Έρευνα: Τα ανακλαστικά ρούχα «μπερδεύουν» τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης στα αυτοκίνητα


Στις δοκιμές που έγιναν τα συστήματα των αυτοκινήτων παρουσίασαν σημαντικές δυσκολίες στην ανίχνευση του ανδρείκελου όταν αυτό φορούσε ρούχα με ανακλαστικά στοιχεία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΚΑΣ, ΦΩΤΟ: IIHS, CUPRA, 3M
  • 16/1/2025

Η μελέτη του Ινστιτούτου Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) αποκάλυψε ότι τα ρούχα υψηλής ορατότητας με ανακλαστικά, τα οποία συνήθως φορούν πεζοί, μοτοσικλετιστές ή ποδηλάτες για να είναι ορατοί στους οδηγούς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενδέχεται να τους καθιστούν "αόρατους" στα αυτόματα συστήματα πρόληψης συγκρούσεων.

Τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης για πεζούς (pedestrian AEB) έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν πεζούς και να αποτρέπουν συγκρούσεις μέσω αυτόματης πέδησης. Προηγούμενες έρευνες του IIHS έδειξαν ότι αυτά τα συστήματα μειώνουν τα ατυχήματα με πεζούς κατά 50% και τους σοβαρούς τραυματισμούς κατά 56%. Ωστόσο, σε σκοτεινούς δρόμους, η αποτελεσματικότητά τους είναι σχεδόν μηδενική, γεγονός ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία με πεζούς συμβαίνουν τη νύχτα.

Τι είναι το AEB και πώς λειτουργεί;

Αισθητήρας συστήματος AEB στο Cupra Formentor
Αισθητήρας συστήματος AEB στο Cupra Formentor

Τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEB) αποτελούν σημαντική καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία, σχεδιασμένα να ενισχύουν την ασφάλεια των οχημάτων και να μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Το AEB παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στο δρόμο μπροστά από το όχημα μέσω αισθητήρων υπέρυθρων ή λέιζερ (LiDAR), καμερών ή ραντάρ. Όταν ανιχνεύσει ένα εμπόδιο ή ένα προπορευόμενο όχημα σε κοντινή απόσταση, αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα για να αποτρέψει ή να μετριάσει τη σύγκρουση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ύπαρξη συστήματος αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης είναι υποχρεωτική για τα νέα μοντέλα οχημάτων από τον Μάιο του 2022. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Μεταφορών έχει ορίσει ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά πρέπει να είναι εξοπλισμένα με AEB έως τον Σεπτέμβριο του 2029.

Ανακλαστικές λωρίδες της 3Μ σε αθλητικό εξοπλισμό για τρέξιμο
Ανακλαστικές λωρίδες της 3Μ σε αθλητικό εξοπλισμό για τρέξιμο

Επίδραση των ρούχων υψηλής ορατότητας

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση διαφόρων τύπων ρουχισμού και φωτισμού στην απόδοση των συστημάτων AEB σε τρία μοντέλα του 2023: Honda CR-V, Mazda CX-5 και Subaru Forester. Δοκιμάστηκαν διάφορα ενδύματα, όπως μαύρα ρούχα, λευκά ρούχα, ανακλαστικά μπουφάν και μαύρα ρούχα με ανακλαστικές λωρίδες στα άκρα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ταχύτητα 40 km/h, με διαφορετικά επίπεδα φωτισμού: χωρίς καθόλου φωτισμό, με 10 lux και με 20 lux.

Αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συστήματα των Honda CR-V και Mazda CX-5 παρουσίασαν σημαντικές δυσκολίες στην ανίχνευση του ανδρείκελου όταν αυτό φορούσε ρούχα με ανακλαστικές λωρίδες, με ποσοστά σύγκρουσης 84% και 88% αντίστοιχα. Αντίθετα, το Subaru Forester απέφυγε τη σύγκρουση σε όλες σχεδόν τις δοκιμές. Επιπλέον, η απόδοση των συστημάτων βελτιώθηκε με την αύξηση του φωτισμού οδού, αλλά η παρουσία ανακλαστικών στοιχείων στα ρούχα δεν είχε πάντα θετική επίδραση.

Ποσοστό μείωσης ταχύτητας από τα 40 km/h, ανάλογα το τύπο ρούχων και τις συνθήκες φωτισμού.
Ποσοστό μείωσης ταχύτητας από τα 40 km/h, ανάλογα το τύπο ρούχων και τις συνθήκες φωτισμού.

Ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων AEB, ώστε να αναγνωρίζουν αποτελεσματικότερα τους πεζούς, ανεξαρτήτως του ρουχισμού τους. Είναι κρίσιμο τα μέτρα ασφαλείας, όπως τα ανακλαστικά ρούχα, να συνεργάζονται αρμονικά με την τεχνολογία αποφυγής συγκρούσεων και όχι να τα μπερδεύουν όπως αποδείχτηκε στην έρευνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία των πεζών, των ποδηλατών και των εργαζομένων στους δρόμους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συστήματα αυτά δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για προσεκτική οδήγηση. Οι οδηγοί πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση, ειδικά σε περιοχές με πεζούς, και να μην βασίζονται αποκλειστικά στην τεχνολογία για την αποφυγή ατυχημάτων. Η συνεργασία μεταξύ κατασκευαστών οχημάτων, σχεδιαστών υποδομών και χρηστών του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η συνεχής έρευνα και η προσαρμογή των τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες θα συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων και στην προστασία όλων των χρηστών του δρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Euro NCAP: Αυτό ήταν το πιο ασφαλές αυτοκίνητο για το 2024

Ο Euro NCAP «αναγκάζει» τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επαναφέρουν τους φυσικούς διακόπτες

Επίσημο: Υποχρεωτικό το «μαύρο κουτί» σε όλα τα νέα αυτοκίνητα - Πώς θα λειτουργεί