Αγορά μεταχειρισμένου με πολλά χιλιόμετρα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις


Σου αρέσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, όμως έχει πάνω από 100.000 km στο οδόμετρο. Το απορρίπτεις αμέσως ή συνεχίζεις να εξετάζεις την περίπτωση αγοράς του; Έχουμε την απάντηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/6/2025

Η απόκτηση ενός καινούριου μοντέλου είναι το ιδανικό σενάριο για όποιον θέλει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει δεν αρκούν για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Έτσι, αρκετοί καταφεύγουν στη λύση των μεταχειρισμένων, μια αγορά που προσφέρει πολλές επιλογές. Οι διαφοροποιήσεις είναι αρκετές και μία από τις παραμέτρους που προστίθεται, σε σχέση με ένα καινούριο, είναι ο αριθμός των χιλιομέτρων που έχει διανύσει, θεωρώντας ότι δεν είναι «πειραγμένα».

Θεωρητικά, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα, αν και σάς έχουμε παρουσιάσει και μία άλλη οπτική γωνία που είναι σημαντική. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που το όχημα που μας αρέσει έχει εξαψήφιο αριθμό χιλιομέτρων στο οδόμετρό του; Ένα νούμερο της τάξης των 100.000 ή 150.000 km «πρέπει» να ακυρώνει αμέσως το ενδιαφέρον μας ή μήπως όχι; Ακολουθούν 5 συμβουλές, τόσο για το διάστημα πριν όσο και για μετά την αγορά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν.

1) Τεχνικός έλεγχος πριν την αγορά

Μπορεί εξωτερικά όλα να δείχνουν τέλεια - από το χρώμα μέχρι την κατάσταση του αμαξώματος - και ο πωλητής να «ορκίζεται» ότι το αυτοκίνητο είναι… καλύτερο και από καινούριο, αλλά μια επίσκεψη σε ένα συνεργείο το οποίο εμπιστευόμαστε για τεχνικό έλεγχο είναι απαραίτητη. Είτε για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές είτε για να αποκαλύψει κάποια ελαττώματα που στο άμεσο μέλλον μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες.

2) Βιβλίο συντήρησης και ιστορικό

Στην καλή κατάσταση ενός αυτοκινήτου συμβάλει ασφαλώς η αποτελεσματική συντήρησή του. Έτσι, το σχετικό βιβλιαράκι που αναγράφει τα service στα οποία έχει υποβληθεί, πρέπει να είναι «άψογο» και να μην αποκαλύπτει τη σποραδική επίσκεψή του σε συνεργείο. Επιπλέον, πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση το συγκεκριμένο όχημα να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε ατύχημα. Κάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν τρόποι να το μάθουμε, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

3) Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος

Βρήκαμε ένα μεταχειρισμένο, με πολλά χιλιόμετρα, που μας αρέσει, έχουμε καλή επικοινωνία και συνεργασία με τον πωλητή και παίρνουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας. Αν, παρόλα αυτά, έχουμε μια αμφιβολία ότι η περίπτωση είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή», είναι χρήσιμο να συνεχίσουμε την έρευνα αγοράς για να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική εικόνα. Ίσως να βρεθεί κάτι ακόμα καλύτερο.

4) Άμεσα service μετά την αγορά

Πλέον, έχοντας αγοράσει το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με τα πολλά χιλιόμετρα, καλό είναι να του κάνουμε αμέσως service και έναν πιο ενδελεχή έλεγχο σε σχέση με αυτόν που πραγματοποιήσαμε πριν από την απόκτησή του. Αν εντοπισθούν φθορές ή ελαττώματα έστω σε πρώιμο στάδιο, είναι καλό να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές, λαμβάνοντας υπόψιν και το «παρελθόν» που κουβαλάει.

5) Τακτική συντήρηση

Όπως συνηθίζουμε να δίνουμε περισσότερη και μεγαλύτερη προσοχή στους ηλικιωμένους ανθρώπους που αγαπάμε, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και το νέο μας αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα στο καντράν. Αν κάνουμε τακτική συντήρηση και, ίσως, αλλάζουμε και λίγο συχνότερα τα λάδια, τότε μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα ο αριθμός των ετών που μπορεί να μας μεταφέρει με ασφάλεια, παρά την ηλικία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγορά μεταχειρισμένου diesel: Αξίζει ή όχι; Όσα πρέπει να γνωρίζετε (video)

Αγορά μεταχειρισμένου: 8 σημεία που πρέπει να προσέξεις πριν κλείσεις το deal

Service Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Πόσο συχνά, σε ποιο συνεργείο και πότε αλλάζουμε λάδια