Το μέλλον του αυτοκινήτου γράφεται στην Ανατολή - Οι Κινέζοι εγκαινιάζουν τη νέα εποχή στα λειτουργικά και στις CPU


Τα κινεζικά EVs εισάγουν μια νέα τεχνολογική εποχή, με το SkyOS της Nio να ηγείται της επανάστασης στα «software-defined vehicles».

  • KEIMENO: ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΚΑΣ, ΦΩΤΟ: ΝΙΟ
  • 22/6/2025

Μπορεί η Δύση να θεωρείται ακόμη τεχνολογικά κυρίαρχη, όμως το μέλλον του αυτοκινήτου φαίνεται να γράφεται στην Ανατολή. Η Nio, ένας ανερχόμενος κινέζικος κολοσσός στην ηλεκτροκίνηση είναι αυτή τη στιγμή ένας απο τούς πρωτοπόρος, αφού όχι μόνο κατασκευάζει τον δικό της επεξεργαστή, Shenji NX9031, αλλά και το δικό της λειτουργικό σύστημα για ολόκληρο το όχημα, το SkyOS, το οποίο μάλιστα διατίθεται ως open source (λειτουργικό σύστημα του οποίου ο πηγαίος κώδικας είναι ανοιχτός, επιτρέποντας στους χρήστες να τον τροποποιούν, να τον αναδιανέμουν και να το χρησιμοποιούν ελεύθερα), γεγονός που προάγει τη συνεργασία και την ανάπτυξη από την κοινότητα.

Μία πλατφόρμα για όλα

Το SkyOS είναι σχεδιασμένο για να τρέχει σε όλα τα μοντέλα της Nio, από τα απλά καθημερινά έως τα κορυφαία μοντέλα της, όπως το Nio ET9. Είτε πρόκειται για ένα μικρό και ιδιαίτερα οικονομικό μοντέλο, είτε για ένα “έξυπνο θηρίο” με ενεργή ανάρτηση και προηγμένα ADAS, το ίδιο λειτουργικό εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες, με διαφορετική ενεργοποίηση χαρακτηριστικών ανάλογα με την κατηγορία. Η εσωτερική αρχιτεκτονική βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση απόκρισης κάτω του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, δηλαδή πολύ ταχύτερη από αντίστοιχα συστήματα που βασίζονται σε αρχιτεκτονική Linux. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη απόκριση οθονών αφής, μικρότερο χρόνο αντίδρασης του ABS και συνολικά μια πιο “ζωντανή” εμπειρία χρήσης.

H CPU Shenji NX9031

Η Nio παρουσίασε τη Shenji NX9031, τη πρώτη CPU για αυτοκίνητα που κατασκευάζεται με την αρχιτεκτονική των 5nm, με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορς και διπλάσια υπολογιστική ισχύ από όσο δύο Nvidia Orin. Εκτός από τη δύναμη, το τσιπ αυτό καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια και υποστηρίζει βαριά συστήματα, όπως αναγνώριση αντικειμένων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και LLM-based AI βοηθούς

Γιατί η Κίνα είναι πλέον τόσο μπροστά;

Η απάντηση βρίσκεται στην προτεραιότητα που δίνεται στο λογισμικό με παράδειγμα την Nio, η οποία απασχολεί περίπου 11.000 μηχανικούς, εκ των οποίων το 70% εστιάζει στο software. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές της Δύσης δίνουν προτεραιότητα σε μηχανολογικούς τομείς, κάτι το οποίο δίνει στην Nio και άλλες αντίστοιχες κινεζικές μάρκες, όπως η Xpeng, τεράστιο πλεονέκτημα στην ταχεία ανάπτυξη ψηφιακών και αυτόνομων λύσεων.

Η Tesla έχει παρόμοια φιλοσοφία και επίσης βασίζεται σε open-source λύσεις (Linux, GNU), αλλά χρησιμοποιεί περισσότερα layers στην αρχιτεκτονική της αυξάνοντας το delay, με την Rivian, να ακολουθεί κάνοντας χρήση των συστημάτων QNX της Blackberry.

SkyOS: Ανοικτός κώδικας

Η απόφαση της Nio να κάνει το SkyOS “open source” στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εφαρμογών και από ανεξάρτητους developers, κάτι αντίστοιχο όπως κάνει και η Google με το Android στην κινητή τηλεφωνία, στοχεύοντας να γίνει η βάση για έξυπνες, εξελίξιμες και συνεχώς αναβαθμιζόμενες εμπειρίες μέσα στο αυτοκίνητο.

Θα φτάσει το SkyOS στην Ευρώπη ή την Αμερική;

Εάν δεν υπάρξουν εμπόδια, δεν αποκλείεται το SkyOS να βρει εφαρμογή σε ευρωπαϊκά ή αμερικανικά μοντέλα, ιδίως μέσω συνεργασιών όπως πχ αυτή της Nio με τη McLaren, η οποία δείχνει ότι η αξιοποίηση εξελιγμένων chip και λειτουργικών συστημάτων της Nio από τρίτους είναι τεχνολογικά εφικτή και εμπορικά λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Vehicle-to-Grid: Η πρωτοποριακή τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων - Σε ποια μοντέλα είναι διαθέσιμη

Αυτόνομη οδήγηση: Πόσο μακριά είμαστε από το «πάτα ένα κουμπί και φύγαμε»

Hybrid και EV τεχνολογίες στα αυτοκίνητα: Ποια είναι η κατάλληλη για εσάς;