Vehicle-to-Grid: Η πρωτοποριακή τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων - Σε ποια μοντέλα είναι διαθέσιμη


Το γνωστό και ως V2G αποδεικνύεται ως μια από τις πιο ταχύτερα ανερχόμενες τεχνολογίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ, RENAULT, PETE GRUBER, MERCEDES-BENZ
  • 25/5/2025

Η τεχνολογία Vehicle-to-Grid, γνωστή και ως V2G, επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να επιστρέφουν την αποθηκευμένη ενέργεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αποτελεί μια από τις πιο πρωτοποριακές τάσεις των τελευταίων ετών, η οποία όλα δείχνουν ότι είναι το μέλλον όχι μόνο της ηλεκτροκίνησης, αλλά και του τομέα της ενέργειας συνολικά.

«Γεννήθηκε» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η εταιρεία AC Propulsion από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ δημιούργησε το πρώτο όχημα που υποστήριζε φόρτιση V2V (Vehicle-to-Vehicle). Το διθέσιο όχημα ονομαζόταν tZero και επέτρεπε αμφίδρομη φόρτιση, αποτελώντας τον προάγγελο της σημερινής τεχνολογίας V2G.

AC Propulsion tZero
AC Propulsion tZero

Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο εξής: Τα οχήματα που είναι συμβατά με V2G χρησιμοποιούν τεχνολογία αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, η οποία είναι ευρέως γνωστή και ως αμφίδρομη φόρτιση και επιτρέπει την κυκλοφορία του ρεύματος προς δύο κατευθύνσεις αντί για μία. Μετατρέπει τα αμιγώς ηλεκτρικά και εξηλεκτρισμένα οχήματα σε φορητά ‘power banks’, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν το δίκτυο φόρτισης με ενέργεια, όταν είναι διαθέσιμες οι απαραίτητες υποδομές.

Ανήκει στην ευρύτερη «οικογένεια» της τεχνολογίας V2X (Vehicle-to-Everything), η οποία περιλαμβάνει επίσης τα Vehicle-to-Home (V2H), Vehicle-to-Building (V2B) και Vehicle-to-Load (V2L). Τόσο το V2G, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομπρέλας V2X, αναμένεται να αναπτυχθούν ραγδαία εντός των επόμενων ετών, με αναλυτές να προβλέπουν ότι η αγορά τους θα αγγίξει έως και τα 46 δις δολάρια μέχρι το 2033, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί τα 47% ετησίως.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας για τους ιδιοκτήτες EV είναι το γεγονός ότι μπορούν, όχι μόνο να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ένα ‘power bank’, όπως προαναφέρθηκε, μειώνοντας το κόστος φόρτισης και κερδίζοντας χρήματα, παρέχοντας ενέργεια στο δίκτυο όταν εκείνη έχει μεγαλύτερη αξία, αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά την ηλεκτρική αυτονομία της κατοικίας τους. Η τεχνολογία V2G επιτρέπει στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα να χρησιμοποιούνται ως πηγές ενέργειας για τρίτες συσκευές ή ακόμη και το ίδιο το σπίτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εκτός αυτού, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που δε σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, αλλά με το δίκτυο. Τα EV που είναι συμβατά με την εν λόγω τεχνολογία μπορούν να αξιοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν η παραγωγή τους είναι υψηλή, ώστε να την επαναδιοχετεύσουν στο δίκτυο όταν η παραγωγή είναι μειωμένη και η ζήτηση είναι υψηλή. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο εξισορροπείται η ασταθής παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σταθεροποιείται το σύστημα κατά τις ώρες αιχμής όταν η ζήτηση είναι αυξημένη, χωρίς να γίνεται χρήση ορυκτών καυσίμων.

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στη χρήση τεχνολογίας V2G. Η βασική ανησυχία των ειδικών έγκειται στην πρόωρη φθορά της μπαταρίας. Έρευνες έχουν καταλήξει σε αμφίρροπα συμπεράσματα, όσον αφορά τη συνεχή «ανταλλαγή» ενέργειας μεταξύ του οχήματος και του δικτύου, και κατά πόσο αυτή μπορεί να μειώνει την απόδοση της μπαταρίας ταχύτερα από ό,τι θα παρατηρούσε κανείς χωρίς να χρησιμοποιεί αμφίδρομη φόρτιση. Η αβεβαιότητα γύρω από αυτό το ενδεχόμενο έχει ως αποτέλεσμα τη διστακτικότητα των χρηστών.

Επιπροσθέτως, το κόστος του υλισμικού που απαιτείται για την υποστήριξη της τεχνολογίας V2G θα εκτόξευε, με τη σειρά του, το κόστος των φορτιστών EV, αντισταθμίζοντας οποιοδήποτε οικονομικό όφελος θα μπορούσε να έχει ο χρήστης, ή κάνοντας την περίοδο απόσβεσης εξαιρετικά μακρά. Αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός φορτιστής που μπορεί να υποστηρίξει σύνδεση V2G είναι ο CHAdeMO DC, ο οποίος δεν είναι ευρέως διαδεδομένος και σπάνια προσφέρεται σε οικιακούς φορτιστές στην Ευρώπη. Αγορές όπως εκείνη της Κίνας βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά από τη Γηραιά Ήπειρο, όμως ακόμη και εκεί, οι υποδομές είναι περιορισμένες.

Ούσα μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία δεν είναι ακόμη επαρκώς διαδεδομένη, το V2G έχει υιοθετηθεί από κάποιες, όχι όμως όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και σίγουρα όχι σε όλα τους τα μοντέλα, εξαιτίας των περιορισμένων υποδομών. Αρκετές είναι επίσης οι εταιρείες που εφαρμόζουν κάποια άλλη τεχνολογία της «οικογένειας» V2X, με τις V2H και V2L να είναι οι δημοφιλέστερες, εκτός της V2G.

Παρακάτω μια ενδεικτική λίστα με μοντέλα που έχουν δυνατότητες V2G:

  • BYD Atto 3
  • BYD Tang
  • BYD Han
  • Cupra Born
  • Fiat 500e
  • Ford 150 Lighting
  • Hyundai Ioniq 5
  • Hyundai Ioniq 6
  • Kia EV6
  • Mercedes-Benz EQE
  • MG ZS EV
  • Mitsubishi Outlander
  • Mitsubishi Eclipse Cross
  • Nissan Leaf
  • Polestar 3
  • Renault Megane E-Tech
  • Volkswagen ID.3, ID.4, ID.5, ID Buzz
  • Volvo EX90

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μαγγάνιο αλλάζει τις μπαταρίες στα EVs - Πάνω η αυτονομία, κάτω το κόστος

Έρευνα: Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αγόρασες ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το μετάνιωσες; Αυτό το κιτ το μετατρέπει σε υβριδικό! (photos)