Η αλήθεια είναι πως το πλύσιμο του αυτοκινήτου αποτελούσε παραδοσιακά μια… ιεροτελεστία, κυρίως του Σαββατοκύριακου. Πόσες και πόσες ώρες έχουμε περάσει, καθαρίζοντας σχολαστικά το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας.
Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο φρενήρης ρυθμός της καθημερινότητας, πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με τον καθαρισμό του αυτοκινήτου μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν «ανθίσει» τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα οποία μέσα σε λίγα λεπτά καθαρίζουν το όχημά μας.
Κακά τα ψέματα, όμως, άλλο πράγμα το σχολαστικό καθάρισμα με το χέρι στο σπίτι, κι άλλο το καθάρισμα σε ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχει και μια… ενδιάμεση λύση.
Ο λόγος για τα self service πλυντήρια, στα οποία μπορεί κανείς να καθαρίσει σχολαστικά το όχημά του, δίχως αυτόματα μηχανήματα και βούρτσες που καταπονούν το χρώμα. Οι συγκεκριμένοι χώροι πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο, γεγονός ενδεικτικό μιας νέας τάσης της αγοράς.
Πώς γίνεται, όμως, το σωστό πλύσιμο σε ένα self service πλυντήριο αυτοκινήτων; Υπάρχουν κάποια «μυστικά», τα οποία βοηθούν ώστε η διαδικασία να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πρωτίστως, αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη ημέρα για μια τέτοια διαδικασία. Ιδανικές συνθήκες είναι όταν δεν έχει πολύ ήλιο και υγρασία. Οι πρωινές –έως πολύ πρωινές- ώρες ενδείκνυνται, διότι είναι λιγότερος ο κόσμος που ασχολείται με το καθάρισμα του αυτοκινήτου του.
Το πρώτο στάδιο είναι η πρόπλυση με τον ψεκασμό κατάλληλου υλικού στο εξωτερικό του αυτοκινήτου και κυρίως στους θόλους των τροχών, όπου συγκεντρώνεται η περισσότερη βρωμιά. Ιδιαίτερα σχολαστικοί πρέπει να είμαστε και με τις ζάντες.
Εν συνεχεία χρησιμοποιούμε το μηχάνημα που ψεκάζει «μαλακό νερό» με πίεση, σε όλη την επιφάνεια του αυτοκινήτου, στους θόλους, τους τροχούς, αλλά και την κάτω πλευρά του οχήματός μας.
Αμέσως μετά ψεκάζουμε «ενεργό αφρό» και καθαρίζουμε με τις ειδικές βούρτσες τις ζάντες ώστε να φύγει η βρωμιά και από το εσωτερικό τους. Ακολούθως ξεπλένουμε καλά με νερό υπό πίεση και χρησιμοποιώντας δύο κουβάδες, έναν με σαμπουάν για αυτοκίνητα κι έναν με καθαρό νερό, σαπουνίζουμε σχολαστικά με ειδικό γάντι μικροϊνών το όχημα.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις κυκλικές κινήσεις, προκειμένου να μην δημιουργηθούν φθορές στο χρώμα εάν μας έχει ξεφύγει κάποιος κόκκος σκόνης. Καθαρίζουμε σχολαστικά τζάμια και υαλοκαθαριστήρες, καθώς και σημεία όπως τα ανοίγματα των θυρών και κάτω από τα μαρσπιέ.
Ακολουθεί η διαδικασία του ξεπλύματος με νερό υπό πίεση. Αφού απομακρύνουμε το σαπούνι από το όχημα, ψεκάζουμε με πεπιεσμένο αέρα όλα τα σημεία στα οποία μπορεί να έχει συγκεντρωθεί νερό, όπως στα ανοίγματα των πλαϊνών θυρών, στο καπό και στο πορτ μπαγκάζ, αλλά και στο πορτάκι του ρεζερβουάρ.
Ο καθαρισμός των τζαμιών γίνεται πάντα με ειδικό υλικό και με «πετσέτα» για γυάλινες επιφάνειες. Όσο το αμάξωμα είναι ακόμα υγρό, ψεκάζουμε υλικό κεραμικής επίστρωσης, το οποίο προστατεύει το χρώμα. Σκουπίζουμε σχολαστικά, ενώ δεν ξεχνούμε να περάσουμε τις μαύρες πλαστικές επιφάνειες (όπου κι εάν υπάρχουν) με ειδικό υλικό, ώστε να αναζωογονηθούν και να αποκτήσουν την χαμένη «λάμψη» τους.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ηλιοροφή εάν διαθέτει το αυτοκίνητο μας, με απομάκρυνση του νερού με πεπιεσμένο αέρα και ψεκασμό σπρέι σιλικόνης στους οδηγούς, προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντική δυσλειτουργία και εισροή βρόχινων υδάτων.
Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό, πλένουμε ξεχωριστά τα πατάκια και σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα όλους τους χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις πτυχές των καθισμάτων, ειδικά πίσω, εάν έχουμε μικρά παιδιά!
Για τον καθαρισμό του ταμπλό υπάρχουν πολλά υλικά, τα οποία προστατεύουν τις πλαστικές επιφάνειες, χαρίζοντάς τους γυαλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν ψεκάζετε με σπρέι σημεία με κουμπιά. Πρέπει να γίνεται η διαδικασία από απόσταση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος το υλικό να εισχωρήσει σε σημεία με ηλεκτρονικές επαφές και να προκαλέσει ακόμα και βραχυκυκλώματα!
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Καλό θα είναι να έχετε αρκετά κέρματα ενός και δύο ευρώ μαζί σας, για τη λειτουργία των μηχανημάτων! Όσο για το κόστος, εξαρτάται απόλυτα από το πόσο σχολαστικό θέλετε να είναι το καθάρισμα, καθώς τα μηχανήματα δουλεύουν για συγκεκριμένο χρόνο. Επομένως όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώσετε, τόσο περισσότερο θα σας κοστίσει, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σκαραβαίος πλένεται για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια και βρίσκει την παλιά του λάμψη (video)
Κουτσουλιές στο αυτοκίνητο: Αυτό το χρώμα αμαξώματος «εμπνέει» περισσότερο τα πουλιά