Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, σε συνεργασία με την αμερικανική startup Factorial Energy, παρουσίασε ένα πρωτότυπο EQS εξοπλισμένο με αυτήν τη νέα τεχνολογία, το οποίο έχει ήδη βγει στους δρόμους για δοκιμές. Πρόκειται για το "πρώτο όχημα με μπαταρία στερεού τύπου από παγκόσμιο κατασκευαστή" και υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση.
Σύμφωνα με τη Mercedes-Benz, το πρωτότυπο EQS με την προηγμένη αυτή τεχνολογία αναμένεται να προσφέρει αυτονομία 1.000 km, μια αύξηση άνω του 25% σε σύγκριση με την τρέχουσα έκδοση EQS 450 , η οποία διαθέτει WLTP αυτονομία περίπου 775km. Με ωφέλιμη χωρητικότητα μπαταρίας 118 kWh, η βελτίωση της απόδοσης είναι εμφανής. Βάσει του πιο αυστηρού προτύπου EPA, που συνήθως δίνει 22% χαμηλότερες εκτιμήσεις από το WLTP, το νέο EQS θα μπορούσε να προσφέρει περίπου 850 km αυτονομίας.
Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας στερεού τύπου
Οι μπαταρίες στερεού τύπου διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών ιόντων λιθίου. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μπαταρίες, που χρησιμοποιούν υγρό ηλεκτρολύτη για τη μεταφορά ηλεκτρονίων, οι στερεού τύπου μπαταρίες χρησιμοποιούν ένα στερεό υλικό. Αυτό τους επιτρέπει να είναι πιο ενεργειακά πυκνές, ελαφρύτερες και ασφαλέστερες, μειώνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η Mercedes-Benz αναφέρει ότι η νέα μπαταρία προσφέρει 25% μεγαλύτερη αυτονομία, διατηρώντας το ίδιο βάρος και μέγεθος με τις τρέχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Υπάρχει επίσης η προοπτική βελτίωσης της αυτονομίας έως και 40% στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Καινοτόμα στοιχεία και προκλήσεις
Η νέα μπαταρία του EQS διαθέτει ανόδιο από μεταλλικό λίθιο, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια σε λιγότερο χώρο σε σχέση με τα παραδοσιακά ανόδια γραφίτη. Ωστόσο, μια βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτές οι μπαταρίες είναι ο σχηματισμός μικρών μεταλλικών προεξοχών που μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα. Η Mercedes και η Factorial φαίνεται να έχουν σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δεδομένου ότι προχωρούν στη δοκιμή του πρωτοτύπου σε πραγματικές συνθήκες. Ένα άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό της νέας μπαταρίας είναι ο "floating cell carrier" (αιωρούμενος φορέας κυψελών), ο οποίος προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις μεγέθους που προκύπτουν κατά τη φόρτιση και εκφόρτιση της μπαταρίας. Επιπλέον, η Mercedes αξιοποίησε την τεχνογνωσία των μηχανικών της Formula 1 στο Brixworth του Ηνωμένου Βασιλείου, αναπτύσσοντας πνευματικούς ενεργοποιητές που βοηθούν στη διαχείριση αυτών των διακυμάνσεων.
Η Factorial Energy συνεργάζεται επίσης με μεγάλους κατασκευαστές, όπως η Stellantis και η Hyundai Motor Group, με στόχο τη μαζική παραγωγή μπαταριών στερεού τύπου μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μάλιστα, αναμένεται η δοκιμή ενός στόλου Dodge Charger Daytona EV, εξοπλισμένου με την τεχνολογία ημι-στερεάς κατάστασης της Factorial, μέσα στο επόμενο έτος.
Όσο για το EQS, η διάρκεια των δοκιμών του πρωτοτύπου και το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας ενός εμπορικού μοντέλου παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, το πρώτο μοντέλο παραγωγής αναμένεται πριν το τέλος της δεκαετίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes: Κρατά ζωντανούς τους κινητήρες V8 και V12
Η πρώτη ηλεκτρική Mercedes C-Class αλλάζει σχεδίαση πριν καν παρουσιαστεί (photos)
Βελτιωτές από την Αυστρία έκαναν αυτό που δεν «τόλμησε» η Mercedes-AMG (video)