Η θέα προς τον Νότιο Ευβοϊκό, καθώς κατηφορίζεις στις στροφές της Επαρχιακής οδού Αλιβερίου-Καρύστου, είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακή, με ένα σύμπλεγμα από μικρά και μεγαλύτερα νησάκια να ανακατεύονται με τις αντανακλάσεις του ήλιου και το μπλε της θάλασσας. Το πιθανότερο είναι ότι έχεις βρεθεί εδώ αξιοποιώντας το ferry boat που συνδέει την Αγία Μαρίνα με τα Νέα Στύρα, οπότε έχεις ήδη μπει σε… mood θαλασσινό και έχεις προφανώς απολαύσει τη συνοδεία των γλάρων σε αυτήν την σύντομη αλλά όμορφη διαδρομή που συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια. Και είναι αυτή ακριβώς η θαλασσινή διάθεση που θα νιώσεις να διατηρείται με το που βρεθείς στο κέντρο της Καρύστου με το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου – εκεί σε οδηγεί ο δρόμος από μόνος του.
Η κωμόπολη της Καρύστου σε υποδέχεται, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, με μια όμορφη και περιποιημένη πλατεία, περιτριγυρισμένη από κάθε τύπου και μεγέθους νεοκλασικά, σε περισσότερο ή λιγότερο καλή κατάσταση, που δίνουν τον δικό τους τόνο στον χώρο.
Η Κάρυστος του Μπίρμπαχ
Δεν σου παίρνει πολλή ώρα για να ανακαλύψεις ένα μεγάλο προσόν της Καρύστου: την απίστευτη ρυμοτομία της, με τους άψογα χαραγμένους –παράλληλα και κάθετα στην παραλία– δρόμους να δημιουργούν ένα ασυνήθιστα εύκολο για την κυκλοφορία του επισκέπτη περιβάλλον. Πίσω από αυτό το μικρό θαύμα κρύβεται ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Μπίρμπαχ, που άφησε αιώνια το στίγμα του στην πόλη στα μέσα του 19ου αιώνα – ο ίδιος που δημιούργησε τη Νεάπολη Βοιών στη Λακωνία, η οποία, επίσης –εντελώς συμπωματικά– χαρακτηρίζεται από την ίδια με την Κάρυστο νησιώτικη αύρα.
Μια βόλτα με τα πόδια από την πλατεία, που αναμενόμενα θα λέγαμε είναι στρωμένη με πλάκες Καρύστου (δηλαδή, με σχιστόλιθο που είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής), μέχρι το λιμάνι σε φέρνει αντιμέτωπο με πάσης φύσεως εμπορικά καταστήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις σε στέλνουν πίσω στον χρόνο, αλλά και με μια σειρά από καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, που θα βρεις, επίσης, κατά μήκος της παραλίας. Και είναι αυτή η παραλία με τις ψαρόβαρκες, τα αλιευτικά, και τα άλλα σκάφη που συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία της νησιωτικής ατμόσφαιρας την οποία αναφέραμε και λειτουργεί ταυτόχρονα ως ο υπ’ αριθμόν ένα χώρος περιπάτου που καταλήγει στον πάλαι ποτέ φρουρό του λιμανιού – το Μπούρτζι.
Ο χαλαρωτικός περίπατος μπορεί να συνεχιστεί και πάνω στον λιμενοβραχίονα που σε φέρνει τετ-α-τέτ με την παραλία, προσφέροντας μια άλλη οπτική της Καρύστου με μικρά και μεγάλα κτίρια να συνωστίζονται κατά μήκος του δρόμου, με την παραλιακή πλατεία Αμαλίας να αφήνει ανέγγιχτη τη θέα προς την πλατεία Αγίου Νικολάου και το Δημαρχείο. Ενώ στρέφοντας το βλέμμα λίγο ψηλότερα και προς τα δεξιά, δεν δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις το κάστρο της Καρύστου, το επονομαζόμενο και Castello Rosso, λόγω του χρώματος της πέτρας από την οποία κατασκευάστηκε.
Εκτός των τειχών
Για τους Μύλους θα σας μιλήσουν οι ντόπιοι, όταν θα ρωτήσετε σε ποια ταβέρνα θα φάτε καλό κρέας. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το κύριο προσόν του οικισμού των Μύλων και της κοιλάδας τους – που, σωστά υποθέσατε, οφείλουν το όνομά τους στην ύπαρξη νερόμυλων. Οι πλάτανοι που προσφέρουν τη δροσιά τους το καλοκαίρι αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην όμορφη τοποθεσία και τον ομώνυμο οικισμό, ενώ την εποχή αυτή σε κερδίζουν τα χρώματα της άνοιξης – αυτά που εναλλάσσονται στο οπτικό σου πεδίο καθώς ανηφορίζεις προς το κάστρο. Το αυτοκίνητο σταματά στην είσοδο μιας περιφραγμένης περιοχής στην οποία μπορείς να περπατήσεις ελεύθερα απολαμβάνοντας τόσο το ίδιο το κάστρο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όσο και την Κάρυστο και τη θάλασσα.
Καθώς, όμως, βρίσκεσαι, όπως είπαμε ευθύς εξαρχής, σε ένα «νησιωτικό» χώρο, δύσκολα δεν θα κάνεις το βήμα να κινηθείς προς τις γύρω παραλίες. Πιο εύκολες στην πρόσβαση αυτές που βρίσκονται στην έξοδο της πόλης, στα δυτικά –παραλίες που γεμίζουν κόσμο το καλοκαίρι–, όπως η Γαλλίδα και το Λιβαδάκι στις οποίες φτάνεις ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που θα σε φέρει κάποια στιγμή αντιμέτωπο με ένα άλλο, σχεδόν φυσικό αξιοθέατο, το μικρό νησάκι με το εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας επάνω του. Αν τώρα κινηθείς προς τα ανατολικά, προς την κατεύθυνση του Μπούρου, σε περιμένει ένα διαφορετικό τοπίο όπου τα βράχια εναλλάσσονται με μια σειρά από ενδιαφέροντες κολπίσκους.
Το Ποτάμι
Αν, τώρα, θέλεις κάτι το διαφορετικό ο προορισμός σου λέγεται Ποτάμι – και ανήκει το ποτάμι στην κοινότητα Πλατανιστού, η οποία αποτελείται από συνολικά εννιά οικισμούς. Ανηφορίζεις, λοιπόν, προς Μετόχι και κάποια στιγμή χάνεις την οπτική επαφή με τη θάλασσα, σε μια διαδρομή με πολλές στροφές και άσφαλτο που σε αρκετά σημεία δεν είναι καλή, αλλά η οποία σε αποζημιώνει τελικά με το θέαμα που προσφέρει ο ίδιος ο Πλατανιστός, με τα κολλημένα στην πλαγιά σπίτια του. Στο Πανοχώρι (μία από τις γειτονιές του Πλατανιστού), αν έχεις χρόνο, κάνεις μια μικρή παράκαμψη για να δεις από κοντά τον όμορφο νερόμυλο, ενώ για τον χαρακτηριστικό καταρράκτη –όαση δροσιάς– δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, θα τον βρεις μπροστά σου, θέλοντας και μη, στην έξοδο του Πλατανιστού.
Λίγο μετά σε περιμένει στα δεξιά ο ασφαλτοστρωμένος πλέον δρόμος που έπειτα από περίπου 6 km σε φέρνει στο Ποτάμι, τη μεγαλύτερη παραλία της περιοχής, η οποία πήρε το όνομά της ακριβώς από το ποτάμι που χύνεται σε αυτήν δημιουργώντας μια ιδιότυπη όαση από πλατάνια – η οποία λειτουργεί ως πόλος έλξης των κατασκηνωτών το καλοκαίρι. Από εδώ ένας σχετικά δύσκολος χωματόδρομος σε φέρνει στη διπλανή παραλία, το Λιβάδι, όπου βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την Άνδρο να απολαμβάνεις το θέαμα των μικρών και μεγάλων πλοίων που περνούν το στενό του Κάβο Ντόρο, ενώ λίγο παραπέρα σε περιμένει και η παραλία Καστρί – όμως, αυτές είναι βόλτες που γίνονται κατά προτίμηση με κάποιο SUV και όχι με ένα αυτοκίνητο όπως το δικό μας Born.
Και το Κάβο Ντόρο; Το περίφημο ακρωτήριο Καφηρεύς, φόβος και τρόμος των ναυτικών; Αυτός είναι ένας προορισμός που σε φέρνει σε άλλον κόσμο, μέσα από μια διαδρομή που περνά από οικισμούς «ξεχασμένους» θαρρείς, μακριά από τον πολιτισμό, απαιτεί πολύ χρόνο (της τάξης των 2,5 h από την Κάρυστο) και περιλαμβάνει και ένα χωμάτινο κομμάτι, βατό είναι αλήθεια… Οπότε όλα είναι συνάρτηση του διαθέσιμου χρόνου.
Πτυχές της τοπικής οικονομίας: Ο εργάτης στη μάντρα οικοδομικών υλικών σκίζει τις πλάκες Καρύστου για να πάρουν αυτές την τελική τους μορφή, ο αλιεργάτης ετοιμάζει τα δίχτυα για την επόμενη έξοδο του σκάφους και ο σύγχρονος βοσκός οδηγεί τα κατσίκια στο μαντρί καβάλα σε enduro μηχανή!
INFO
Στην Κάρυστο μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την Αθήνα, μέσω Χαλκίδας, σε περίπου 3,0-3,5 h (200 km), ωστόσο πιο λογική και ξεκούραστη επιλογή είναι η μετάβαση με χρήση ferry boat που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από την Αγ. στα Ν. Στύρα (διάρκεια 45’ και 100 km οδικώς) και από τη Ραφήνα στο Μαρμάρι (διάρκεια 1 h και 15’ και 50 km οδικώς), οπότε ο χρόνος μετάβασης μειώνεται κατά τουλάχιστον μισή ώρα.
Η Κάρυστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους στην Ελλάδα, οπότε από τα βασικά προϊόντα που θα αναζητήσετε είναι τα ψάρια, ενώ η κτηνοτροφία της περιοχής προσφέρει ενδιαφέροντα τυροκομικά προϊόντα και, όπως είναι φυσικό, αγνά κρεατικά, που θα αναζητήσετε στις τοπικές ταβέρνες. Στα παραδοσιακά εδέσματα περιλαμβάνονται οι «κουρκουμπίνες» (χειροποίητα ζυμαρικά).
Στα αξιοθέατα της πόλης και της γύρω περιοχής περιλαμβάνονται το Δημαρχείο (κτίριο του 1896, κληροδότημα του ευεργέτη Ιωάννου Πολυχρονίου Κότσικα, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου), το κτισμένο το 1.350 μ.Χ. Μπούρτζι στην παραλία της Καρύστου και απέναντί του το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της πόλης.
Το Kοκκινόκαστρο (Castello Rosso) βρίσκεται στα βόρεια της Καρύστου, κοντά στον οικισμό Μύλοι. Κτίστηκε το 1205 από τους Λομβαρδούς.
Ο Καστανόλογγος –με το αιωνόβιο δάσος καστανιάς– βρίσκεται στα ανατολικά της κορυφής της Όχης σε υψόμετρο περίπου 1.000 m. Εδώ φτάνετε ακολουθώντας μια βατή χωμάτινη διαδρομή.
Τα περίφημα «δρακόσπιτα» λέγεται ότι ήταν ναοί αφιερωμένοι στον προστάτη των λατόμων Ηρακλή. Το πλέον διάσημο από αυτά, το πιο μεγάλο και πιο καλοδιατηρημένο, στέκει εδώ και 3.000 χρόνια στην κορυφή του όρους Όχη (απαιτεί περπάτημα τουλάχιστον μίας ώρας).
Λιγότερο περπάτημα (κάπου μισή ώρα από την περιοχή των Μύλων) απαιτούν οι «Κύλινδροι», οι γιγάντιοι μονολιθικοί κίονες μήκους 12 m –σε υψόμετρο 650 m–, προϊόν των αρχαίων λατομείων (η Κάρυστος ήταν ονομαστή για τα μάρμαρά της, ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή εποχή).
Με έδρα την Κάρυστο διοργανώνονται μια σειρά από πεζοπορικές εξορμήσεις, αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως καταδύσεις κ.λπ. Δεν είναι λίγες οι περιπατητικές διαδρομές που σχετίζονται με το όρος Όχη και τα γύρω φαράγγια (Δημοσάρη, Αγ. Δημητρίου, Αρχάμπολης).
Παραλίες θα βρείτε άφθονες, τόσο στον κόλπο της Καρύστου, όσο και έξω από αυτόν, κατά μήκος της ακτογραμμής που καταλήγει στο Κάβο Ντόρο.
Γνωστή για το αιολικό της δυναμικό η περιοχή της Καρυστίας βρέθηκε να φιλοξενεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος ανεμογεννητριών, οι οποίες θα σας συνοδεύουν σε πολλά σημεία των διαδρομών σας. Όπως, επίσης, είναι πιθανόν σε ορισμένα σημεία να συναντήσετε και κάποια από τα βαρέα φορτηγά που παίρνουν μέρος σε σχετικές εργασίες.
Karystion Hotel
Κτισμένο σε προνομιακή θέση δίπλα στη θάλασσα, το ξενοδοχείο Καρύστιον προσφέρει από τα μπαλκόνια των δωματίων του, αλλά και τον όμορφο κήπο του, μοναδική θέα στον κόλπο της Καρύστου και στο πάρκο, ενώ, παράλληλα, χάρη στην εγγύτητά του με το Μπούρτζι και το κέντρο της πόλης (400 m) δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης με τα πόδια σε όλα τα τοπικά σημεία ενδιαφέροντος. Στα πλεονεκτήματά του, και η άμεση πρόσβαση στη διπλανή αμμουδιά (20 m). Το Καρύστιον προσφέρει room service και μια σειρά από υπηρεσίες στους επισκέπτες, ενώ στο ανοιχτό parking του θα βρείτε και φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων AC 22kW της εταιρίας ENERES για τη χρήση του οποίου θα χρειαστείτε την εφαρμογή ChargePlus (απαιτείται εγγραφή).
Κάρυστος, 34001 Εύβοια, https://karystion.gr/gr/, τηλ.: 22240 22391, 22240 22727, e-mail: info@karystion.gr
Cupra Born 170 KW (231 PS) / 58 kWh
Υπάρχουν αυτοκίνητα που σε κάνουν να νιώσεις «κάπως» – και είναι αλήθεια ότι το Born, που δεν φτιάχτηκε «απλώς» ως μία ακόμα πρόταση μηδενικών ρύπων, είναι ένα από αυτά. Ξεχάστε την όποια τεχνολογική συγγένεια με το Volkswagen ID. 3, το πλήρως ηλεκτρικό Cupra έχει μια ολότελα δική του προσωπικότητα, με δυναμικά χαρακτηριστικά άλλου επιπέδου, με επικοινωνία με τον οδηγό άλλου επιπέδου, με design άλλου επιπέδου για να προσφέρει τελικά οδηγική απόλαυση άλλου επιπέδου. Και ναι, υποκύψαμε στον πειρασμό να κινηθούμε ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως σε αρκετά κομμάτια της διαδρομής Νέα Στύρα - Κάρυστος - Πλατανιστός, αξιοποιώντας τους 231 PS και τις απίστευτες δυνατότητες της ανάρτησης.
Ήταν τότε που η κατανάλωση ενέργειας ξεπέρασε τα 20,0 kWh/100 km, για να πέσει όμως αισθητά με κανονικούς ρυθμούς –και να επιστρέψουμε εντέλει με τον συνολικό υπολογιστή ταξιδίου στα 16,8 kWh /100 km–, καθόλου άσχημη επίδοση. Όλα αυτά συνοδεύονται από ένα ευρύχωρο και πρακτικό εσωτερικό, αλλά και ένα πλούσιο πακέτο εξοπλισμού που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα – με τον miminal ψηφιακό πίνακα οργάνων να προσφέρει ευδιάκριτες όλες τις απαραίτητες ενδείξεις στον οδηγό και τη μεγάλη υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Κατά συνέπεια, το Born λειτουργεί, επίσης, αποτελεσματικά στις καθημερινές μετακινήσεις – πολύ περισσότερο που η αυτονομία που είδαμε επανειλημμένως με την μπαταρία 100% φορτισμένη ξεπερνούσε τα 400 km.