Το Μετρό Θεσσαλονίκης μετρά σχεδόν τέσσερις μήνες λειτουργίας, με τα εγκαίνια να έχουν πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2024. Η αλήθεια είναι ότι το να μένεις κοντά σε στάση του Μετρό είναι «μαγικό», αφού πλέον η απόσταση σπίτι-κέντρο γίνεται σε περίπου 10 λεπτά και είναι -σχεδόν- σίγουρο ότι θα φτάσεις οπουδήποτε στην ώρα σου, αν βέβαια δεν τύχει να εγκλωβιστείς σε κάποιο συρμό ή αν δεν ακυρωθεί απροειδοποίητα κάποιο δρομολόγιο εξαιτίας βλάβης.
Από τα εγκαίνια μέχρι σήμερα κάποιες λειτουργίες έχουν βελτιωθεί, όμως αρκετά είναι τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα και δυσκολεύουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- την καθημερινότητα των πολιτών. Μικρά, κατά τ' άλλα ασήμαντα για κάποιους, προβλήματα, τα οποία συνδυάζονται και δημιουργούν μια εμπειρία που αρκετές φορές γίνεται δυσάρεστη.
Έκδοση Εισιτηρίων
Η έκδοση εισιτηρίων συνεχίζει να είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους Θεσσαλονικείς, αφού συχνά αρκετά μηχανήματα τίθενται εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλάβης, ή άλλες φορές δέχονται μόνο κέρματα ή μόνο χαρτονομίσματα, αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι τα μηχανήματα μπορούν να δέχονται χαρτονομίσματα μόνο των 5€ και των 10€, όπως και κέρματα αξίας από 5 λεπτά έως 2 ευρώ. Αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση, όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στους καταστηματάρχες της εκάστοτε περιοχής, από τους οποίους οι πολίτες ζητούν να τους «χαλάσουν» χαρτονομίσματα μεγαλύτερης αξίας σε μικρότερης ή σε κέρματα, για να καταφέρουν να εκδώσουν εισιτήριο.
Εκτός αυτού, υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των κερμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να αγοράσει εισιτήριο. Συγκεκριμένα, ο αριθμός περιορίζεται στα 10 κέρματα ανά αγορά, αφού τα μηχανήματα συχνά υπερφορτώνονται. Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει δύο απλά εισιτήρια των 60 λεπτών (1,20 ευρώ) με 12 κέρματα των 10 λεπτών, ούτε με 10 κέρματα των 10 λεπτών και 1 των 20 λεπτών. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο προϊόν, όπως για παράδειγμα για το πακέτο των 10 συν 1 εισιτηρίων που κοστίζει 5,80 ευρώ και προτιμάται από αρκετούς επιβάτες.
Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι ότι ο παραπάνω περιορισμός δεν αναφέρεται πουθενά στις επίσημες ιστοσελίδες της THEMA ή της Αττικό Μετρό. Το ανακάλυψα εντελώς τυχαία, προσπαθώντας να εκδώσω εισιτήριο στις αρχές Δεκεμβρίου και φυσικά το θέμα δεν έχει επιλυθεί, όπως διαπίστωσα εκ νέου πριν μερικές ημέρες.
Εκτός από το γεγονός ότι πρέπει κανείς να είναι καλός στα μαθηματικά, ώστε να εκδώσει εισιτήριο, οφείλει να κουβαλά μαζί του μετρητά (στον σωστό αριθμό, πάντα), αφού τα τερματικά των καρτών συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιανουάριο, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος είχε υποσχεθεί ότι το πρόβλημα, το οποίο είχε γίνει γνωστό από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας, όταν αντικρίσαμε τα εγκατεστημένα μεν, απενεργοποιημένα δε, POS, θα επιλυθεί από την 1η Μαρτίου. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, με την υπόσχεση του κ. Ταχιάου να παίρνει παράταση «ενός με ενάμιση μήνα», όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ραντεβού μετά το Πάσχα, λοιπόν.
«Νεκρά» τα κινητά τηλέφωνα μέσα στους συρμούς
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε γίνει γνωστό πριν καν από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό. Ο κ. Ταχιάος, που είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια είχε καθησυχάσει τους επιβάτες που τον ρώτησαν σχετικά, ότι το ζήτημα αυτό θα λυνόταν «σύντομα». Η λέξη «σύντομα» καλύπτει μάλλον ένα αρκετά ευρύ εννοιολογικό και χρονολογικό πεδίο, αφού δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με το χρονικό πλαίσιο επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιους σταθμούς υπάρχει πλέον σύνδεση WiFi, και πιο συγκεκριμένα στους σταθμούς Φλέμινγκ, Σιντριβάνι, Αγίας Σοφίας, Δημοκρατίας και Ν. Σ. Σταθμός. Η σύνδεση είναι διαθέσιμη μόνο στις αποβάθρες και εξασθενεί σημαντικά μόλις επιβιβαστεί κανείς στον συρμό.
Επικύρωση / Επαναφόρτιση Εισιτηρίων
Μια αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν η υποχρέωση των επιβατών να επικυρώνουν πλέον τα εισιτήριά τους και κατά την έξοδο από τους σταθμούς και όχι μόνο κατά την είσοδο, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Μια πρακτική που ακολουθείται σχεδόν σε όλα τα Μετρό ανά τον κόσμο και δεν έχει αρνητικό ούτε θετικό χαρακτήρα.
Ένα πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί από πολλούς επιβάτες αφορούσε τον χρόνο αναμονής μετά την επαναφόρτιση του εισιτηρίου. Το προσωπικό της THEMA ενημέρωνε ότι θα χρειαζόταν κανείς να περιμένει περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν επικυρώσει το εισιτήριο μετά από την επαναφόρτιση, με τον πραγματικό χρόνο αναμονής να ανέρχεται σε περίπου στο 1-1,5 λεπτό στις περισσότερες περιπτώσεις. Ευτυχώς, το εν λόγω ζήτημα επιλύθηκε από τις αρχές Μαρτίου.
Προσωρινές βλάβες που τείνουν να γίνουν… μόνιμες
Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις λίγες εβδομάδες μετά τα εγκαίνια, ο σταθμός Σιντριβάνι λειτουργεί με μόνο μία από τις δύο κυλιόμενες σκάλες με φορά από το επίπεδο -4 (όπου βρίσκεται η αποβάθρα) προς τα παραπάνω επίπεδα. Σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας του έργου υπάρχει κορδέλα στη βάση της δεξιάς σκάλας και έτσι τις ώρες αιχμής προκαλείται συμφόρηση στην αριστερή πλευρά.
Άλλα, αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται κατά καιρούς και σε άλλα σημεία των σταθμών, όμως συχνά επισκευάζονται μέσα σε λίγες ημέρες, το μέγιστο. Το παραπάνω πρόβλημα, ωστόσο, δεν έχει ακόμα λυθεί.
Ακινητοποίηση συρμών
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιβάτες εγκλωβίστηκαν για αρκετά λεπτά μέσα σε έναν συρμό που έχει ακινητοποιηθεί, είτε στον εκάστοτε σταθμό, είτε σε κάποιο τυχαίο σημείο της σήραγγας. Σίγουρα, τέτοια προβλήματα παρουσιάζονται κατά καιρούς και στα Μετρό άλλων πόλεων/χωρών, όπως και στα περισσότερα δημόσια έργα ανά τον κόσμο, όμως ποια είναι η «κανονική» συχνότητα αυτών, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα δίκτυο που αποτελείται από μια γραμμή 13 σταθμών που καλύπτει μόλις 9,6 km συνολικής απόστασης; Ειδικά, εφόσον περιμέναμε περισσότερο από 18 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Δείτε από ψηλά την εξέλιξη των έργων του Flyover (video)
Πότε θα ψηφιστεί ο νέος ΚΟΚ - Έρχονται 1.000 νέες κάμερες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη