Όταν η Apple ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του λογισμικού CarPlay Ultra, ήθελε να κάνει κάτι παραπάνω από το να προσφέρει απλά μία βελτιωμένη εμπειρία σύνδεσης του iPhone με το αυτοκίνητο. Το νέο σύστημα αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο όλων των εσωτερικών οθονών, από τον πίνακα οργάνων μέχρι την κεντρική οθόνη και τις πληροφορίες για τον κλιματισμό και τα συστήματα ADAS.
Με άλλα λόγια, η Apple δεν αρκείται πια στο να «φιλοξενείται» μέσα στο όχημα αλλά αποσκοπεί να γίνει ο πυρήνας της οδηγικής εμπειρίας. Γεγονός που μπορεί να φαίνεται δελεαστικό για ορισμένους κατασκευαστές με περιορισμένο αριθμό πωλήσεων, όπως η Aston Martin, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασία με την Apple για το CarPlay Ultra, όμως, για τους μεγάλους «παίκτες» της αυτοκινητοβιομηχανίας, η εξίσωση δεν είναι τόσο απλή.
Η αρχική υπόσχεση και η απόσυρση των μεγάλων
Το 2022, η Apple δήλωνε ότι 14 κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν δεσμευτεί να υιοθετήσουν το νέο της σύστημα. Μεταξύ αυτών, οι Audi, Mercedes-Benz, Renault, Volvo, Polestar και άλλες, όμως, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν πλέον αποσύρει την υποστήριξή τους. Η Renault, για παράδειγμα, φέρεται να δήλωσε ευθέως στην Apple: «Μην προσπαθείτε να εισβάλετε στα δικά μας συστήματα». Μια δήλωση που αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο προβληματισμό της βιομηχανίας αφου με το τελευταίο update, η Apple δεν προσφέρει απλώς μια υπηρεσία αλλά θέλει να πάρει τον απόλυτο έλεγχο.
Το ζήτημα του ελέγχου και των κερδών
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν βλέπουν πλέον τα infotainment συστήματα μόνο ως εργαλεία εξυπηρέτησης του οδηγού, αφού τα πάντα βρίσκονται στην εποχή των συνδεδεμένων υπηρεσιών και των συνδρομητικών μοντέλων, με τα λογισμικά που «τρέχουν» μέσα στο αυτοκίνητο να μετατρέπονται σε βασική πηγή μελλοντικών εσόδων.
Όπως επισημαίνει ο Simon Middleton, συνεργάτης της McKinsey, «οι δυτικοί κατασκευαστές προσπαθούν να βρουν τρόπους ανάπτυξης σε μια αγορά που έχει σχεδόν φτάσει στο ανώτατο σημείο της σε πωλήσεις. Στην premium κατηγορία, ο ανταγωνισμός για διαφοροποίηση είναι σκληρός».
Εάν η Apple αναλάβει τα πάντα, από τη χαρτογράφηση μέχρι το χειρισμό των λειτουργιών του αυτοκινήτου, τι απομένει για τον κατασκευαστή ως διαφοροποιητικό στοιχείο; Η εμπειρία πίσω από το τιμόνι, που για πολλές εταιρείες είναι προϊόν πολυετούς εξέλιξης, κινδυνεύει να γίνει ένα interface της Apple, προσφέροντας την ίδια εμπειρία σε όλους.
CarPlay ναι, αλλά με όρια
Εταιρείες όπως η Audi και η BMW έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κλασική έκδοση του CarPlay, την οποία γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Είναι φιλική στον χρήστη, δεν επεμβαίνει στον έλεγχο του οχήματος και περιορίζεται στην απεικόνιση πληροφοριών και εφαρμογών του iPhone. Το CarPlay Ultra, όμως, αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό, όντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελέγχου. Και αυτή η διαφορά είναι που τρομάζει τους κατασκευαστές.
Ακόμη και κατασκευαστές που δεν έχουν το τεχνολογικό μέγεθος της Mercedes ή της BMW, κρατούν μια επιφυλακτική στάση. Η Jaguar και η Land Rover, για παράδειγμα, δηλώνουν πως «αξιολογούν ακόμα» το νέο σύστημα, χωρίς να δεσμεύονται.
Η μάχη για το ταμπλό του μέλλοντος έχει μόλις αρχίσει. Από τη μία πλευρά, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Google θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους, αξιοποιώντας τις συνήθειες των χρηστών που ήδη ζουν μέσα σε ένα οικοσύστημα εφαρμογών. Από την άλλη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν την τεχνολογική «ψυχή» του αυτοκινήτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Apple: Μετά τα έξυπνα κινητά, έρχονται και τα έξυπνα παρμπρίζ
Δείτε πώς το Adaptive Cruise Control μπορεί να μειώσει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους (video)