Το αυτοκίνητο «σκάνερ» που μισούν οι Ευρωπαίοι οδηγοί - Ποιος είναι ο ρόλος του (videos)


Στην οροφή υπάρχει ένα σύστημα καμερών που καταγράφει τις πινακίδες των οχημάτων και προκαλεί... τρόμο στους οδηγούς σε κάθε βόλτα που κάνει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: YOUTUBE/EPOMM
  • 29/7/2024

Πριν από μερικές ημέρες σάς είχαμε παρουσιάσει την ιστορία ενός Έλληνα που ζει στην Ολλανδία και μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων έλαβε τέσσερις κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, χωρίς να έχει ξεπεράσει το κοντέρ τα 90 km/h. Αυτή η... απροσεξία του κόστισε ένα ποσό κοντά στα 500 ευρώ.

Ο Δημήτρης Σαββίδης πριν από λίγες ώρες δημοσίευσε ακόμα ένα video μέσα από το οποίο παρουσιάζει το αυτοκίνητο που μισούν όλοι οι οδηγοί στην Ολλανδία.

Η αναφορά γίνεται για το αυτοκίνητο-σκάνερ το οποίο έχουν προμηθευτεί οι ολλανδικοί Δήμοι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και το έχουν ρίξει στους δρόμους για να εντοπίζει εύκολα και γρήγορα τους οδηγούς που έχουν παρκάρει τα οχήματά τους χωρίς να έχουν πληρώσει το αντίτιμο που προβλέπεται.

Τα αυτοκίνητα-σκάνερ φέρουν 12 κάμερες υψηλής ευκρίνειας στην οροφή τους οι οποίες σαρώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των σταθμευμένων οχημάτων και μέσω επεξεργασίας εντοπίζονται ποιοι έχουν πληρώσει κάρτα στάθμευσης και ποιοι όχι. Όσοι δεν το έχουν πράξει μέσα σε λίγα 24ωρα λαμβάνουν το πρόστιμο που προβλέπεται από τον ΚΟΚ στην κατοικία τους.

Το Άμστερνταμ ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκες πόλεις που χρησιμοποίησε τα αυτοκίνητα-σκάνερ το 2013 ενώ ακολούθησαν το παράδειγμά του κι άλλοι Δήμοι. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα πρώτα πέντε χρόνια κυκλοφορίας των αυτοκινήτων-σκάνερ στους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση αυξήθηκαν από τα 156 εκατ. ευρώ στα 216 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα στο Ρότερνταμ, τα πρόστιμα σχεδόν διπλαστιάστηκαν τη διετία 2014-2016 και από 177.859 έφτασαν τα 330.326. Αναλυτές σχολιάζουν ότι τα αυτοκίνητα-σκάνερ έχουν γίνει μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους ευρωπαϊκούς Δήμους που έχουν πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια, όταν το σκάνερ εντόπιζε παράνομα παρκαρισμένο όχημα, υπάλληλος του Δήμου λάμβανε σήμα και πήγαινε στο σημείο για να βεβαιώσει την παράβαση και να κόψει την κλήση.

Ωστόσο αυτή η μέθοδος απαιτούσε πρόσληψη προσωπικού ώστε να μπορούν να καλύπτουν περισσότερες παραβάσεις, ενώ πολλοί οδηγοί τη γλίτωναν αφού το διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι να φτάσει το υπάλληλος στο σημείο είχαν μετακινήσει το όχημα και έτσι γλίτωναν την «καμπάνα».

Στο σύστημα των σκάνερ έχει προβλεφθεί και η περίπτωση που ο εντοπισμός της παράβασης από τις κάμερες γίνει ενώ ο οδηγός βρίσκεται στη διαδικασία πληρωμής του τέλους στάθμευσης. Ένα δεύτερο σκάνερ-όχημα ακολουθεί την πορεία του πρώτου, με διαφορα περίπου 15 λεπτών. Έτσι αν υπάρχει «διπλοτσεκάρισμα» του παράνομα σταθμευμένου οχήματος, το πρόστιμο στέλεται κανονικά στο σπίτι του οδηγού.

Δείτε πώς λειτουργεί το αυτοκίνητο-σκάνερ στο παρακάτω video...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Blade Runners: Οι ακτιβιστές που «ξηλώνουν» κάμερες από τους δρόμους

Νέος ΚΟΚ: Έρχονται ζώνες με όριο 30 km/h και μπαίνουν περισσότερες κάμερες στους δρόμους

Αττική: Τα μεγάλα έργα που θα δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα