Όλη η αλήθεια για τον Lando Norris και την κατάθλιψη - Γιατί είναι επικίνδυνες αυτές οι φήμες


Το ανυπόστατο ποστάρισμα ενός ψεύτικου προφίλ για την ψυχική υγεία του Lando Norris φανερώνει ένα σημαντικό ζήτημα ηθικής και δεοντολογίας, και δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί κανείς να δολοφονήσει χαρακτήρες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια είδηση που αφορά τον Lando Norris και είναι αρκετά δυσάρεστη.

Όλα ξεκίνησαν από ένα λογαριασμό στο X ονόματι Matthew J. Thompson που λέει πως είναι δημοσιογράφος. 

Σύμφωνα με αυτόν τον υποτιθέμενο δημοσιογράφο, ο Norris πάσχει από κατάθλιψη και εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ώστε να εστιάσει στην ψυχική του υγεία.

Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να του ευχηθεί δύναμη και να δείξει τη στήριξή του στο πρόσωπο του Βρετανού.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαίνεται ότι πρόκειται για troll του πληκτρολογίου που κατασκευάζει τέτοιες φήμες για τα likes και το engagement στα social media, όμως αυτό είναι. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει αναρτήσει στο παρελθόν παρόμοιες «ειδήσεις», που πέραν των likes και της προβολής, αποκτούν αληθινή υπόσταση και καταλήγουν να παίζουν σε μεγάλα δημοσιογραφικά Μέσα ως αλήθειες - ή, έστω, ως κάτι που μεταδίδει ένας πραγματικός δημοσιογράφος με πηγές και έγκυρη πληροφόρηση. Μάλιστα, χρησιμοποιεί και ΑΙ για να παράγει αυτές τις αναρτήσεις, ώστε να μεγιστοποιήσει την προβολή του. 

Εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως όσα γράφονται στην ανάρτηση δεν ισχύουν. Ο Norris έχει μιλήσει ανοιχτά για το πόσο έχει δυσκολευτεί με την ψυχική του υγεία στο παρελθόν, όμως δε μίλησε ποτέ για κατάθλιψη, και φυσικά δεν μπορεί να διαδίδεται κάτι τέτοιο ανυπόστατα. Πρόκειται περί ενός εξαιρετικά ευαίσθητου ζητήματος, που θίγει όχι μόνο τον αθλητή, αλλά και τον άνθρωπο Lando Norris, ο οποίος έχει υπάρξει αρκετά θαρραλέος να μιλήσει για τις δυσκολίες του ώστε να παραδειγματίσει και να σπάσει ταμπού.

Έπειτα, η χρήση της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δείχνει ότι γίνεται νύξη για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γεγονός που δεν αφορά κανέναν πέρα από εκείνον, και που δε σχετίζεται με το αν περνά ή όχι κατάθλιψη, με το αν δυσκολεύεται ή όχι με την ψυχική του υγεία.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική τόσο η διάδοση τέτοιων ανυπόστατων φημών για τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όσο και η αναδημοσίευσή τους ακρίτως. Πρόσφατα, ένας λογαριασμός που αναρτά επί τούτου αστείες και ψεύτικες ειδήσεις, ονόματι Formulafakers, βρέθηκε να απολογείται που ορισμένοι δημοσιογράφοι πήραν μια ανάρτησή του και την μετέδωσαν ως πραγματικό γεγονός. Το ζήτημα είναι βαθύ, επομένως, αν ένα εξόφθαλμα ψεύτικο ποστάρισμα γίνεται πρωτοσέλιδο σε μεγάλα Μέσα του χώρου του motorsport.

Η ψυχική υγεία δεν είναι παιχνίδι για τα likes και τα clicks, και η διάδοση και αναμετάδοση τέτοιων φημών ακρίτως, χωρίς περαιτέρω έρευνα και κριτική σκέψη, από επαγγελματίες και απλούς αναγνώστες, δίνει απλώς πάτημα στον επόμενο να κάνει το ίδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

GP Μονακό: Στο φαντασμαγορικό Πριγκιπάτο - Πού θα δείτε τηλεοπτικά τον αγώνα

F1: Συνεχίζεται ο πόλεμος McLaren-Red Bull - Έρχεται και νέα ντιρεκτίβα στον Καναδά

Η κιμαδομηχανή της F1: Γιατί οι οδηγοί είναι νεότεροι από ποτέ και γιατί δεν τους δίνονται ευκαιρίες