12+1 πράγματα που κάποτε ήταν απαραίτητα σε ένα αυτοκίνητο και έχουν πλέον εξαφανιστεί


Από τη ρεζέρβα και την κασέτα μέχρι το χειρόφρενο και τα χειροκίνητα παράθυρα, δείτε πώς η τεχνολογία έσβησε οδηγικές συνήθειες που θεωρούσαμε δεδομένες.

  • ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΡΤΕΚΗ / ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/7/2025

Η τεχνολογία δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο που οδηγούμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τα αυτοκίνητά μας. Πολλά στοιχεία που για δεκαετίες θεωρούνταν απολύτως απαραίτητα μέσα σε ένα όχημα, σήμερα έχουν εξαφανιστεί, αφήνοντας τη θέση τους σε πιο έξυπνες, πρακτικές και σύγχρονες λύσεις. Για όσους έχουν ζήσει αυτή τη μετάβαση, η νοσταλγία είναι δεδομένη. Για τους νεότερους, όλα αυτά ίσως μοιάζουν σχεδόν... αστεία. Ας τα δούμε…

Χάρτες στο ντουλαπάκι vs GPS

Κάποτε για να βρεις μια διεύθυνσης άνοιγες τον χάρτη της πόλης που σε ενδιαφέρει ή για να ταξιδέψεις στην επικράτεια έπρεπε να συμβουλευτείς το γνωστό στους παλαιότερους τόμο «Ελλάδα – 1:500.000». Ο κάθε οδηγός είχε έναν διπλωμένο χάρτη στην πόρτα ή στο ντουλαπάκι, έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Σήμερα, το κινητό ή η οθόνη αφής στο ταμπλό αναλαμβάνουν τα πάντα: οδηγίες, εναλλακτικές διαδρομές, ακόμη και κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο.

Κασέτες, CD και πρόσοψη vs Spotify & infotainment

Από τα ραδιόφωνα με κασέτες και CD, και την αποσπώμενη πρόσοψη (που συχνά έκρυβες κάτω από το κάθισμα), περάσαμε στα προηγμένα συστήματα infotainment. Πλέον, συνδέεις το κινητό σου, μιλάς με το αυτοκίνητο, ακούς Spotify ή podcast χωρίς να ψάχνεις κουμπιά.

Χειροκίνητο κλείδωμα vs keyless entry

Θυμάστε την εποχή που έπρεπε να ξεκλειδώσετε κάθε πόρτα ξεχωριστά; Ή να τρέχετε γιατί ξεχάσατε το κλειδί στην πόρτα; Αρχικά με κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό (ακόμη και από το μπουτόν του συναγερμού) και πλέον με το περίφημο keyless entry, όλα γίνονται αυτόματα, ακόμη και το κλείδωμα απομακρυσμένα.

Κλειδί στη μίζα vs Start Button

Το γνώριμο γύρισμα της μίζας με κλειδί, αντικαταστάθηκε από ένα διακριτικό διακόπτη, γνωστότερο στις… μέρες μας και ως Start Button. Πλέον, σε πολλά αυτοκίνητα μπορείτε να εκκινήσετε κάποιες λειτουργίες του οχήματος (όπως ο κλιματισμός) εξ αποστάσεως, μέσω κινητού, ακόμη και να το κατευθύνετε σε θέση στάθμευσης!

Χειροκίνητο χειρόφρενο vs ηλεκτρικό κουμπί

Η χαρακτηριστική αίσθηση του μοχλού του χειρόφρενου με τα αρθρωτά «κλικ» είναι πλέον παρελθόν. Σήμερα, ένα μικρό κουμπί συνήθως τοποθετημένο στην κεντρική κονσόλα αναλαμβάνει τη δουλειά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ενεργοποιείται και απενεργοποιείται αυτόματα και κάπως έτσι δικαιολογείται το γεγονός πώς κάποιοι οδηγοί δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται.

Αναλογικό καντράν vs ψηφιακό cockpit

Το παραδοσιακό ταχύμετρο με τη βελόνα έχει αντικατασταθεί από ψηφιακές οθόνες υψηλής ευκρίνειας, που προβάλλουν χάρτες, προειδοποιήσεις και εξατομικευμένες πληροφορίες. Το λές και πρόοδο…

Ρεζέρβα vs κιτ επισκευής

Οι περισσότεροι νέοι οδηγοί δεν έχουν δει ποτέ ρεζέρβα. Αντί γι’ αυτή, τα σύγχρονα αυτοκίνητα παρέχουν κιτ επισκευής με αφρό, ενώ στα δύσκολα θα πρέπει να καταφύγεις στην οδική βοήθεια. Το κιτ επισκευής μειώνει το βάρος και αυξάνει τον χώρο στο πορτ-μπαγκάζ, ωστόσο δεν προσφέρει τη σιγουριά μιας ρεζέρβας, κυρίως σε περιοχές απομακρυσμένες από αστικά κέντρα.

Air condition χειροκίνητο vs Clima

Ιστορία πλέον αποτελεί το air condition που ήταν προνόμιο των ακριβών εκδόσεων, με ρύθμιση της θερμοκρασίας και της έντασης, χειροκίνητα από κυκλικούς διακόπτες. Πλέον, έχουμε αυτόματο κλιματισμό, όπως ακριβώς τον επιθυμούμε: διζωνικός, αυτόματο με αισθητήρες ποιότητας αέρα, ζώνες για οδηγό/συνοδηγό, «AUTO mode», αισθητήρες υγρασίας και ότι άλλο για την βελτίωση της άνεσής μας.

Ρύθμιση καθρεφτών με το χέρι vs ηλεκτρικοί καθρέφτες

Κάποτε τεντωνόσουν για να ρυθμίσεις τον δεξί καθρέφτη. Σήμερα, ρυθμίζονται ηλεκτρικά και συχνά αναδιπλώνονται αυτόματα όταν κλειδώνεις το όχημα.

Μανιβέλα παραθύρων vs ηλεκτρικά παράθυρα

Η χαρακτηριστική μανιβέλα για τα παράθυρα έχει πλέον εξαφανιστεί. Τα ηλεκτρικά παράθυρα είναι στάνταρ ακόμη και στις βασικά εκδόσεις.

Εγχειρίδιο χρήσης σε βιβλιαράκι vs ψηφιακό manual

Το παλιό, χοντρό βιβλιαράκι με τις οδηγίες χρήσης έχει δώσει τη θέση του σε ψηφιακές εκδόσεις, είτε μέσα στο σύστημα infotainment είτε σε εφαρμογές για κινητά.

Τασάκι και αναπτήρας vs USB και φόρτιση κινητού

Τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα δεν διαθέτουν πλέον αναπτήρα. Αντ’ αυτού, υπάρχουν θύρες USB και συχνά ασύρματη φόρτιση για το κινητό.

Αναλογικά φώτα vs αυτόματα LED

Η μετάβαση από τους λαμπτήρες αλογόνου στα LED και από τα απλά φώτα στα έξυπνα, αυτόματα φώτα πορείας με αισθητήρες είναι εντυπωσιακή.

Συμπέρασμα

Και όμως, μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές, φαίνεται κάτι βαθύτερο: τα αυτοκίνητα έχουν πάψει να είναι απλές μηχανές και έχουν μετατραπεί σταδιακά σε κινούμενους υπολογιστές. Πιο ασφαλή, πιο άνετα, πιο έξυπνα, ενώ κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ή μάλλον, όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την, σταδιακά, όλο και λιγότερη εμπλοκή του ανθρώπινου στοιχείου για τον χειρισμό ενός οχήματος. Η αυτόνομη οδήγηση και τα ακόμη πιο «έξυπνα οχήματα» θα κάνουν τα πάντα για λογαριασμό μας…

Για όσους μεγάλωσαν με… πλαστικές θήκες για τον φραπέ στους αεραγωγούς και κασέτες 'Best of '90s' στο ντουλαπάκι, κάθε νέο update θυμίζει πόσα πράγματα έχουν αλλάξει. Και πόσα, ίσως, ήδη μας λείπουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος ΚΟΚ: Τα έγγραφα που πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο - Τι ισχύει για leasing, ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια

Κλιματισμός στο αυτοκίνητο: Τα 10 λάθη που κάνουν οι οδηγοί

Τι πρέπει να κάνεις όταν σταματάς πίσω από φορτηγό - Μία απλή κίνηση που σώζει ζωές