Στα τέλη του 2022, το Hyundai Motor Group ενημέρωνε με Δελτίο Τύπου σχετικά με το σχέδιό του για την εξέλιξη οχημάτων που «θα καθορίζονται από το λογισμικό τους» χρησιμοποιώντας έναν όρο που τότε δεν είχε προλάβει ακόμα να μπει για τα καλά στο λεξικό του κόσμου του αυτοκινήτου.
Ο λόγος για τα Software Defined Vehicles (SDVs) που αφορούν, βέβαια, και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και δείχνουν να πραγματοποιούν ένα είδος επέλασης, αφού μόνο στις 5 Μαρτίου 2025 είδαμε να πραγματοποιείται το λανσάρισμα δύο πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων με χαρακτηριστικά SDV, που όχι μόνον αποτελούν προϊόντα διαφορετικών εταιρειών, αλλά τα χωρίζει και μία οικονομική άβυσσος, καθώς το ένα έχει τιμή που αγγίζει τα 70.000 €, ενώ το άλλο διαφημίζει το μέγα προσόν της προσιτής τιμή του, που δεν θα ξεπερνά τα 20.000 €.
Μιλάμε, από τη μια, για το εντυπωσιακό σεντάν Volvo ES90, που απευθύνεται σε κοινό ανώτερων εισοδημάτων, και, από την άλλη, για το μικρό Volkswagen ID.Every1, που όπως μαρτυρά και το όνομά του απευθύνεται σε όλους (everyone), φιλοδοξώντας να παίξει τον ρόλο του αυτοκινήτου του λαού (Volks Wagen) στην εποχή των μηδενικών ρύπων.
Είναι προφανές ότι κάτι αλλάζει στον χώρο του αυτοκινήτου και αυτό μόνον άσχετο δεν είναι με τον όγκο των ηλεκτρονικών συστημάτων με τα οποία εφοδιάζονται πλέον τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Και καθώς κάποτε έρχεται η στιγμή που η ποσότητα μετατρέπεται σε ποιότητα, βρισκόμαστε ενώπιον της γένεσης των SDVs τα οποία πρέπει εξ ορισμού έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν – ή να καθορίζουν – ορισμένες πτυχές της απόδοσής τους μέσω λογισμικού. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα όρια αυτής της δυνατότητας και το πώς όλο αυτό λειτουργεί στην πράξη.
Το ειδικό βάρος των ηλεκτρονικών
Πριν από πέντε περίπου χρόνια, τον γύρο του κόσμου έκανε η εξής είδηση: η αξία των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συστημάτων, που σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνονται πλέον στα λεγόμενα «στάνταρ», έφτασε στο 40% του συνολικού κόστους ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Εξηγούσαμε, μάλιστα, τότε μέσα από τις σελίδες του C&D:
«Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού Deloitte […], το 1970 το μερίδιο των ηλεκτρονικών συστημάτων στο κόστος των αυτοκινήτων δεν ξεπερνούσε το 5%. Στη δεκαετία του 1980, όταν ξεκίνησε η μαζική εισαγωγή του ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου, το μερίδιο αυτό ξεπέρασε το 10%, και στις αρχές του [21ου] αιώνα, με τη διάδοση των αερόσακων, του ABS και των συστημάτων ευστάθειας, ήταν ήδη 22%. Ενώ τώρα φτάσαμε στο σημείο που βλέπουμε να τοποθετούνται ακόμα και σε σχετικά προσιτά αυτοκίνητα μια σειρά από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), όπως το Αυτόματο Φρενάρισμα Εκτάκτου Ανάγκης, η Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας, το ενεργό/ευφυές cruise control».
Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με ένα απίστευτο πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων, γεγονός που εξηγεί και το ότι ενώ σύμφωνα με τον νόμο του Μουρ (Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel), ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ υπολογιστή διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η υπολογιστική ισχύς να γίνεται διαρκώς και φθηνότερη, εντέλει το συνολικό κόστος των ηλεκτρονικών στο αυτοκίνητο αυξάνει. Σημειώναμε, μάλιστα, ότι το μερίδιο των ηλεκτρονικών συστημάτων στο κόστος των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2030, καθώς βαδίζουμε προς την αυτοματοποίηση της οδήγησης. Αναφέραμε, επίσης, ότι «ενώ ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης δεύτερου επιπέδου (όπως ένα active cruise control με λειτουργία traffic jam και Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας) λειτουργεί σήμερα με κατά μέσο όρο έξι αισθητήρες, ένα σύστημα για πλήρως αυτόνομη οδήγηση πέμπτου επιπέδου θα έχει σχεδόν σαράντα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας θα είναι lidar».
Τι είναι το SDV;
Στην ιστοσελίδα της… φοβερής και τρομερής SAE (Society of Automotive Engineers) διαβάζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2024, η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners διεξήγαγε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 180 ανώτερα στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών τεχνολογίας σχετικά με τα SDVs. Στην έρευνα αυτήν, που προέκυψε ως ανάγκη λόγω τού ότι υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τον ορισμό του SDV, τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, Mark Wakefield και Himanshu Khandelwal, περιέγραψαν το SDV ως «Όχημα του οποίου τα χαρακτηριστικά -όπως η ασφάλεια, η άνεση και η απόδοση- μπορούν να ελέγχονται και να τροποποιούνται μέσω λογισμικού και όχι μέσω αλλαγών μηχανικών εξαρτημάτων. Επιπλέον, μπορεί να αναβαθμίζεται ασύρματα και να προσφέρει νέες εμπειρίες χρήστη και εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, ακόμα και μετά την πώληση».
Σύμφωνα, δε, με τον Moritz Neukirchner, ανώτερο διευθυντή στρατηγικής διαχείρισης προϊόντων για SDVs στην Elektrobit (εταιρεία εξειδικευμένη σε software για την αυτοκινητοβιομηχανία), όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις του SDV έχουν έναν κοινό στόχο: «Να προσφέρουν αξία μέσω του λογισμικού γρήγορα». Σύμφωνα με τον Neukirchner, αυτό απαιτεί τρεις βασικές αλλαγές:
1) Τον διαχωρισμό των κύκλων ζωής λογισμικού και υλικού.
2) Την ικανότητα παροχής νέας αξίας μέσω λογισμικού.
3) Την αξιοποίηση αυτής της αξίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα της AlixPartners, περισσότεροι από το 70% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι τα «πραγματικά» SDVs θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις ανάλογα με τον κλάδο:
- Το 31% των εταιρειών τεχνολογίας πιστεύει ότι τα SDVs θα είναι διαθέσιμα σε 1-2 χρόνια.
- Το 25% των αυτοκινητοβιομηχανιών συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση, αλλά
- Μόνο το 9% των προμηθευτών επιπέδου 1 (Tier 1 suppliers: αυτοί που προμηθεύουν με εξαρτήματα και υποσυστήματα τις αυτοκινητοβιομηχανίες) θεωρεί ότι αυτό είναι εφικτό.
- Επιπλέον, το 22% των προμηθευτών αναμένει ότι θα χρειαστούν πέντε έως επτά χρόνια για την ευρεία υιοθέτηση των SDVs.
Η CES και το μέλλον των SDVs
Το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από τον ακριβή ορισμό ή τις διαφορές εκτιμήσεων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της παραγωγής τους, τα SDVs είχαν κεντρικό ρόλο και στη φετινή, αλλά και στην περσινή παγκοσμίου φήμης έκθεση τεχνολογίας CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι εξελίξεις στον χώρο αυτόν τρέχουν – και, μάλιστα, με γοργό ρυθμό. Αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές παρουσίασαν τεχνολογίες που αφορούν τόσο στην εξατομίκευση των οχημάτων όσο και σε βελτιώσεις στα συστήματα ασφάλειας και μετάδοσης κίνησης.
Στη CES 2024, για παράδειγμα, η Marelli παρουσίασε το «Software-Defined Interior Experience», χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Snapdragon Cockpit της Qualcomm για τη λειτουργία Κεντρικής Υπολογιστικής Μονάδας (CCU) και έως τεσσάρων Μονάδων Ελέγχου Ζώνης (ZCUs), αντικαθιστώντας τις αναλογικές διεπαφές με οθόνες και περιεχόμενο που μπορούν να αλλάζουν με τον χρόνο, ενώ η LG παρουσίασε νέες οθόνες αυτοκινήτου με τεχνολογία P-OLED, που προσφέρουν αυξημένη ευελιξία, και Advanced Thin OLED για χαμηλότερο κόστος. Ενώ η Stradvision παρουσίασε το επόμενης γενιάς 3D Perception Network, που χρησιμοποιεί 30% λιγότερους πόρους ARM, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα για ADAS συστήματα και η Sonatus το Sonatus Updater, ένα εργαλείο για διαχείριση ενημερώσεων λογισμικού OTA από μία ενιαία πλατφόρμα.
Στη CES 2025 που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο περίπου μήνες, η Honda παρουσίασε τα πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα Honda 0 SUV και Honda 0 Saloon, τα οποία βασίζονται στο νέο λειτουργικό σύστημα Asimo. Αυτό το σύστημα προσφέρει δυνατότητες όπως: εξατομικευμένη βελτιστοποίηση και αυτόνομη οδήγηση, με στόχο την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών μονάδων ελέγχου για βελτιωμένες λειτουργίες. Η BMW, από την πλευρά της, έφερε στην έκθεση το Panoramic iDrive για τη νέα σειρά ηλεκτρικών μοντέλων της Neue Klasse, που ουσιαστικά μετατρέπει το κάτω μέρος του παρμπρίζ σε πίνακα οργάνων. Παράλληλα, είδαμε και το τελικό προϊόν της συνεργασίας μεταξύ Sony και Honda, το μοντέλο Afeela 1, ένα όχημα με φωνητικό βοηθό που βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη και υπόσχεται αυξημένη διαδραστικότητα κατά την οδήγηση.
Βασικό, πάντως, χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης CES ήταν ότι καθώς τα SDVs κυριάρχησαν στη συζήτηση, η εστίαση των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν ήταν στις κλασικές παρουσιάσεις νέων μοντέλων, αλλά στο τι μπορούν να κάνουν τα αυτοκίνητα σήμερα, με την τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά. Αυτή η μετατόπιση υπογραμμίστηκε από τον Chris Ahn της Deloitte, που τόνισε ότι «η υπολογιστική ισχύς είναι έτοιμη», αλλά το ζητούμενο είναι η προσιτή τιμολόγηση.
Η τεχνολογία είναι, λοιπόν, έτοιμη, αλλά οι καταναλωτές ανησυχούν για το κόστος. Σύμφωνα με την Deloitte, το 54% των Αμερικανών καταναλωτών σκοπεύουν να αλλάξουν μάρκα για να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων επιθυμούν ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο κάτω από 50.000 $. Αυτό οπωσδήποτε είναι ένας μοχλός πίεσης, προκειμένου οι αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφέρουν υψηλή τεχνολογία σε προσιτές τιμές.
Βασικά Χαρακτηριστικά των SDVs
Αρχιτεκτονική Κεντρικού Υπολογιστική
Αντί για πολλαπλές μονάδες ECU (Electronic Control Units) διάσπαρτες στο όχημα, τα SDVs χρησιμοποιούν μια κεντρική υπολογιστική μονάδα που επεξεργάζεται δεδομένα και ελέγχει διάφορες λειτουργίες.
Ενημερώσεις Over-the-Air (OTA)
Όπως ένα smartphone, τα SDVs λαμβάνουν απομακρυσμένες ενημερώσεις λογισμικού, εξαλείφοντας την ανάγκη για φυσικές τροποποιήσεις ή επισκέψεις σε αντιπροσωπίες. Αυτές οι ενημερώσεις μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις, να προσθέσουν νέες λειτουργίες και να ενισχύσουν την ασφάλεια.
Συνδεσιμότητα Cloud & Ενσωμάτωση AI
Τα SDVs βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων μέσω cloud, επιτρέποντας διάγνωση σε πραγματικό χρόνο, ενημερώσεις πλοήγησης και αυτοματισμούς μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Διαχωρισμός Υλικού και Λογισμικού
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οχήματα, όπου το hardware και το software είναι στενά συνδεδεμένα, τα SDVs επιτρέπουν στους κατασκευαστές να αναβαθμίζουν το λογισμικό και με τον τρόπο αυτό να βελτιώνουν το ίδιο το όχημα, χωρίς να αλλάζουν ή να επεμβαίνουν στο hardware.

Τα έξι επίπεδα των SDVs (Hero-image-Elektrobit-SDV)
Όπως συμβαίνει και στην αυτόνομη οδήγηση με τα επίπεδα SAE, έτσι και στην περίπτωση των SDVs έχουν διαμορφωθεί αντίστοιχης φιλοσοφίας επίπεδα (επίσης έξι τον αριθμό) που κυμαίνονται από 0 έως 5. Στην κλίμακα Moritz, το Επίπεδο 0 περιγράφεται ως «ενεργοποιημένο από λογισμικό» και αναφέρεται σε λειτουργίες όπως η υποβοήθηση στάθμευσης ή το προσαρμοζόμενο cruise control. Το Επίπεδο 1 είναι «συνδεδεμένο» και περιλαμβάνει εφαρμογές συνοδείας κινητού τηλεφώνου και ενημερώσεις ζωντανής κυκλοφορίας. Στο Επίπεδο 2, οι δυνατότητες του οχήματος γίνονται «ενημερώσιμες» μέσω ασύρματων ενημερώσεων (over-the-air), αν και περιορίζονται ακόμα σε διορθώσεις και όχι στην εισαγωγή νέας λειτουργικότητας.
Το Επίπεδο 3 περιγράφεται ως «αναβαθμίσιμο» και ανοίγει τον δρόμο για την παροχή νέων λειτουργιών σε οχήματα που ήδη κυκλοφορούν. Στο Επίπεδο 4, το όχημα γίνεται μια «πλατφόρμα λογισμικού» και οι κύκλοι ζωής του υλικού και του λογισμικού διαχωρίζονται. Σε αυτό το επίπεδο, νέες λειτουργίες –που αποφασίζονται από τον κατασκευαστή– διατίθενται ταυτόχρονα σε όλα τα οχήματα του στόλου ενός OEM, όπως το Tesla Boombox. Στο Επίπεδο 5, το όχημα μετατρέπεται σε «πλατφόρμα καινοτομίας», όπου τρίτοι πάροχοι προσφέρουν λειτουργίες και ο οδηγός του οχήματος αποφασίζει ποιες θα εγκαταστήσει.
Τα Επίπεδα των Οχημάτων που Ορίζονται από το Λογισμικό (Software Defined Vehicles - SDV)
SDV Επίπεδο 0 - Ενεργοποιημένο μέσω λογισμικού (Software-enabled)
- Εμπειρία πελάτη: Μηχανικές λειτουργίες που καθίστανται δυνατές μέσω λογισμικού.
- Προσαρμοστικότητα και δυναμική:
- Χωρίς ενημερώσεις.
- Χωρίς συνδεσιμότητα.
- Παραδείγματα:
- Υποβοήθηση στάθμευσης.
- Προσαρμοζόμενος έλεγχος ταχύτητας (Adaptive cruise control).
SDV Επίπεδο 1 - Συνδεδεμένο (Connected)
- Εμπειρία πελάτη: Πληροφορίες και έλεγχος μέσω συνδεσιμότητας.
- Προσαρμοστικότητα και δυναμική:
- Στατικό λογισμικό.
- Δυναμικό περιβάλλον.
- Παραδείγματα:
- Πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.
- Συνοδευτική εφαρμογή για κινητά.
SDV Επίπεδο 2 - Αναβαθμιζόμενο (Updateable)
- Εμπειρία πελάτη: Συντήρηση οχήματος μέσω ενημερώσεων OTA (Over-the-Air).
- Προσαρμοστικότητα και δυναμική:
- Στατική λειτουργικότητα.
- Δυναμικό λογισμικό.
- Παραδείγματα:
- Ενημερώσεις πλοήγησης.
- Διορθώσεις ασφαλείας (Security patches).
SDV Επίπεδο 3 - Αναβαθμίσιμο (Upgradeable)
- Εμπειρία πελάτη: Νέες λειτουργίες μέσω αναβαθμίσεων λογισμικού.
- Προσαρμοστικότητα και δυναμική:
- Δυναμική λειτουργικότητα.
- Στατικό υλικό-στόχος.
- Παραδείγματα:
- Νέα λειτουργία σε μια γραμμή αυτοκινήτων.
SDV Επίπεδο 4 - Πλατφόρμα λογισμικού (Software Platform)
- Εμπειρία πελάτη: Το αυτοκίνητο πάντα νιώθει καινούργιο μέσω αναβαθμίσεων λογισμικού που είναι συμβατές με παλαιότερες και νεότερες γενιές μοντέλων.
- Προσαρμοστικότητα και δυναμική:
- Δυναμικό υλικό-στόχος.
- Ενιαίος πάροχος λογισμικού.
- Παραδείγματα:
- Νέα λειτουργία που διατίθεται σε όλες τις γενιές οχημάτων.
SDV Επίπεδο 5 - Πλατφόρμα Καινοτομίας (Innovation Platform)
- Εμπειρία πελάτη: Πλήρης προσαρμογή μέσω οικοσυστήματος τρίτων παρόχων,
- Προσαρμοστικότητα και δυναμική:
- Ποικιλία παρόχων λογισμικού,
- Παραδείγματα:
- Νέα λειτουργία προερχόμενη από τρίτους, η οποία εφαρμόζεται σε στόλους πολλαπλών κατασκευαστών.
Παράδειγμα
- SDV Επίπεδο 4 για το cockpit domain (περιοχή καμπίνας οδηγού).
(Πηγή: Elektrobit)
Volvo ES90 και NVDIA
Στις 5 Μαρτίου 2025, η Volvo πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση του ES90 το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει ως τυπικό παράδειγμα οχήματος που «βασίζεται σε λογισμικό και έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς, μέσω τεχνολογίας κεντρικού υπολογιστή, μόνιμης συνδεσιμότητας και δεδομένων». Το ES90 είναι το πρώτο μοντέλο Volvo που θα εξοπλίζεται με διπλή διάταξη NVIDIA DRIVE AGX Orin, στοιχείο που το καθιστά το πιο ισχυρό, από την άποψη της υπολογιστικής ισχύος, αυτοκίνητο στην ιστορία της σουηδικής εταιρείας.
Το DRIVE AGX Orin είναι η πλατφόρμα της NVIDIA για ευφυή αυτοκίνητα, που συντονίζει διάφορα σημαντικά συστήματα και διαδικασίες με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, εκτελώντας περίπου 508 τρισεκατομμύρια TOPS (λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο) για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα υπερσύγχρονα, βασισμένα σε AI, συστήματα ενεργητικής ασφάλειας. Ο βασισμένος στο NVIDIA DRIVE AGX Orin κύριος υπολογιστής παρέχει έως και οκτώ φορές αυξημένη απόδοση AI σε σύγκριση με το DRIVE AGX Xavier, επιτρέποντας τη βαθμιαία του μεγέθους του μοντέλου βαθιάς εκμάθησης (deep learning) και του νευρωνικού δικτύου από 40 σε 200 εκατομμύρια παραμέτρους.
Το ES90 χρησιμοποιεί ως βάση την αρχιτεκτονική SPA2 και αποτελεί το δεύτερο μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογική στοίβα Volvo Cars Superset, μετά το EX90, η οποία αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο στοιχείων software και hardware, που επιτρέπει την πραγματοποίηση βελτιώσεων μέσω ασύρματων (over-the-air) ενημερώσεων σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στο Superset.
Το νέο Volvo συνδυάζει, επίσης, την εξαιρετική κατανόηση του περιβάλλοντός του, μέσω μίας σειράς προηγμένων αισθητήρων, που περιλαμβάνει ένα lidar, πέντε ραντάρ, οκτώ κάμερες και δώδεκα αισθητήρες υπερήχων, καθώς και ένα προηγμένο σύστημα ανάλυσης της συμπεριφοράς του οδηγού.
Honda 0 & ASIMO OS
Τα πρωτότυπα Honda 0 Saloon και Honda 0 SUV διαθέτουν το ειδικό λειτουργικό σύστημα οχημάτων ASIMO OS, το οποίο θα εγκατασταθεί στα μοντέλα της σειράς Honda 0. Η εταιρεία θα επεκτείνει γρήγορα την παγκόσμια εφαρμογή της αυτοματοποιημένης οδήγησης Level-3 (Επιπέδου 3: λειτουργία χωρίς την ανάγκη παρακολούθησης του δρόμου από τον οδηγό), μέσω της σειράς Honda 0, στοχεύοντας να γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που θα επιτρέπει αυτόνομη οδήγηση σε όλες τις συνθήκες, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την κινητικότητα. Η Honda και η Renesas Electronics Corporation ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός υψηλής απόδοσης συστήματος σε chip (SoC) για τα μοντέλα επόμενης γενιάς της σειράς Honda 0, τα οποία θα λανσαριστούν στα τέλη της δεκαετίας.
Hyundai SDV
Τα πέντε στοιχεία που οδηγούν σε αυτό που η Hyundai ονομάζει «Software Defined Vehicle»: εν αρχή ην η πλατφόρμα του οχήματος, στην οποία έρχεται να ενσωματωθεί η ηλεκτρική/ηλεκτρονική αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια, τον λόγο έχουν οι πλατφόρμες λογισμικού και δεδομένων. Κάπως έτσι φτάνουμε στην κατά Hyundai Motor Group κινητικότητα του μέλλοντος. Σύμφωνα με παλαιότερη εκτίμηση της Hyundai, μέχρι το 2025 περίπου 20 εκατομμύρια οχήματα θα ταξινομηθούν παγκοσμίως στις υπηρεσίες Connected Car Services (CCS) του Ομίλου. Tα Data (δεδομένα) των συνδεδεμένων αυτοκινήτων θα είναι διαθέσιμα και σε μελλοντικές λύσεις κινητικότητας του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Οχημάτων (Purpose Built Vehicles - PBV), Προηγμένων Μέσων Αερομετακινήσεων (AAM) και ρομποταξί.
Sony Honda Mobility, Afeela 1
Το πλήρως ηλεκτρικό Afeela 1 είναι το πρώτο προϊόν της συνεργασίας Sony και Honda, αποτελεί, δε, χαρακτηριστικό παράδειγμα Software Defined Vehicle (SDV), καθώς είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που εξελίσσεται μέσω ενημερώσεων λογισμικού. Διαθέτει τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ισχυρή συνδεσιμότητα και ένα προηγμένο infotainment system. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU) του Afeela 1 διαθέτει υπολογιστική ισχύ έως και 800 TOPS (τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο), αξιοποιώντας τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για προηγμένη υποβοήθηση οδηγού. Το Afeela 1 είναι εξοπλισμένο με συνολικά 40 αισθητήρες και συγκεκριμένα: 18 κάμερες, 1 LiDAR (το μικρό «καρούμπαλο» στο πάνω μέρος του παρμπρίζ), 9 ραντάρ και 12 αισθητήρες υπερήχων. Όλοι αυτοί οι αισθητήρες, τοποθετημένοι τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του οχήματος, επιτρέπουν την αντίληψη και συλλογή δεδομένων από το περιβάλλον, υποστηρίζοντας τις λειτουργίες του συστήματος υποβοήθησης οδηγού Afeela Intelligent Drive. Τιμή στις ΗΠΑ: από 89.900 $.
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 420 του Car and Driver, Απρίλιος 2025)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα ανθρωποειδή «εισβάλλουν» στην αυτοκινητοβιομηχανία και απειλούν τις θέσεις εργασίας
Tεχνολογίες αυτοκινήτου, που ξεκίνησαν ως επαναστατικές καινοτομίες και κατέληξαν σε φιάσκο
Αποκλειστικό: Είδαμε από κοντά το ιπτάμενο αυτοκίνητο της XPeng (photos-video)