Ισχυρός σεισμός της τάξης των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Κρήτη στις 6:19 της Πέμπτης, 22 Μαΐου, προκαλώντας τον τρόμο στους κατοίκους του νησιού. Ο σεισμός, που είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 56 km βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και εστιακό βάθος περί τα 60,3 km, έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, αλλά και ορισμένες περιοχές της Αττικής.
Παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις ως επακόλουθο της ισχυρής δόνησης και σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί σαφώς μικρότερης έντασης, μερικά λεπτά μετά τον κύριο σεισμό. Οι δύο αυτές μετέπειτα δονήσεις δεν προκάλεσαν μεγαλύτερη αναστάτωση και οι ειδικοί τονίζουν ότι αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης του σεισμού.
Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν, λέγοντας ότι λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, δεν αναμένεται να ακολουθήσει περαιτέρω μετασεισμική δραστηριότητα.
Οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς αν συμβεί σεισμός όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο είναι γνωστές, όμως πώς μπορεί κανείς να προφυλαχθεί αν το φαινόμενο «χτυπήσει» κατά τη διάρκεια της οδήγησης;
Σύμφωνα με τις συμβουλές και οδηγίες ασφαλείας που έχει εκδώσει η πυροσβεστική, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιήσει κανείς είναι να σταθμεύσει το όχημά του σε ασφαλές σημείο, μακριά από γέφυρες, τούνελ, ψηλά κτίρια, δέντρα ή ηλεκτρικά καλώδια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης ή κατάρρευσής τους κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Συνιστάται όλοι οι επιβάτες να παραμείνουν εντός του οχήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, με το αυτοκίνητο να δρα σαν «ασπίδα» ενάντια σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να πέσει.
Η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία καλούν τους οδηγούς να μην ξεκινήσουν την πορεία τους αμέσως μετά το τέλος του σεισμού, αλλά αφού πρώτα σιγουρευτούν ότι η κατάσταση γύρω τους είναι ασφαλής, όποτε συμβουλεύονται να κινηθούν αργά και προσεκτικά. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρηθούν όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί, ώστε να μη δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση όπου υπάρχει ανάγκη.
Εκτός αυτού, τονίζεται ότι η συνεχής ενημέρωση από το ραδιόφωνο ή το κινητό είναι καίριας σημασίας, ώστε να λαμβάνει κανείς πληροφορίες σχετικά με επικείμενους μετασεισμούς ή σοβαρές επιπτώσεις του σεισμού στην περιοχή του.
Σε κάθε ενδεχόμενο, η ψυχραιμία, η ηρεμία και η λογική σκέψη είναι οι βασικοί «σύμμαχοι» για να διατηρήει κανείς την ασφάλειά του σε περίπτωση σεισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπορεί η λυχνία του check engine να σβήσει μόνη της;
Λευκός και μπλε καπνός από την εξάτμιση - Τι σημαίνουν και πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Αλλαγή ώρας: Τα επικίνδυνα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί