Όλοι το έχουμε παρατηρήσει: Πολλές φορές χαμηλώνουμε τη μουσική όταν προσπαθούμε να παρκάρουμε κι αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο. Πρόκειται για μια ακούσια κίνηση που η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινοαμερικανό ψυχολόγο Daniel Kahneman, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για την προσφορά του στον τομέα της συμπεριφορικής οικονομίας, η διαδικασία του παρκαρίσματος απαιτεί αρκετή συγκέντρωση, για την οποία χρειάζεται κριτική σκέψη.
Στο βιβλίο του, 'Thinking Fast and Slow' (μτφρ. Σκεφτόμαστε Γρήγορα και Αργά) ο ίδιος εξηγεί ότι η ενέργεια που απαιτείται είναι αυξημένη, οπότε ο εγκέφαλος προσπαθεί να «κατεβάσει» όλους τους υπόλοιπους διακόπτες, ώστε να επικεντρωθεί στον στόχο. Ο Kahneman αναφέρει το εξής παράδειγμα: Μπορεί κάποιος να περπατά γρήγορα την ώρα που μιλά στο τηλέφωνο, όμως αν σκέφτεται κάποιον περίπλοκο υπολογισμό, η ταχύτητά του αυτόματα μειώνεται.
Την ίδια εξήγηση δίνει κι ο Arthur B. Markman του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε εργασία που απαιτεί υψηλότερα επίπεδα σχεδιασμού από τον εγκέφαλο, «τραβά» όλη την προσοχή.
Τη βιολογία πίσω από την κίνηση αυτή περιγράφει ο Russell A. Poldrack του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Όταν χαμηλώνουμε τη μουσική στο αυτοκίνητο, δίνουμε υποσυνείδητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το γνωστικό κομμάτι, την ευκαιρία να εστιάσει στο παρκάρισμα χωρίς να αποσυγκεντρώνεται από τη δυνατή μουσική.
Οπότε, η μείωση της έντασης του ραδιοφώνου την ώρα που παρκάρουμε είναι απολύτως φυσιολογική, αφού ο εγκέφαλος προσπαθεί να οργανώσει τις κινήσεις που χρειάζονται ώστε το αυτοκίνητο να τοποθετηθεί σωστά μέσα στη θέση στάθμευσης. Δεν αποτελεί μια αρνητική ένδειξη και σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύει ότι το άτομο δεν μπορεί να κάνει multi-tasking.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Driving Home for Christmas: Το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε μέσα σε Mini (video)
Κυκλοφόρησε το rap τραγούδι με τη «μελωδία» του κινητήρα Wankel – Δείτε το videoclip