Οι φίλοι του Ράλλυ Ακρόπολις δεν διαφέρουν από εκείνους των άλλων ράλι σε όλον τον κόσμο. Διακρίνονται για την αυταπάρνηση όσον αφορά την ταλαιπωρία και την έκθεση στα στοιχεία της φύσης, την υπομονή και την καρτερία, τον αλτρουισμό και το πάθος. Τους συναντάς παντού. Σε κάθε Ειδική Διαδρομή, σε κάθε βουνό, σε κάθε πεδιάδα, σε απρόσιτα μέρη, σε δύσβατα, συχνά δε επάνω σε δένδρα, σε ικριώματα, σε βράχια, σε, σε, σε…
Τελικά, ποιοι είναι οι θεατές των ράλι;
Το προφίλ των θεατών των ράλι τείνει να είναι αρκετά ποικίλο, αλλά υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες ηλικιακές ομάδες παρακολουθούν αγώνες ράλι, αλλά συχνά το κοινό αποτελείται κυρίως από ενήλικες και νεαρούς ενήλικες έως μεσήλικες, που βρίσκουν το άθλημα δυναμικό και συναρπαστικό.
Αν και το φύλο είναι πλέον πιο ισοκατανεμημένο σε αρκετές διοργανώσεις, το παραδοσιακό προφίλ των θεατών στα ράλι τείνει να είναι ανδρικό, ειδικά στις πιο απαιτητικές για θεατές περιοχές, ενώ υπάρχει αυξητική τάση και στην παρουσία ολόκληρων οικογενειών.
Πολλοί θεατές έχουν ενδιαφέρον για αυτοκίνητα, για την τεχνολογία και την μηχανική γενικότερα, τους κάθε είδους αγώνες αυτοκινήτου, αλλά και την ροπή προς την περιπέτεια. Το κοινό των θεατών συγκεντρώνεται κυρίως στις περιοχές όπου διεξάγονται οι αγώνες, και συχνά πρόκειται για τοπικές κοινότητες ή φίλους του σπορ από το εξωτερικό, ανάλογα με τη διοργάνωση.
Μέθοδοι παρακολούθησης
Πολλοί θεατές επιλέγουν να παρακολουθούν ζωντανά τα ράλι στις Ειδικές Διαδρομές, επιλογή που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία του αγώνα, ενώ άλλοι παρακολουθούν μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί βέβαια να διαφέρουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, τη χώρα και το επίπεδο του αγώνα.
Το περπάτημα και η παρακολούθηση των ράλι στα βουνά, παρά την μεγάλη προσπάθεια και τις ώρες περπατήματος, αποτελεί μέρος της εμπειρίας και της κουλτούρας που συνοδεύει το άθλημα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό, βασικοί εκ των οποίων είναι η αυθεντικότητα και η εμπειρία.
Πολλοί οπαδοί βλέπουν τα ράλι ως κάτι πολύ περισσότερο από το να παρακολουθούν απλώς έναν αγώνα. Πρόκειται για την εμπειρία της φυσικής ομορφιάς, την ατμόσφαιρα του τοπίου και την αυθεντικότητα της διαδικασίας. Το περπάτημα στα βουνά προσφέρει επίσης μια πιο άμεση και οικεία επαφή με το περιβάλλον.
Η αγάπη για τη φύση είναι ακόμα ένα μεγάλο σε σημασία αξιακό στοιχείο των θεατών των αγώνων ράλι. Πολλοί θεατές εκτιμούν τη φύση και τη μοναδική τοποθεσία των Ειδικών Διαδρομών που εξελίσσεται ένας αγώνας, τα φυσικά τοπία και τα ιδιαίτερης ομορφιάς τοπία που προσφέρουν.
Η «μεταφυσική»
Το αίσθημα της κοινότητας και της περιπέτειας είναι παράλληλα καθοριστικοί παράγοντες. Το περπάτημα ή η πρόσβαση με τα πόδια δημιουργεί μια κοινότητα μεταξύ των θεατών, ενισχύοντας το αίσθημα της περιπέτειας και της συλλογικής εμπειρίας.
Η υπεράσπιση της αυθεντικότητας για την φυσική θέαση είναι άλλος ένας προτρεπτικός παράγοντας. Πολλοί πιστεύουν ότι η παρακολούθηση από μακριά ή μέσω τηλεόρασης χάνει την αυθεντικότητα και την ένταση της εμπειρίας, και έτσι επιλέγουν να κουραστούν σκληρά για να φτάσουν στις Ειδικές Διαδρομές. Έτσι, παρά την κούραση, η εμπειρία, το φυσικό τοπίο και η συναισθηματική σύνδεση με το σπορ συχνά υπερτερούν της απλής θέασης του αγώνα λίγων λεπτών.
Οι θεατές των ράλι συχνά γνωρίζουν και αποδέχονται την φυσική κούραση και την έκθεση στις καιρικές συνθήκες ως μέρος της εμπειρίας και του πάθους τους για το σπορ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Το πάθος και αγάπη για το άθλημα είναι ο βασικότερος. Πολλοί θεατές θεωρούν ότι η εμπειρία και η αυθεντικότητα αξίζουν την προσπάθεια, ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η συμμετοχή και η αντοχή ενισχύουν το συναίσθημα σύνδεσης με την παρέα, τους φίλους, το περιβάλλον και φυσικά το ίδιο το σπορ.
Για πολλούς μάλιστα, η περιπέτεια και η πρόκληση να φτάσουν στις Ειδικές Διαδρομές αποτελεί ένα είδος προσωπικής επιτυχίας και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης. Συνήθως, οι θεατές είναι καλά προετοιμασμένοι, με κατάλληλη ενδυμασία, εξοπλισμό και σχέδιο για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, και ξέρουν πώς να προστατευθούν από την έκθεση στον ήλιο, τη βροχή ή το κρύο.
Αφήσαμε για το τέλος, το κοινωνικό στοιχείο. Η εμπειρία αυτή συχνά περιλαμβάνει την κοινωνική επαφή, τη συγκέντρωση με φίλους και άλλους θεατές, και την απόλαυση της φύσης, που αυξάνει την αντοχή και την υπομονή, αλλά και την αντίδραση στην δυσκολία. Ορισμένοι θεατές θεωρούν πως η δυσκολία αυξάνει την αίσθηση επιτυχίας και την αξία της εμπειρίας. Και δεν έχουν καθόλου άδικο.
Παρόλο που η κούραση και η έκθεση στις καιρικές συνθήκες μπορούν να είναι δύσκολες, η κοινή πεποίθηση είναι πως η εμπειρία και η αυθεντικότητα του να παρακολουθείς το ράλι σε τέτοιες περιοχές αξίζουν την προσπάθεια. Φυσικά, στην κοινωνικοποίηση να προσθέσουμε ότι πάρα πολλοί φίλοι των ράλι προετοιμάζουν τα πλάνα παρακολούθησης μήνες πριν, ουσιαστικά με το που ανακοινώνεται από τους διοργανωτές η επίσημη διαδρομή. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο παίζει ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων. Άλλος ασχολείται με το αυτοκίνητο μεταφοράς, άλλος με το πρόγραμμα και τα ωράρια και τον προγραμματισμό, άλλος με τα φαγητά και άλλος με τον εξοπλισμό, όπως ομπρέλες, καθίσματα, αδιάβροχα, κλπ.
Η νέα γενιά του Ακρόπολις
Καιρό τώρα υποστηρίζουμε ότι η απουσία για 8 χρόνια του ακρόπολις από τα ελληνικά δρώμενα, πέρα από το γεγονός ότι είχε στερήσει από τους Έλληνες τον εμβληματικό αυτό αγώνα, εκείνο που είχε σαν κύριο αρνητικό αντίκτυπο, ήταν η μη «δημιουργία» νέας γενιάς θεατών.
Ευτυχώς τα πράγματα πήραν την τροπή που έπρεπε το 2021 και πλέον φέτος είδαμε το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Ορδές θεατών μικρής ηλικίας παντού. Φυσικά συνοδευόμενοι από γονείς και συγγενείς, έφηβοι ή παιδιά ήταν γνώριμες φιγούρες στις 17 ειδικές Διαδρομές του Ακρόπολις. Από τους Αγίους Θεοδώρους, μέχρι το Στείρι και την Ελάτεια, στην Παύλιανη, τις Καρούτες και το Οινοχώρι, αλλά και στον Ταρζάν και στο Σμόκοβο. Μιλήσαμε δειγματοληπτικά με γονείς σε διάφορες Ε.Δ. για να μάθουμε πώς η νέα γενιά έμαθε για το Ακρόπολις και αποφάσισε να γίνει μέρος του. Φυσικά οι γονείς και οι φίλοι είναι το πρώτο κύτταρο ενημέρωσης, αλλά βασικό ρόλο πλέον παίζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από εκεί και μετά, η προετοιμασία, οι διαδικασίες, η αναμονή και τέλος το γρήγορο πέρασμα με εξωπραγματικό ήχο μέσα στα ανάγλυφα των βουνών συνοδεία τεράστιων ποσοτήτων σκόνης, έχουν αναλάβει την «εμβάπτιση» της ελληνικής νεολαίας στους κόλπους του Ακρόπολις.
Ρώτησα στο Οινοχώρι έναν γονιό, πατέρα μίας κόρης 12 ετών και ενός γιού 9 ετών για το πώς και γιατί: «Όταν τους είπα ότι θα πάω να δω Ακρόπολις με τον θείο τους, θέλησαν να έρθουν. Στο Λουτράκι ταλαιπωρηθήκαμε από τον Καύσωνα, το ίδιο και στην Ελάτεια. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να ακολουθούσαν και δεύτερη ημέρα. Τώρα τα βλέπετε εδώ τα παιδιά και θα συνεχίσουμε και αύριο, θα πάμε στον Ταρζάν».
Και σε κάθε πέρασμα, στο στενό κατηφορικό κομμάτι του Οινοχωρίου, η σκόνη κάθονταν επάνω μας σαν πούδρα. Σε τρία περάσματα, όλοι μας, μικροί, μεγάλοι, άνθρωποι κάθε φύλου και ηλικίας είμασταν ένα και το αυτό. «Δεν σας ενοχλεί η σκόνη;», τους ρώτησα. Για να πάρω την απάντηση από τον πιτσιρικά: «Για αυτό ήρθαμε. Για όλα ήρθαμε. Και για την σκόνη και για τους ήχους και για την περιπέτεια.». Στο Οινοχώρι του 2025, είδα να περνάει η σκυτάλη των θεατών του Ακρόπολις στην νέα γενιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Acropolis Rally Stories: Πέντε θρυλικές ιστορίες από το «Ράλλυ των Θεών» (videos)
Ράλλυ Ακρόπολις: Τρία εμβληματικά τοπόσημα στην ιστορία του εθνικού μας αγώνα (photos)
Η ιστορία των Υπερειδικών Διαδρομών - Από το Τατόι στο ΟΑΚΑ και το Ζάππειο