McLaren: Αλλάζει τα δεδομένα στα ανθρακονήματα - Εφαρμόζει νέα μέθοδο από την αεροδιαστημική (video)


Η μέθοδος Automated Rapid Tape επιτρέπει την κατασκευή ανθρακονημάτων που είναι ελαφρύτερα, πιο άκαμπτα και ανθεκτικά, ενώ παράγονται με μειωμένα απορρίμματα υλικού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΚΑΣ, ΦΩΤΟ: McLaren Press
  • 26/3/2025

Η νέα αυτή τεχνολογία, ονομαζόμενη Automated Rapid Tape (ART), εφαρμόζεται στο McLaren Composites Technology Centre (MCTC) στο Sheffield της Αγγλίας και αποτελεί ένα τεράστιο άλμα στην παραγωγή ανθρακονημάτων.

Η μέθοδος Automated Rapid Tape επιτρέπει την κατασκευή ανθρακονημάτων που είναι ελαφρύτερα, πιο άκαμπτα και ανθεκτικά, ενώ παράγονται με μειωμένα απορρίμματα υλικού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται στη χειροκίνητη τοποθέτηση προ-εμποτισμένων υφασμάτων, η ART χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη απόθεση ταινιών σύνθετων υλικών με ρομποτική ακρίβεια. Το αποτέλεσμα είναι μια δομή με εξαιρετική αντοχή και μειωμένο βάρος, που συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας των οχημάτων McLaren.

McLaren W1: Η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας ART

Το πρώτο όχημα που ενσωματώνει την τεχνολογία McLaren ART Carbon Fibre είναι το νέο υπεραυτοκίνητο McLaren W1. Το σταθερό επίπεδο της ενεργής εμπρός πτέρυγας, ένα κρίσιμο αεροδυναμικό στοιχείο που παράγει έως και 1.000 kg κάθετης δύναμης, έχει κατασκευαστεί με τη μέθοδο ART, προσφέροντας αυξημένη ακαμψία κατά 10% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ART

Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι αρχικά η αυξημένη αντοχή και ακαμψία. Οι μηχανικοί της McLaren έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη διάταξη των ινών ανάλογα με τις απαιτήσεις φόρτισης και αντοχής, βελτιστοποιώντας τις μηχανικές ιδιότητες κάθε εξαρτήματος ξεχωριστά. Υπάρχει μεγαλύτερη σχεδιαστική ευελιξία  με τους μηχανικούς να μπορούν να δημιουργούν σύνθετα αεροδυναμικά εξαρτήματα με προσαρμοσμένη κατανομή ακαμψίας, καθιστώντας δυνατές καινοτόμες σχεδιαστικές προσεγγίσεις.

Τρίτος και καθόλου αμελητέος παράγοντας είναι η μείωση σπατάλης υλικού αφού πλέον έως και 95% του πρώτης ύλης ενσωματώνεται στο τελικό προϊόν, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες υλικού, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την ανάγκη για ανακύκλωση απορριμμάτων.

Η εισαγωγή του Automated Rapid Tape ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη χρήση ανθρακονημάτων στις μελλοντικές γενιές υπεραυτοκινήτων της McLaren. Εκτός από τις μονοκόκ δομές, η ART μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εξαιρετικά ελαφρών αμαξωμάτων, μειώνοντας το συνολικό βάρος των οχημάτων και βελτιώνοντας την απόδοσή τους. Η πρώτη πλήρους κλίμακας βιομηχανική εγκατάσταση της τεχνολογίας ART προγραμματίζεται για το 2025, γεγονός που θα επιτρέψει τη μαζική παραγωγή αυτής της καινοτομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η πιο ισχυρή McLaren όλων των εποχών – Τρομακτικός ο χρόνος για το 0-200 km/h (video)

McLaren: Η 750S είναι η αρχή του τέλος για τους V8

Προλαβαίνετε να την αποκτήσετε! Μια υπερσπάνια McLaren Senna βγαίνει σε δημοπρασία