Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι των θερμικών - και το «διαφημίζουν» όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες - είναι το χαμηλότερο κόστος χρήσης.
Ο κάτοχος ενός EV γνωρίζει ότι για να το αγοράσει θα πληρώσει περισσότερα χρήματα σε σχέση με το αντίστοιχο θερμικό - αν και υπάρχουν περιπτώσεις που με τις επιδοτήσεις και τις προωθητικές ενέργειες αυτό δεν συμβαίνει - αλλά περιμένει να κάνει τη σχετική «απόσβεση» μέσω των καθημερινών του μετακινήσεων και την έλλειψη ανάγκης ανεφοδιασμών στα πρατήρια καυσίμων.
Τι ισχύει, ωστόσο, με το service των ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται; Ισχύουν οι ίδιοι (άτυποι και μη) «κανόνες» με αυτούς των θερμικών και σε ποια συνεργεία μπορεί να πραγματοποιηθεί;
Για να μπορέσει ένα συνεργείο να προχωρήσει στο service ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει κρατική πιστοποίηση. Αυτή «εξασφαλίζει» ότι οι εργασίες μπορούν γίνουν με την απαραίτητη γνώση αλλά και ασφάλεια για τους τεχνίτες, με βάση την πολύ μεγάλη τάση (έως και 1.000V) που συναντά κανείς στα EV. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν και τα δικά τους «επίπεδα εκπαίδευσης» για τους μηχανικούς της. Για παράδειγμα, η Ford έχει 4 επίπεδα (από Level 0 έως και Level 3) για τους τεχνίτες. Ωστόσο κάθε συνεργείο πρέπει να έχει οπωσδήποτε την κρατική «αναγνώριση».
Υπάρχουν δύο επίπεδα κρατικής πιστοποίησης: Κατηγορία 1 και κατηγορία 2, όπου σε γενικές γραμμές η μεταξύ τους βασική «διαχωριστική» γραμμή αφορά στην ικανότητα του τεχνίτη, πέρα από τη δυνατότητα «απομόνωσης» της υψηλής τάσης, να «λύσει» την μπαταρία υψηλής τάσης και να κάνει επιδιορθώσεις σε αυτή, όπως για παράδειγμα στα κελιά, στις συστοιχίες ή στον εγκέφαλο που ρυθμίζει τη λειτουργία της.
Από πλευράς συχνότητας, τα service στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται συνήθως κάθε 2 χρόνια. Ενδεικτικά, οι εργασίες συντήρησης που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
- Αλλαγή υγρών φρένων
- Συντήρηση συστήματος κλιματισμού
- Αλλαγή φίλτρου καμπίνας
- Αλλαγή υγρών συστήματος ψύξης υψηλής τάσης (μπαταρίας): Η πρώτη αλλαγή γίνεται στα 10 χρόνια ή με τη συμπλήρωση 320.000 km. Στη συνέχεια κάθε 4 χρόνια ή με τη συμπλήρωση 160.000 km.
- Αλλαγή λαδιού στο κιβώτιο κάθε 10 χρόνια ή κάθε 240.000 km
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζει το «παιχνίδι» στα ηλεκτρικά - Ξεκινούν οι δοκιμές στις μπαταρίες στερεού τύπου
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζουν να έχουν μπαταρία 12 Volt
Μαύρες κουκίδες περιμετρικά του παρμπρίζ - Αυτός είναι ο ρόλος τους