Η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει με αμείωτη ένταση στη ζωή μας και ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της και στον χώρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ήδη δύο κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν σχέδια για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας DeepSeek στα οχήματά τους.
Η Geely, η μητρική εταιρεία των Zeekr, Polestar και Volvo, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Full-Domain AI for Smart Vehicles» η οποία περιγράφηκε ως το εσωτερικό μοντέλο AI της Geely που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει διάφορες πτυχές της οδηγικής εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών εντολών και της θεμελίωσης της αυτόνομης οδήγησης.
Το επόμενο βήμα της ήταν να συνεργαστεί με την DeepSeek, καθώς τα νέα μοντέλα της Geely θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της αναγνώρισης ομιλίας και της επεξεργασίας εντολών για την επόμενη γενιά των έξυπνων, συνδεδεμένων οχημάτων της.
Η επόμενη μάρκα, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στα ίδια βήματα είναι η Voyah, η οποία ενσωματώνει επίσης την DeepSeek στα οχήματά της. Το crossover Courage EV και το MPV Dream θα είναι τα πρώτα μοντέλα μαζικής παραγωγής που θα διαθέτουν την AI της DeepSeek.
Από τις 14 Φεβρουαρίου, το DeepSeek θα ενσωματωθεί στο λογισμικό του Courage μέσω μιας over-the-air ενημέρωσης. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύσει τα χαρακτηριστικά του έξυπνου κόκπιτ του Voyah βελτιώνοντας την απόκριση, την ακρίβεια και την επεκτασιμότητα, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες των πελατών.
Φυσικά αυτές οι δύο κινήσεις μόνον απαρατήρητες δεν περνούν, καθώς ήδη ξεκίνησε η κουβέντα αναφορικά με τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με την αρωγή, πλέον, και της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης του DeepSeek. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εμποδίσει τα EV που είναι εξοπλισμένα με DeepSeek να διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ.
Για μάρκες όπως η Voyah, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Κίνα, αυτό μπορεί να μην αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Αλλά για την Geely, η οποία κατέχει παγκοσμίως αναγνωρισμένες μάρκες όπως η Volvo και η Polestar, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα απαιτήσει προσεκτική στρατηγική.
Σε μια εποχή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και εντάσεων, δεν αποκλείεται να βρεθεί η αυτοκινητοβιομηχανία και πάλι στο επίκεντρο, αυτή τη φορά με αφορμή την τεχνητή νοημοσύνη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνα: Τα ανακλαστικά ρούχα «μπερδεύουν» τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης
Aυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή: Μια τάση που έχει... ρεύμα