Το MX-5 αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή μοντέλα της Mazda. Η πιο πρόσφατη γενιά του, η τέταρτη, παρουσιάστηκε το 2015, έχει δεχθεί αναβαθμίσεις και διατίθεται και στην ελληνική αγορά.
Οι Ιάπωνες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η πέμπτη γενιά του σπορ κάμπριο θα τροφοδοτείται από θερμικό μοτέρ, με σαφή εστίαση στο να μείνει χαμηλό το βάρος και να υπάρχει άμεση σύνδεση με τον οδηγό, διατηρώντας την παραδοσιακή «συνταγή» που έχει κάνει το MX-5 τόσο δημοφιλές όλα αυτά τα χρόνια.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται και μια ηλεκτρική έκδοση του roadster, κάτι που είχε επιβεβαιώσει ο Διευθυντής Τεχνικού τομέα της Mazda, Ryuichi Umeshita, με μόνο ζήτημα το βάρος και ιδιαίτερα την κατανομή του.
Αυτό το πλάνο επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η Mazda έχει καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2024 πατέντα στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO), η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου.
Με την απλή ονομασία «Electric Automobile», τα σχέδια παρουσιάζουν ένα μοντέλο που μοιάζει σημαντικά με το MX-5 να διαθέτει ηλεκτρική «καρδιά». Ωστόσο, η Mazda αναφέρει πως το συγκεκριμένο design μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σεντάν όσο και σε άλλης μορφής οχήματα.
Το πρώτο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η μπαταρία, η οποία είναι τοποθετημένη μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα με τρόπο που δε διαταράσσει σημαντικά την κατανομή βάρους του οχήματος. Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας τα κελιά της μπαταρίας στη μέση του σασί, εκεί όπου κανονικά θα ήταν το σύστημα μετάδοση. Σύμφωνα με την πατέντα «δεδομένου ότι η μπαταρία είναι εγκατεστημένη στο τμήμα της σήραγγας, το κέντρο βάρους του οχήματος μπορεί να είναι κοντά στο κέντρο του οχήματος, μειώνοντας έτσι περισσότερο τη ροπή αδράνειας περιστροφής».
Επιπλέον, το ηλεκτρικό μοτέρ μπαίνει στο ίδιο «τούνελ», και συνδέεται με έναν μικρό άξονα με το πίσω διαφορικό, για ακριβώς τον ίδιο λόγο που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί εκεί κι η μπαταρία.
Χάρη σε αυτόν τον σχεδιασμό, μπορούν να προστεθούν επιπλέον μπαταρίες σε «στρατηγικά» σημεία του αυτοκινήτου, όπως κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στο βάρος του οδηγού.
Με αυτές τις λύσεις, η Mazda θα έδινε λύση στο μεγάλο «πονοκέφαλο» που είχε με το βάρος και την ισορροπία ενός αμιγώς ηλεκτρικού MX-5.
Πηγή: US Patent and Trademark Office
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eπίσημο: Πρεμιέρα για το Mazda6e με 258 PS και 552 km αυτονομίας (photos)
Mazda: Η επετειακή έκδοση του MX-5 απλά «τα σπάει» (photos)
«Ελληνικό» Mazda MX-5 μπήκε στο Nurburgring - Δείτε πόσα km/h έπιασε (video)