Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025 είναι γεγονός! Ο εθνικός μας αγώνας ξεκίνησε με την εντυπωσιακή, αν και αργοπορημένη, Υπερειδική στο Ζάππειο, στο κέντρο της Αθήνας. Ως... «πρόγευση» του αγώνα, το Car and Driver και ο Θωμάς Κ. Ευθυμίου ετοίμασαν μια σειρά μίνι επεισοδίων, εστιάζοντας σε εμβληματικές μορφές και τοποθεσίες του Ράλλυ των Θεών.
Στο πρώτο επεισόδιο επισκεθφήκαμε το ξενοδοχείο Καλαφάτης στην Ιτέα και συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του, Ανδρέα Καλαφάτη — τον άνθρωπο που φιλοξένησε στην επιχείρησή του θρυλικά ονόματα των αγώνων και ανέπτυξε μαζί τους μια ξεχωριστή σχέση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που αποτέλεσε διαχρονικά τη βάση των εργοστασιακών ομάδων. Ο κ. Καλαφάτης ξεχώρισε τις δύο «βόλτες» που θυμάται πιο έντονα, με τον Per Eklund και τον Attilio Bettega, όπως και τη στιγμή που κάθισε στο δεξί μπάκετ δίπλα στον θρυλικό Walter Rohrl.
Στο δεύτερο επεισόδιο κάναμε μια στάση στο δέντρο του θρυλικού Ari Vatanen, στη Δεκέλεια. Μιλήσαμε για το ατύχημα που… έκοψε τα φτερά του νεαρού τότε Φινλανδού στο Ράλλυ Ακρόπολις του 1987, αλλά του έδωσε την ώθηση και το πείσμα να φτάσει στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Ο Vatanen είχε έρθει στην Ελλάδα, ώστε να αποδείξει την αξία του και κατέληξε να εγκαταλείπει με το Ford Escort του, εξαιτίας λαδιών που είχαν πέσει στον δρόμο μετά από διαρροή προηγούμενου αγωνιστικού. Αυτό δεν ήταν το τέλος της καριέρας του, όπως πολλοί νόμιζαν, αλλά η αρχή μιας υπέρλαμπρης καριέρας.
Στο τρίτο επεισόδιο επισκεφθήκαμε την Ειδική Διαδρομή Δίστομο και ο Θωμάς Κ. Ευθυμίου, ασθμαίνων από το ανηφορικό περπάτημα, μας εξιστόρησε τις αντιδράσεις του ελληνικού κοινού όταν για πρώτη φορά είδε τετρακίνητα αγωνιστικά να «καταπίνουν» τις στροφές. Ο λόγος για το πρώτο τετρακίνητο αυτοκίνητο που εξέπληξε τα πλήθη του Ράλλυ Ακρόπολις και έφερε την αλλαγή στον παγκόσμιο χάρτη των αγώνων ράλλυ, δηλαδή το Audi quattro του Hannu Mikkola.
Στο τέταρτο επεισόδιο, επισκεφθήκαμε την Ειδική Διαδρομή Λιμνίτσα και θυμηθήκαμε την απεργία που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τον εθνικό μας αγώνα. Ο Θωμάς Κ. Ευθυμίου αναφέρεται στον Τζίγγερ, ο οποίος, ως από μηχανής Θεός, έσωσε το ράλλυ. Η AVIN, η εταιρεία πετρελαϊκών συμφερόντων της οικογένειας του Τζίγγερ, τοποθέτησε βυτιοφόρα σε διάφορα σημεία των ακροπολικών διαδρομών, επιτρέποντας τον ανεφοδιασμό τόσο των θεατών, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα, όσο και των πληρωμάτων, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στο ράλλυ.
Στο πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς, ο Θωμάς ταξίδεψε στο σημείο όπου «έφαγε» την πρώτη… πετριά με τους αγώνες ράλλυ το 1977 και μάς δείχνει την «αγκορτσιά» που φιλοξενούσε τόσο τους κριτές, όσο και αγωνιζόμενους, που σταματούσαν στο σημείο, και στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των δεκαετιών. Μάς εξιστορεί πώς απέκτησε το «μικρόβιο» των αγώνων, απαθανατίζοντας το πρώτο του αυτοκίνητο, δηλαδή εκείνο του Bjorn Waldegard, αλλά και παίρνοντας το πρώτο του αυτόγραφο από τον Ove Andersson.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ:
Συνέντευξη Ott Tanak: «Ακόμα είμαι στη μάχη για το πρωτάθλημα - Είμαστε πιο κοντά στην Toyota»
Neuville στο Car and Driver: «Το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα είναι πολύ πιο απαιτητικό»
Ogier στο Car and Driver: «Προτεραιότητά μου να περάσω χρόνο με το παιδί μου, όχι το πρωτάθλημα»
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Αναλυτικά οι τηλεοπτικές μεταδόσεις - Σε ποια κανάλια θα δείτε τον αγώνα
Το Ράλλυ Ακρόπολις μέσα από τον φακό της Finos Films (video)
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Το πρόγραμμα και οι ειδικές διαδρομές του αγώνα (χάρτες)
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Κυκλοφορεί το Επίσημο Πρόγραμμα - Πώς θα το προμηθευτείτε δωρεάν
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Αυτές οι ομάδες θα τρέξουν στον εθνικό μας αγώνα