Σε μια εποχή όπου η ηλεκτροκίνηση θέλει να κυριαρχήσει, ζητήματα όπως η ασφάλεια των μπαταριών αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Αν και οι ηλεκτρικοί κινητήρες παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες πυρκαγιάς σε σχέση με τους θερμικούς, το ενδεχόμενο θερμικής διαφυγής (thermal runaway) μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές και ανεξέλεγκτες φωτιές, οι οποίες ειναι ιδιαίτερα δύσκολες στην κατάσβεση.
Η General Motors φέρνει στο φως μια πρωτοποριακή πρόταση που, αν και ακούγεται αντιφατική, έχει λογική: μια “εξάτμιση” για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και όχι, δεν πρόκειται για οπτικό τέχνασμα ή διαφημιστικό τρικ, αλλά για μια τεχνικά λειτουργική λύση που στοχεύει στην αποτροπή πυρκαγιών στις μπαταρίες. Η νέα πατέντα αφορά ένα σύστημα απαγωγής θερμών αερίων από το σώμα της μπαταρίας, το οποίο εξωτερικά θυμίζει εξάτμιση, αλλά η λειτουργία του είναι εντελώς διαφορετική. Μέσω βαλβίδων και αγωγών, το σύστημα επιτρέπει την απελευθέρωση των εύφλεκτων και τοξικών αερίων όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τα ασφαλή όρια, προλαμβάνοντας το ενδεχόμενο ανάφλεξης και περιορίζοντας την εξάπλωση της ζημιάς.
Η “εξάτμιση” αυτή δεν διαχειρίζεται ρύπους, όπως συμβαίνει στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά αντίθετα, λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και αποφόρτισης θερμικού φορτίου, διατηρώντας τη σταθερότητα του συστήματος, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα της μπαταρίας και την ασφάλεια των επιβατών. Η πρόταση της GM ξεχωρίζει από άλλες αντίστοιχες, όπως εκείνη της Stellantis, η οποία είχε παρουσιάσει μια προσέγγιση με καταλύτες. Η General Motors τολμά να εισάγει ένα ήδη λειτουργικό εξάρτημα που παραπέμπει σε γνωστή εικόνα του παρελθόντος, δίνοντάς του όμως μια απολύτως νέα τεχνολογική και πρακτική διάσταση.
Η ανάγκη για νέες τεχνολογίες πυροπροστασίας
Το φαινόμενο της θερμικής διαρροής προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της μπαταρίας, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Εάν αυτά τα αέρια δεν διοχετευθούν άμεσα και σωστά,μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη ή και έκρηξη. Η General Motors δεν είναι η μόνη που αναζητά λύσεις σε αυτό το καίριο ζήτημα. Η κινεζική CATL εντυπωσίασε με την πρώτη μπαταρία που δεν παίρνει φωτιάκαι ειναι συμβατή με τους αυστηρούς νέους κανονισμούς της χώρας ενώ εξίσου καινοτόμο είναι και το “Fireman Access” της Renault, που προσφέρει σε πυροσβέστες άμεση και ασφαλή πρόσβαση για την καταστολή πυρκαγιάς σε ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
CATL: Παρουσίασε την πρώτη μπαταρία αυτοκινήτων που δεν παίρνει φωτιά! (video)
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζουν να έχουν μπαταρία 12 Volt