Αποστολή στο Παρίσι: Πρώτο «ραντεβού» με το Renault Embleme που δείχνει το μέλλον (photos)


Το Car and Driver ταξίδεψε στις Βερσαλλίες και γνώρισε από κοντά το «κινούμενο εργαστήριο» της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τα 1.000 km αυτονομίας και τον άκρως εντυπωσιακό και φουτουριστικό σχεδιασμό.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 15/4/2025

Η Renault αποτελεί έναν από τους πλέον πρωτοπόρους του χώρου της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσον αφορά στις «πράσινες» μετακινήσεις, τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την εξανθράκωση της αυτοκίνησης. Το Car and Driver ταξίδεψε στις Βερσαλλίες του Παρισιού στη Γαλλία για να γνωρίσει από κοντά το επιβλητικό, Renault Embleme, το «κινητό εργαστήριο» των Γάλλων που έρχεται να μάς δείξει το μέλλον.

Την πρώτη γεύση του Embleme πήραμε τον Οκτώβριο του 2024 κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού, όπου η Renault είχε δώσει στο φως τις πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με το μηδενικών ρύπων demo car της. Τώρα, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά το εντυπωσιακό δημιούργημα της γαλλικής εταιρείας, το οποίο έχει εξελιχθεί με τη βοήθεια της θυγατρικής της, Ampere, που εξειδικεύεται στην ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η διαδικασία υλοποίησης του πρότζεκτ έχει ολοκληρωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκλύονται κατά 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του οχήματος, ο οποίος υπολογίζεται ως 200.000 km ή 15 χρόνια χρήσης. Εκτός αυτού, το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής είναι κατά 70% μειωμένο, ενώ το 50% των υλικών που χρησιμοποιούνται τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην καμπίνα, είναι ανακυκλωμένα. Η Renault αναφέρει, μάλιστα, ότι όλα τα μέρη του Embleme είναι πρακτικά ανακυκλώσιμα.

Προκειμένου να τοποθετήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του οχήματος σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, η Renault συνέκρινε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του Embleme με εκείνες άλλων μοντέλων παραγωγής της. Ενδεικτικά, οι εκπομπές αερίων ενός θερμικού Renault Captur του 2019 από την κατασκευή του μέχρι την απόσυρσή του ισούνται με 50 τόνους CO2, ενώ εκείνες του αμιγώς ηλεκτρικού Megane E-Tech με 25 τόνους, αντίστοιχα. Το Renault Embleme έρχεται να φέρει την επανάσταση σε αυτόν τον τομέα, αφού εκλύεται το αντίστοιχο 5 τόνων CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, όπως πιστοποιεί το Ινστιτούτο Καυσίμων και Νέων Ενεργειών της Γαλλίας.

Ο Project Manager του Renault Embleme, Pascal Tribotte.
Ο Project Manager του Renault Embleme, Pascal Tribotte.

Για να καταφέρουν να φτάσουν στον εν λόγω αριθμό, Renault και Ampere εστίασαν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε κάθε επιμέρους τομέα και στάδιο της παραγωγής, από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή των μερών του εσωτερικού και την εξέλιξη της κινητήριας μονάδας. Εκτός αυτού, οι Γάλλοι έχουν διατηρήσει το βάρος στα 1.800 kg, γεγονός που ο Pascal Tribotte, επικεφαλής του πρότζεκτ, βρίσκει ιδιαίτερα θετικό. «Το καλύτερο βάρος σε ένα αυτοκίνητο είναι εκείνο που μπορείς να αφαιρέσεις», μάς είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς παρουσίασης του Embleme, χαμογελώντας.

Στη μείωση του βάρους έχουν συμβάλλει σημαντικά τόσο οι τροχοί, όσο και τα ελαστικά του οχήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι Michelin και Dicastal έχουν εργαστεί από κοινού προκειμένου να δημιουργήσουν τον ιδανικό συνδυασμό ελαστικού και τροχού. Για το Renault Embleme, η Michelin εξέλιξε μια νέα εκδοχή του e-Primacy ελαστικού της, μεγέθους 215/45-R22, το οποίο έχει αντίσταση κύλισης μόλις 4,5 kg/T, έναντι 5,5 kg/T της συμβατικής έκδοσης του ίδιου ελαστικού, στοχεύοντας έτσι σε αυξημένη αυτονομία.

Αντίστοιχα, η Dicastal έχει εστιάσει στην κατασκευή ενός τροχού με γνώμονα την αεροδυναμική υπεροχή. Εκτός του σχεδιασμού, η εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη διατήρηση του βάρους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, επιστρέφοντας στις δηλώσεις του κ. Tribotte περί «περικοπών» στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αεροδυναμική υπεροχή δεν απασχόλησε τους Γάλλους αποκλειστικά όσον αφορά στους τροχούς, αλλά και στο όχημα συνολικά. Το Renault Embleme έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,25 Cd, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η ομάδα της Alpine στη Formula 1, παρέχοντας πρωτοποριακό ψηφιακό σύστημα μοντελοποίησης της ροής του αέρα γύρω από το όχημα.

Στην «καρδιά» του Renault Embleme βρίσκεται ο ίδιος ηλεκτροκινητήρας που βρίσκουμε και στο αμιγώς ηλεκτρικό Renault Megane E-Tech. Στο νέο demo car της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο ηλεκτροκινητήρας βασίζεται σε ένα διπλό σύστημα ενέργειας που αποτελείται από μια μπαταρία τεχνολογίας NMC (Νικελίου-Μαγγανίου-Κοβαλτίου) ενεργειακής χωρητικότητας 40 kWh και μια κυψέλη καυσίμου που τροφοδοτείται από ένα ντεπόζιτο υδρογόνου χωρητικότητας 2,8 kg, που βρίσκεται κάτω από το καπό.

Το ντεπόζιτο υδρογόνου βρίσκεται κάτω από το καπό και η θύρα επανατροφοδότησης είναι εύκολα προσβάσιμη με το σήκωμα ενός καλύμματος.
Το ντεπόζιτο υδρογόνου βρίσκεται κάτω από το καπό και η θύρα επανατροφοδότησης είναι εύκολα προσβάσιμη με το σήκωμα ενός καλύμματος.

Σύμφωνα με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, το Embleme είναι ικανό για έως και 1.000 km αυτονομίας χωρίς στάση για επαναφόρτιση της μπαταρίας. Αρκούν μόνο δύο στάσεις των πέντε λεπτών έκαστη για τον ανεφοδιασμό του ντεπόζιτου του υδρογόνου. Ένα γέμισμα του ντεπόζιτου «ξεκλειδώνει» 350 km ταξιδιού.

Ο κ. Tribotte επιβεβαίωσε ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι απλώς μια εικασία ή ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο, αλλά βασίζεται σε προσομοιώσεις που έχουν γίνει με βάση εξαιρετικά ακριβή μοντέλα που αντλούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι αναμένεται στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθούν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, ενώ δεν αποκλείεται το Embleme να περάσει στην παραγωγή εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Το μοντέλο που ενδέχεται να προκύψει από το άκρως εντυπωσιακό και φουτουριστικό Embleme θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην κατηγορία των C-SUV, όπως μάς είπε ο κ. Tribotte.

Στο εσωτερικό, η Renault έχει χρησιμοποιήσει ως επί το πλείστον ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Υπάρχει μια ενιαία, κυρτή οθόνη openR που εκτείνεται σε όλο το ταμπλό και έχει μήκος 1,2 m και ύψος 12 cm, δηλαδή διαγώνιο 48 ιντσών και ανάλυση 8K. Οι Γάλλοι έχουν περιορίσει τη χρήση φυσικών διακοπτών, προκειμένου να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη χρήση περιττών υλικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το νέο Renault Austral - Πότε έρχεται στην Ελλάδα (photos-video)

Επίσημο: Η Nissan ετοιμάζει το δικό της Renault Twingo - Πότε κάνει πρεμιέρα

Αποκάλυψη για το ανανεωμένο Renault Espace - Με 200 PS και νέα σχεδίαση (photos)