«Νεροχύτης» αυτοκινήτου: Γιατί πρέπει να τον καθαρίσεις άμεσα, πριν τα πρωτοβρόχια


Οι πρώτες βροχές βρίσκονται προ των πυλών. Μαζί τους έρχεται και η… υπενθύμιση ότι το καλοκαίρι τελειώνει και θα πρέπει άμεσα να προβούμε σε μια πιο εκτεταμένη καθαριότητα στον «νεροχύτη» του αυτοκινήτου για να αποφύγουμε δυσάρεστες… εκπλήξεις.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/8/2024

Ένα από τα σημεία, τα οποία πρέπει άμεσα να καθαρίσουμε, τώρα που ξεκίνησαν οι βροχές, είναι ο «νεροχύτης» του αυτοκινήτου! Πρόκειται για το σημείο που καλύπτει το κενό ανάμεσα στο πάνω μέρος του καπό και τη βάση του παρμπρίζ.

Η καθαριότητα του συγκεκριμένου σημείου είναι κομβική, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες εκπλήξεις μια ξαφνικής νεροποντής, όπως το να εισχωρήσουν ύδατα στο αυτοκίνητό μας.

Οι συγκεκριμένες υδρορροές πολύ συχνά φράζουν, ειδικά αν αφήνετε το αυτοκίνητό σας κάτω από τα δέντρα το καλοκαίρι για να το προστατεύσετε από τον καυτό ήλιο.

Τα φύλλα που πέφτουν και ειδικά οι ξερές πευκοβελόνες, φράσσουν εύκολα τις υδρορροές. Σε συνδυασμό, δε, με το ρετσίνι που μπορεί να εισχωρήσει στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και την άμμο που φέρνει ο αέρας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ χειρότερο απ’ όσο φανταζόμαστε.

Υπάρχουν δύο απορροές υδάτων στον «νεροχύτη» του αυτοκινήτου σας. Εάν φράξουν, η βροχή θα μπορούσε ενδεχομένως να αρχίσει να περνά στο εσωτερικό του οχήματος, πλημμυρίζοντάς το! Με το να μην καθαρίζετε τακτικά τον «νεροχύτη» του αυτοκινήτου, τα φύλλα και οι σκόνες μπορούν να φτάσουν κάτω από την ασφαλειοθήκη, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου. Για να μην αναφέρουμε τη δημιουργία μούχλας στην περιοχή του φίλτρου καμπίνας, η οποία θα έχεις ως αποτέλεσμα μια φρικτή οσμή που θα βγαίνει από το σύστημα εξαερισμού.

Το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό του «νεροχύτη» του αυτοκινήτου σας, είναι χρησιμοποιώντας τα χέρια σας για να απομακρύνετε τυχόν μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ξερά κλαδάκια και φύλλα. Για να απαλλαγείτε από υπολείμματα άμμου ή χώματος, χρησιμοποιήστε έναν φυσητήρα φύλλων ή έναν αεροσυμπιεστή για να καθαρίσετε το καπό, τις απορροές του καπό και το εσωτερικό των αεραγωγών.

Φροντίστε, επίσης, να καθαρίσετε επιμελώς τη μάσκα, τα φτερά και τις περιοχές γύρω από το καπό όπου μπορεί να συγκεντρωθεί βρωμιά. Εφόσον ούτε με τον πεπιεσμένο αέρα δεν απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα υπολείμματα, τότε θα πρέπει να επιστρατεύσετε ένα πλυστικό μηχάνημα, το οποίο εκτοξεύοντας νερό με μεγάλη πίεση στις συγκεκριμένες περιοχές, θα διώξει από τις υδρορροές και το παραμικρό ίχνος σκόνης ή άμμου.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε πως υπάρχουν ίχνη από ρετσίνι, καλό θα ήταν με ένα μικρό καλώδιο (προσοχή, όχι σύρμα!) να καθαρίσετε τις συγκεκριμένες περιοχές, προσέχοντας να μην τις «τραυματίσετε».

Σημειώνουμε ότι υδρορροές τα αυτοκίνητά έχουν και σε άλλα σημεία πλην του μπροστινού τμήματος, όπως στις πλαϊνές πόρτες καθώς και σε αυτήν του χώρου αποσκευών. Καλό είναι να φροντίσουμε για την καθαριότητα και των συγκεκριμένων περιοχών, κι ας μην παρουσιάζουν τόσο έντονο φαινόμενο «φραξίματος» όπως ο «νεροχύτης»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρατημένα οχήματα στον δρόμο: Σε ποιο τηλέφωνο καλούμε για να τα απομακρύνουν

Λάθος καύσιμο στο ρεζερβουάρ - Τι γίνεται εάν βάλω βενζίνη αντί για πετρέλαιο

Ο ρόλος της κόκκινης και της κίτρινης κουκίδας στα ελαστικά (photos)