BYD: Νέα, μεγάλη επένδυση στην Ουγγαρία – Γιατί οι Κινέζοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα του Ορμπάν


Η BYD υπέγραψε ακόμη μια επένδυση «μαμούθ» με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την ανέγερση του τρίτου της εργοστασίου στη χώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤ.: BYD, CATL
  • 19/5/2025

Η BYD ανακοίνωσε την ανέγερση των νέων της εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, το οποίο θα δημιουργηθεί στην Ουγγαρία, χώρα που η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία προτιμά πλέον «παραδοσιακά» για τη δράση της στη Γηραιά Ήπειρο.

Πρόκειται για ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης που θα ανεγερθεί στην 11η περιφέρεια της Βουδαπέστης και θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας και θα έχει τρεις λειτουργίες, όπως έγινε γνωστό στην από κοινού δήλωση της BYD με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Θα είναι ένα κέντρο πωλήσεων που θα προσφέρει επίσης υπηρεσίες after-sales, όπου ταυτόχρονα θα αποτελεί χώρο δοκιμών και σχεδιασμού, αλλά και κατασκευής τοπικών εκδόσεων των νέων μοντέλων της εταιρείας.

Ο κυβερνήτης της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, Wang Weizhong, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, και ο πρόεδρος της BYD, Wang Chuanfu, η εκτελεστική αντιπρόεδρος και CEO της BYD, Stella Li, και ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto υπογράφουν τη νέα συμφωνία.
Ο κυβερνήτης της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, Wang Weizhong, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, και ο πρόεδρος της BYD, Wang Chuanfu, η εκτελεστική αντιπρόεδρος και CEO της BYD, Stella Li, και ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto υπογράφουν τη νέα συμφωνία.

Ταυτόχρονα, η BYD δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την επαγγελματική κατάρτιση και την πρόσβαση σε ευκαιρίες περαιτέρω εκπαίδευσης μέσω συνεργασιών με τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια της χώρας. Η εταιρεία θα παράγει πατέντες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξέλιξης που θα πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο κέντρο, καθώς και να συνεργάζεται με ουγγρικές νεοφυείς εταιρείες και εγχώριους προμηθευτές, ενισχύοντας την τοπική, κυκλική οικονομία. Το ποσοστό των εργαζομένων με ανώτατη εκπαίδευση στο κέντρο αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στο 90%.

Θα είναι το δεύτερο εργοστάσιο της BYD στην Ουγγαρία που εστιάζει στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και η πέμπτη εγκατάσταση συνολικά. Θυμίζουμε ότι η κινεζική φίρμα διατηρεί ήδη από το 2016 μια μονάδα παραγωγής στο Komarom στη βορειοδυτική Ουγγαρία, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ το εργοστάσιο στο Szeged θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 και θα αποτελεί τη βασική γραμμή παραγωγής EV της εταιρείας στην Ευρώπη. Εκτός αυτού, υπάρχουν επίσης οι πρόσθετες υποδομές στο Fot και το Paty.

Η «επίθεση» της BYD στην Ευρώπη δεν προκαλεί καμία έκπληξη, αφού η ίδια η CEO της εταιρείας, Stella Li, είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να τη μετατρέψει σε μια «ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της BYD, Stella Li.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της BYD, Stella Li.

Η επιλογή της Ουγγαρίας ως βάση της κινεζικής μάρκας για αυτήν της την «έφοδο» στη Γηραιά Ήπειρο δεν είναι τυχαία. Οι σχέσεις Ουγγαρίας και Κίνας ξεκινούν από το 2010, όταν ο επί -πλέον- 15ετίας πρωθυπουργός της πρώτης, Βίκτορ Ορμπάν, ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Ορμπάν αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της ασιατικής χώρας στην Ευρώπη και έχει εκφράσει πολλάκις την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Κίνα.

Κατά την ανακοίνωση της περαιτέρω συνεργασίας της BYD με το κράτος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι κινεζικές επενδύσεις έχουν γίνει μια «απαραίτητη μηχανή» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ταυτόχρονα, μέλος της κυβέρνησής του αποκάλυψε ότι ο Ορμπάν θα θυσίαζε τις σχέσεις της Ουγγαρίας με τις ΗΠΑ για «χάρη» της Κίνας, παίρνοντας σταθερή θέση στο πλευρό των Κινέζων.

Πρόκειται επίσης για μια από τις χώρες εντός της ΕΕ που έχει τεθεί κατά στους δασμούς που έχουν υποβληθεί στους Κινέζους κατασκευαστές EV από την Κομισιόν, ενώ ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ορμπάν προσφέρει εδώ και χρόνια φοροελαφρύνσεις σε όσες κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στην Ουγγαρία.

Η στάση αυτή έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο έδαφος τόσο για την BYD, όσο και για άλλες κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν ενεργά στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η CATL. Ο κολοσσός στον τομέα των μπαταριών «άνοιξε» έναν επενδυτικό κύκλο ύψους 7,3 δις ευρώ για την ανέγερση ενός εργοστασίου μπαταριών στο Debrecen, το οποίο θα έχει χωρητικότητα 100 GWh και αναμένεται να καταστήσει την Ουγγαρία ως την τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στην κατασκευή μπαταριών παγκοσμίως όταν ολοκληρωθεί το 2030, μόλις μετά από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Συνολικά, η Ουγγαρία είναι μια χώρα με εξαιρετική γεωπολιτική θέση στο κέντρο της Ευρώπης και φημίζεται για τις εξελιγμένες υποδομές, μια εκ των οποίων είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει τη Βουδαπέστη με το Βελιγράδι και έχει κατασκευαστεί εν μέρει από κινεζικές εταιρείες.

Ήδη έχει αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως για παράδειγμα η Stellantis, η Audi και η Mercedes, οι οποίες έχουν χτίσει εκεί τα κέντρα R&D τους και μοιάζει να ανέρχεται ως ένας από τους πλέον μεγαλύτερους «παίκτες» στον χώρο της αυτοκίνησης και παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του πρωθυπουργού Ορμπάν, τον οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουγγαρία μπορεί να πετύχει με την Κίνα στο πλευρό της: «Ζούμε σε μια εποχή μεταμόρφωσης. Νέες τεχνολογίες, νέες αγοραστικές ανάγκες και νέοι κατασκευαστές έχουν έρθει στην επιφάνεια. Και εμείς, οι Ούγγροι, δε θέλουμε να μείνουμε έξω από αυτή τη νέα εποχή. Γι αυτό έχουμε πάρει μια στρατηγική απόφαση: Η ουγγρική βιομηχανία πρέπει να ενταχθεί στην εποχή της ηλεκτροκινητικότητας.

«Χρειαζόμαστε συνεργάτες. Και μπορούμε να εισέλθουμε σε αυτή τη νέα εποχή μόνο αν υπάρχει μια στρατηγική συνεργασία Κίνας-Ουγγαρίας, επειδή η Κίνα πρωτοπορεί στην τεχνολογία αυτής της βιομηχανίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

BYD: Νέες μειωμένες τιμές για το SEAL U DM-i στην Ελλάδα - Κάνει 1.100 km με ένα φουλάρισμα

Η BYD και ο Όμιλος Σφακιανάκη κάνουν «απόβαση» στην αγορά της Κύπρου

Η BYD παρουσιάζει το «Μάτι του Θεού» και χτυπάει την Tesla... εκεί που πονάει (video)