Κινέζοι σχεδιάζουν μπαταρία με φόρτιση 5 λεπτών και αυτονομία 3.000 km!


Οι εξελίξεις στον τομέα των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τρέχουν, με τις κινεζικές εταιρείες να διεκδικούν ρόλο πρωταγωνιστή στις τεχνολογίες του αύριο.

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ, Edgar Melo Gutierrez/HUAWEI
  • 19/6/2025

Οι ταχυφορτιστές έχουν γίνει απαραίτητοι στα σύγχρονα οδικά δίκτυα. Τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται, και μαζί τους οι απαιτήσεις των ιδιοκτήτων τους για ταχύτερη φόρτιση, με όσο το δυνατόν περισσότερο μεγαλύτερη αυτονομία, μιας και το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας» (range anxiety) αποτελεί έναν από τους αποτρεπτικούς παράγοντες για την αγορά EV.

Αντίστοιχα έχει αυξηθεί η ανάγκη για μπαταρίες που θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς η ελλιπής κατά σημεία παρουσία φορτιστών καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση για ένα EV να μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να μπει στην πρίζα.

Η Huawei θέλει να δώσει τη λύση, με μία νέα τεχνολογία που υπόσχεται εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία σε ελάχιστο χρόνο.

Στην πατέντα που κατέθεσε η εταιρεία, αναφέρει ότι μπορεί να αναπτύξει μία μπαταρία στερεού τύπου με βάση της τα σουλφίδια (δηλαδή οργανικές και ανόργανες ενώσεις του θείου με άλλα στοιχεία ή ρίζες) η οποία θα μπορεί να προσφέρει ως και 3.000 km αυτονομίας με μόλις 5 λεπτά φόρτισης.

Η αρχιτεκτονική αυτής της παταρίας θα έχει ενεργειακή πυκνότητα 400-500 Wh/kg, δηλαδή 2 με 3 φορές πάνω από μία συμβατική μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται τώρα στην αγορά. 

Στην πατέντα αναλύεται λεπτομερώς μία νέα προσέγγιση για τη βελτίωση της ηλεκτροχημικής σταθερότητας. Πρόκειται για την πρόσμιξη ηλεκτρολυτών σουλφιδίων με άζωτο για την αντιμετώπιση των πλευρικών αντιδράσεων με το λίθιο, ένα μακροχρόνιο εμπόδιο στην εμπορική διάθεση των μπαταριών με βάση τα σουλφίδια. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ασφάλεια και της διάρκεια ζωής του κύκλου της μπαταρίας.

Η Huawei δεν είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που εμπλέκεται ενεργά με το ζήτημα της προόδου στην τεχνολογία των μπαταριών, αλλά και στην επίλυση του θέματος της αυτονομίας και της ταχυφόρτισης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στην παραγωγή και εξέλιξη των μπαταριών για τα EV, εταιρείες όπως η CATL και η BYD φέρνουν συνεχώς νέες τεχνολογίες που θα τις κάνουν να ξεχωρίζουν εις το διηνεκές.

Τον Μάρτιο, η BYD παρουσίασε την πλατφόρμα Super e που υπόσχεται αυτονομία 400 ως 470 km με φόρτιση 5 λεπτών, ενώ προ μερικών ημερών ανακοίνωσε ότι θα φέρει στην Ευρώπη ταχυφορτιστές 1.000 kW, τους λεγόμενους 'megawatt flash chargers'.

Συνολικά, όμως, εδώ και χρόνια οι μεγάλοι κατασκευαστές μπαταριών εντός κι εκτός Κίνας ψάχνουν τρόπο να εξελίξουν αρκετά στις μπαταρίες στερεού τύπου ώστε να μειώσουν το κόστος κατά το δυνατόν και να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά. Η Toyota, επί παραδείγματι, είχε ανακοινώσει το 2023 ότι θα μπορούσε μέσα στην επόμενη πενταετία να βάλει στην παραγωγή μία μπαταρία αυτονομίας 1.200 km με φόρτιση 10 λεπτών. Οι Κινέζοι, όμως, έχουν προλάβει τους αντιπάλους τους, και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία συνεχίζεται. Μόνο οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν (σχεδόν) αμέτοχοι, ειδικά μετά και την κατάρρευση της Northvolt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Η NIO έρχεται στην Ελλάδα και αλλάζει τα δεδομένα – Δείτε ποια μοντέλα φέρνει

Κάνε πέρα Nevera: Το Xiaomi SU7 Ultra είναι το ταχύτερο EV παραγωγής στο Nurburgring (video)

Πότε θα δούμε τα αυτοκίνητα της Xiaomi στην Ευρώπη