο Verstappen στην F1 που πλήρωσε τα live «καντήλια» τώρα ήρθε η σειρά του Adrien Fourmaux να την πληρώσει επειδή έβρισε ζωντανά όταν βγήκε από τον δρόμο. Το θέμα αυτής της τιμωρητικής εκστρατείας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γενικότερη λογική στην FIA, την στιγμή μάλιστα που πρόεδρός της δεν είναι κάποιος ακάπνιστος χαρτογιακάς, αλλά ένας πρώην αγωνιζόμενος (Ben Soulayem). Που σημαίνει ότι ξέρει πολύ καλά ότι με την ένταση του αγώνα στο κόκκινο είναι λογικό να εκφράζεσαι αυθόρμητα. Δηλαδή πόσο πιο ρομπότ να γίνει κάποιος όταν μέσα σε όλα όσα έχει να σκεφτεί πρέπει να έχει υψηλά στην λίστα των «προσέχω» να μην του ξεφύγει κάποια βρισιά; Και όταν λέμε βρισιά, μην φαντάζεστε τίποτα ακραίο. Για απλές λέξεις της καθημερινότητας μιλάμε…
* FIA 2: Πάντως μιλώντας με Φινλανδό συνάδελφο την επόμενη του αγώνα στην Σουηδία, σχολιάσαμε το γεγονός ότι και μετά το πρόστιμο του Oliver Solberg για το παντηλίκι στο Μονακό, η political correct ατζέντα στο WRC αρχίζει να δημιουργεί τάσεις αποστειρωμένου προϊόντος. Και τα ράλι, γενικότερα οι αγώνες αυτοκινήτου δεν μπορεί να είναι έτσι. Αποστειρωμένοι δηλαδή. Δεν πρέπει να είναι… Περιμένουμε το επόμενο κρούσμα… Για την ιστορία να αναφέρω, ότι εργοστασιακός οδηγός στο Service Park της Umea σχολίασε σε πηγαδάκι την διαφαινόμενη τιμωρία του Fourmaux με απανωτές εκφράσεις «απρεπούς λόγου», αρκετά πιο απρεπείς από την λέξη του συμπαθούς Adrien, σχολιάζοντας ότι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να απασχολεί ένα πλήρωμα με 180 παλμούς στις Ειδικές Διαδρομές, ή ένα άλλο που επιβιώνει από ένα άσχημο τουμπάρισμα είναι το πως θα αποσυμπιεστούν λεκτικά με πρέπουσα φρασεολογία…
* ElfynEvans: Λέτε να είναι η χρονιά του; Θα μπορούσε. Βλέπετε ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ουαλού είναι ο εαυτός του. Γιατί στις Ειδικές έχει ότι χρειάζεται για να πάρει τίτλο. Ταχύτητα, τεχνική, συνέπεια. Αν ξεπεράσει (ίσως φέτος να είναι μία από τις τελευταίες του ευκαιρίες) και το να τα κάνει μαντάρα κάτω από πίεση, θα μπορούσε να γίνει τιτλούχος στα τέλη Νοεμβρίου στην Σαουδική Αραβία. Είναι πραγματικά ταχύς σε κάθε οδόστρωμα, έχει έναν πολύ μεθοδικό συνοδηγό (Scott Martin) και έχει ήδη χτίσει μία σημαντική διαφορά από τον δεύτερο. Με την δέκατη νίκη του σε αγώνα WRC φέτος στην Σουηδία, ισοφάρισε τις νίκες του εκλιπόντος Richard Burns, του παγκόσμιου πρωταθλητή του 2001, ενώ ο πολυνίκης Βρετανός οδηγός παραμένει ο επίσης εκλιπών Colin McRae με 25 νίκες.
* Takamoto Katsuta: Είναι δύσκολο να είσαι Ιάπωνας οδηγός στα ράλι. Μπορεί ο μόνος τομέας που Ιάπωνες οδηγοί κέρδισαν τίτλους να παραμένει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC), αλλά στα ράλι δεν έχουμε ακόμα ούτε καν έναν νέο νικητή σε αγώνα του WRC. Και λέω «νέο», γιατί ο μοναδικός Ιάπωνας οδηγός που έχει κερδίσει αγώνες του WRC είναι ο Kenjiro Shinozuka που με Mitsubishi Galant VR4 κέρδισε δύο φορές (1991-1992) το Αφρικανικό Ράλι Bandama, γνωστό και ως Ράλι Ακτής του Ελεφαντόδοντα. Προχθές, στην Σουηδία, ο Taka Katsuta έφτασε μία ανάσα από το να κερδίσει τον αγώνα, αλλά βρήκε απέναντί του έναν αφιονισμένο Evans και η πρώτη του νίκη πήρε αναβολή… Όμως πρόλαβε να γίνει ο άνθρωπος του αγώνα, αφού με όλους μέσα στον ανταγωνισμό έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Αυτό το «τόσο δα» που λείπει για να ανέβει στο ψηλό σκαλί του βάθρου ελπίζουμε να έρθει σύντομα γιατί το έχει ανάγκη ο θεσμός.
* Τάρανδοι: Παραμονές του αγώνα, ένα συγκλονιστικό γεγονός ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Τρεις τάρανδοι βρέθηκαν νεκροί λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη-κέντρο του αγώνα, την Umea. Και όπως ήταν λογικό, δημιούργησε βαρύ κλίμα τόσο στην οργανωτική επιτροπή, όσο και στους κατοίκους της περιοχής. Εγώ στην Σουηδία δεν ήμουν, αλλά μερικά τηλέφωνα τα έκανα για να μάθω ότι μπορούσα περισσότερο. Φυσικά καθαρή γνώση δεν υπάρχει αφού οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως ένας αξιόλογος άνθρωπος και συνάδελφος από την Σουηδία μου έδωσε μία άλλη διάσταση. Το περιστατικό έγινε στην περιοχή των αυτόχθονων Sami. Να πούμε εδώ ότι οι αυτόχθονες Sami αναγκάστηκαν σταδιακά να εγκαταλείψουν τη γη τους τη δεκαετία του 1650, και ενώ ασχολούνταν με την γεωργία και αργότερα σε βιομηχανίες όπως η δασοκομία και η εξόρυξη. Σήμερα, ο πληθυσμός των Sami υπολογίζεται σε περίπου 20.000 στη Σουηδία. Οι Sami που ως επίσημη εθνική μειονότητα έχουν ειδικά δικαιώματα και η σουηδική νομοθεσία προστατεύει τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις γλώσσες τους. Μεγάλος αρθμός των Sami ασχολούνται με την εκτροφή και εμπορία των ταράνδων, ενώ η Σουηδική κυβέρνηση τους έχει παραχωρήσει δικαιώματα με ειδικά διαμορφωμένη νομοθεσία για αυτή την δραστηριότητα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η εξέλιξη της θανάτωσης των τριών ταράνδων να σχετίζεται με διενέξεις μεταξύ ντόπιων σε θέματα βοσκοτόπων, παρά σε ότι έχει σχέση με τον αγώνα, μια και στην ευρύτερη περιοχή δεν είχαν προγραμματιστεί Ειδικές Διαδρομές. Θα έχει ενδιαφέρον να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα της έρευνας και το σχετικό πόρισμα της αστυνομίας.
* Hankook: Στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς, στο πολύ απαιτητικό ράλι Σουηδίας, είχαμε το νέο σκληρό και απαιτητικό τεστ των ελαστικών της Hankook με τα καρφιά. Το γεγονός ότι ο Κορεάτης προμηθευτής έβγαλε τον αγώνα χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, το εντοπίζουμε και στις δηλώσεις των υπευθύνων των ομάδων, αλλά και σε αυτές των οδηγών. Τοι προφανές, ότι κάποια καρφιά έβγαιναν όταν τα λάστιχα συναντούσαν αντί για χιόνι και πάγο, παγωμένο χώμα δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού συνέβαινε ανέκαθεν στην Σουηδία υπό τέτοιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή των ελαστικών. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, όπως και άλλα είδη αγώνων (χώμα και άσφαλτος) και μετά από ένα πλήρη κύκλο οδοστρωμάτων, θα έχουμε καλύτερη άποψη. Κυρίως δε να ακούσουμε τις απόψεις και των ανθρώπων της εταιρείας. Κυρίως αυτές, πριν αρχίσουν κάποιοι επιρρεπείς οδηγοί ένα ακόμα μπαράζ γκρίνιας…
* Kalle Rovanpera: Πολλή κουβέντα έχει γίνει για το τι συμβαίνει με τις επιδόσεις του Rovanpera junior. Ο ίδιος ήταν σαφής στις δηλώσεις του την πρώτη ημέρα του Ράλι Σουηδίας: «Πρέπει να προσαρμόσω το στυλ οδήγησής μου στα νέα ελαστικά. Οδηγώ ‘’νευρικά’’ και αυτό το στυλ οδήγησης για την ώρα δεν βγάζει τα αποτελέσματα που θέλω. Είναι κάτι που ελπίζω να φέρω στα μέτρα μου το συντομότερο» είπε μέσες-άκρες ο Kalle και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Βέβαια, πλην των δηλώσεων του ιδίου, στα παρασκήνια των δύο πρώτων αγώνων (Μόντε και Σουηδία) στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ακούγονται διάφορες απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν σώνει και καλά την πραγματικότητα. Επί παραδείγματι σχόλια του τύπου «δεν έχει κανένα κίνητρο», «είναι πιτσιρικάς και έχει ήδη δύο παγκόσμια πρωταθλήματα», «το μυαλό του είναι αλλού», «μάλλον αποδεικνύεται λίγο τεμπελάκος», «το WRC δεν έχει να του δώσει τίποτα άλλο πλέον, θα δοκιμάσει σε άλλα μηχανοκίνητα σπορ», «σιγά μην γεράσει σαν τους δύο Sebastien στα ράλι», απηχούν καθαρά προσωπικές απόψεις διαφόρων σχετικών και μη και τίποτα δεν είναι θέσφατο. Ή, λέτε μήπως κάποια εξήγηση από τις παραπάνω να ισχύει; Η δαιμόνια πηγή ενημέρωσής μου, μου είπε πάντως ότι χρειάζεται κάποιο γερό κίνητρο για να εκμεταλλευτεί αγωνιστικά μία, τουλάχιστον, «χρυσή δεκαετία» που έχει μπροστά του. Ωστόσο, όποιο και αν είναι αυτό το κίνητρο, μήπως αυτή την δεκαετία που ζουν άλλοι οδηγοί από τα 20-30 plus, ο Kalle την έζησε ήδη από τα 10-20 pluz του; Με απλά Ελληνικά, μήπως ο Kalle Rovanpera έζησε την παιδική του ηλικία και την εφηβική του περίοδο σαν ενήλικας; Οπότε και το ενδιαφέρον του να έχει ατονήσει; Λέω εγώ τώρα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WRC: Οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών μετά το Ράλι Σουηδίας
Πιλότος της Formula 1 έκανε δοκιμές με WRC2 στην Πορτογαλία (video)
Verstappen: Το νέο ιδιωτικό τζετ του Παγκόσμιου Πρωταθλητή - «Παλάτι» των αιθέρων (photos)