Τι πρέπει να κάνεις όταν σταματάς πίσω από φορτηγό - Μία απλή κίνηση που σώζει ζωές


Μια μικρή, αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια μπορεί να αποτρέψει μια τραγωδία. Ένα «κόλπο» που αποκαλύπτουν έμπειροι επαγγελματίες της οδήγησης και αποδεικνύεται σωτήριο, ειδικά όταν σταματάμε πίσω από ένα μεγάλο φορτηγό.

  • ΦΩΤΟ: DAIMLER, ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/6/2025

Η οδήγηση είναι για πολλούς κάτι παραπάνω από μια πρακτική διαδικασία, είναι πάθος, τρόπος έκφρασης και καθημερινή συνήθεια. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο έμπειροι είμαστε πίσω από το τιμόνι, ο κίνδυνος στον δρόμο δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας κινήσεις, αλλά από τις αποφάσεις (ή την απροσεξία) όλων γύρω μας: πεζών, ποδηλατών, οδηγών.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα, αλλά υποτιμημένα, σενάρια είναι αυτό της στάσης πίσω από ένα φορτηγό σε φανάρι, σε ανηφόρα ή σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, με την  αίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς.

Αλλά τι γίνεται αν ένα άλλο όχημα, ιδίως ένα μεγάλο φορτηγό μας χτυπήσει από πίσω; Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό και ενδέχεται να έχει θα έχει τρομερές συνέπειες για τους επιβάτες.

Η σωτήρια κίνηση: απόσταση και γωνία τιμονιού

Εδώ έρχεται το "κόλπο" που προτείνουν επαγγελματίες οδηγοί και ειδικοί στην οδική ασφάλεια, με έναν συνδυασμό δύο απλών κινήσεων, που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν απλό τραυματισμό και μια μοιραία σύγκρουση. Αρχικά, διατηρούμε επαρκή απόσταση από το φορτηγό που βρίσκεται μπροστά μας. Όχι μόνο για να έχουμε ορατότητα, αλλά και για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το δεύτερο  και πιο σημαντικό βήμα. Στη συνέχεια, στρίβουμε ελαφρώς το τιμόνι προς τα δεξιά (ή προς την έξοδο του ρεύματος κυκλοφορίας), όσο είμαστε σταματημένοι. Η γωνία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη αλλά αρκετή ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης από πίσω, το αυτοκίνητό μας να ωθηθεί πλάγια και όχι ευθεία μπροστά αποφεύγοντας την πρόσκρουση και πιθανό εγκλωβισμό κάτω από το εμπρός φορτηγό.

Γιατί λειτουργεί αυτή η τεχνική

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτρέπει τη σύγκρουση αλλά ελαχιστοποιεί τις συνέπειες της. Αντί να λειτουργήσει το φορτηγό μπροστά μας ως «τοίχος» στον οποίο θα συνθλιβούμε, η πλάγια κατεύθυνση δίνει διέξοδο στην αδράνεια και μετατρέπει την μετωπική σύγκρουση σε πλάγια, όπου οι πιθανότητες τραυματισμού είναι σαφώς μικρότερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνική δεν είναι χρήσιμη μόνο σε αστικές συνθήκες. Είναι εξίσου σημαντική σε ανηφόρες, όπου τα φορτηγά μπορεί να μην έχουν αποτελεσματικά φρένα ή να κυλούν προς τα πίσω, όπως και σε φανάρια με βαριά κυκλοφορία. Πολλές φορές, η υποτίμηση αυτών των κινδύνων βασίζεται στην καθημερινή ρουτίνα και την "εμπιστοσύνη" στο σύστημα. Όμως η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: μία απρόσεκτη στιγμή από έναν άλλον οδηγό μπορεί να είναι αρκετή για να χαθούν ζωές.

Στον δρόμο δεν αρκεί να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά οφείλουμε να σκεφτόμαστε προληπτικά και να προετοιμαζόμαστε για το απρόβλεπτο. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι μια από τις πολλές, μικρές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να ενισχύσουμε τη δική μας ασφάλεια και των γύρω μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To «ιαπωνικό τρικ» που ρίχνει γρήγορα τη θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου (video)

Ανασφάλιστα οχήματα 2025: Όταν το κράτος κάνει τα στραβά μάτια στην παρανομία

Air Condition στο αυτοκίνητο: Τα 10 μεγάλα λάθη που κάνουν οι οδηγοί