Η πρώτη Porsche ήταν τετρακίνητη και... ηλεκτρική!


Ο Ferdinand Porsche σχεδίασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 1900, 110 χρόνια πριν από την κυκλοφορία της Cayenne S Hybrid, της πρώτης ηλεκτροκίνητης Porsche της σύγχρονης εποχής.

  • ΤΟΥ ΘΩΜΑ Κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΦΩΤ.: PORSCHE MEDIA
  • 1/6/2025

Ναι, η πρώτη Porsche ήταν πράγματι ηλεκτρική και τετρακίνητη, αν και όχι με τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα. Το 1900, ο Ferdinand Porsche, ιδρυτής της μάρκας Porsche, παρουσίασε το «Lohner-Porsche», ένα τετρακίνητο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ηλεκτρικούς κινητήρες σε κάθε πλήμνη τροχού στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Αυτό το σχέδιο ήταν πρωτοποριακό και θεωρείται το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο με τετρακίνηση. Πως όμως συνέβησαν όλα αυτά και με ποιόν τρόπο εφευρέθηκε ο ηλεκτρικός κινητήρας με πλήμνη τροχού και η τετρακίνηση;

Λίγο πριν από τις αρχές του αιώνα, ο Ferdinand Porsche άρχισε να εργάζεται για τον Jacob Lohner, προμηθευτή της Αυστριακής Βασιλικής Αυλής. Εντυπωσίασε τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900 με την ανάπτυξη του ηλεκτρικού κινητήρα παρουσιάζοντας ένα όχημα που μπορούσε να κινείται από όλους τους τροχούς του. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με τετρακίνηση στον κόσμο. Αυτή η κατασκευαστική αρχή εφαρμόστηκε 70 χρόνια αργότερα στο σχεδιασμό του σεληνιακού ρόβερ της NASA. Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο -το υβριδικό αυτοκίνητο Lohner-Porsche Mixte του 1901 με βενζινοκινητήρα και ηλεκτρική κίνηση- σχεδιάστηκε επίσης από τον Φέρντιναντ Πόρσε. 

Το δαιμόνιο πνεύμα

Ο Ferdinand Porsche δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός σχεδιαστής, αλλά πάνω απ' όλα ένας πρωτοπόρος με διορατικότητα. Κατασκεύασε το πρώτο του «όχημα μηδενικών  εκπομπών» -όπως θα το αποκαλούσαμε σήμερα- το 1896 για τον τότε προϊστάμενό του, Bela Egger, της ηλεκτρολογικής εταιρείας VEAG το οποίο ήταν ένα βαγόνι με ηλεκτρική κίνηση, που παρήγγειλε ο Ludwig Lohner. Στο όχημα δόθηκε το όνομα «Egger-Lohner». Ο Porsche έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Ferdinand Porsche
Ferdinand Porsche
Ηλεκτροκινητήρας πλήμνης
Ηλεκτροκινητήρας πλήμνης

Δεδομένου ότι όλοι οι κατασκευαστές βενζινοκινητήρων στην Ευρώπη είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να προμηθεύσουν, ο Ludwig Lohner από την εταιρεία kuk Hof-Wagen-Fabrik Jacob Lohner αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο το 1898 κατασκευάζοντας ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, στα τέλη του 19ου αιώνα, η παρακμή της κατασκευής αμαξών έγινε εμφανής και ο νεαρός μηχανικός συνειδητοποίησε ότι το μέλλον ανήκε στα μηχανοκίνητα οχήματα. Ένας άλλος λόγος για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών κινητήρων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επίκαιρος σήμερα, ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση που προκαλούνται από τους δυνατούς κινητήρες καύσης.

Πώς δούλευε το Lohner-Porsche

Το 1899, ο Ferdinand Porsche μετακόμισε από την VEAG στο kuk Hof-Wagen-Fabrik Jacob Lohner και ανέπτυξε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο «System Lohner-Porsche». Το ηλεκτρικό όχημα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900, κατασκευάστηκε παρόμοια με μια άμαξα Lohner, με τους τυπικούς μεγάλους πίσω τροχούς και τις ξύλινες ακτίνες. Είχε ξύλινο αμάξωμα με μεγάλη μαύρη δερμάτινη κουκούλα για την προστασία του οδηγού σε περίπτωση βροχής και τροφοδοτούνταν από δύο κινητήρες στους μπροστινούς τροχούς. Στα εργαστήρια της εταιρείας Lohner στη Βιέννη, οι ηλεκτρικοί κινητήρες που ήταν εγκατεστημένοι στις πλήμνες των τροχών απέδιδαν ο καθένας ισχύ περίπου 2,5 ίππων. Ο κινητήρας της πλήμνης του τροχού στους μπροστινούς τροχούς ήταν η πρώτη πατέντα που καταχωρήθηκε με το όνομα Porsche & Lohner. Το αυτοκίνητο έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα έως και 40 km/h.

Ωστόσο, λόγω του μεγάλου βάρους των μπαταριών μολύβδου-οξέος 42 στοιχείων και των κινητήρων των πλήμνων των τροχών, η ηλεκτροκίνηση δυσκολεύτηκε πολύ να εδραιωθεί στην αγορά αυτοκινήτων. Επιπλέον, η συντήρηση και η φόρτιση της μπαταρίας ήταν δύσκολες και τα οχήματα ακριβά. Οι πωλήσεις ξεκίνησαν σιγά σιγά. Το 1900, ο Lohner πούλησε μόνο πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έντεκα την επόμενη χρονιά.

Η ιστορία

Παρίσι, 1900. Η 5η Παγκόσμια Έκθεση επισκίασε όλα όσα είχαν προηγηθεί. Μια περιοχή που κάλυπτε περισσότερα από 500 στρέμματα στο κέντρο της Πόλης Του Φωτός, ανάμεσα στη ρόδα του λούνα παρκ και το Γκραν Παλαί, παρουσίασε τα «επιτεύγματα ενός αιώνα», με πάνω από 75.000 εκθέτες να παρουσιάζουν όλα όσα ήταν μοντέρνα και συναρπαστικά.

Ανάμεσά τους, και ο Ferdinand Porsche που ταξίδεψε κι αυτός στο Παρίσι, μαζί με τον εργοδότη του, τον Αυστριακό κατασκευαστή οχημάτων Λούντβιχ Λόνερ. Ο νεαρός Porsche είχε περάσει τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά στο εργαστήριο, βαθιά βυθισμένος στα σχέδιά του ή στεκόμενος για ώρες στον πάγκο εργασίας σκυμμένος πάνω από ηλεκτροκινητήρες, πλήμνες τροχών και τεράστιες, βαριές μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Μετά από μόλις τέσσερα χρόνια εργασίας στην Vereinigte Elektrizitats-AG στη Βιέννη, ο 22χρονος είχε προχωρήσει και έγινε επικεφαλής του τμήματος δοκιμών, όπου είχε τραβήξει την προσοχή με τα επιτεύγματά του, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου και ενός συστήματος κίνησης για τον Βιεννέζο κατασκευαστή αμαξωμάτων Ludwig Lohner.

Ο Lohner εμπνεύστηκε τόσο πολύ από τον οραματιστή σχεδιαστή που το 1898 αναζήτησε τον Ferdinand Porsche χωρίς άλλη καθυστέρηση, και του ανέθεσε πλήρως την κατασκευή ενός βελτιωμένου διαδόχου του ηλεκτρικού λεωφορείου. Μέσα σε μόλις δέκα εβδομάδες, o Porsche είχε συναρμολογήσει την πρώτη «Lohner Porsche», ένα προϊόν από τα τολμηρά του σχέδια. Δύο ηλεκτροκινητήρες ήταν τοποθετημένοι απευθείας στην πλήμνη των μπροστινών τροχών, έτσι ώστε οι κινητήριοι τροχοί να εκτελούν και τη λειτουργία του τιμονιού. Ωστόσο, υπήρχε ένας κύριος λόγος για τον οποίο ο Porsche μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σύστημα κίνησης τόσο εντυπωσιακής απόδοσης. Και αυτός ήταν ότι παραλείποντας το κιβώτιο ταχυτήτων, τους ιμάντες και τις αλυσίδες, ελαχιστοποίησε τις απώλειες τριβής.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το Lohner Porsche χαιρετίστηκε από τον τύπο ως η «πιο ξεχωριστή καινοτομία» και «καινοτομία εποχής». Και ο δημιουργός της; Η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι έθεσε τις βάσεις για την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση. «Είναι ακόμα πολύ νέος», εξήγησε ο Ludwig Lohner όταν ρωτήθηκε για τον μέχρι τότε άγνωστο σχεδιαστή. «Αλλά είναι ένας άνθρωπος με μια σπουδαία καριέρα μπροστά του. Θα ακούσετε πολλά περισσότερα από αυτόν, το όνομά του είναι Ferdinand Porsche

Κάτι, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε, συνέβη και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πού είναι το «χιλιόμετρο μηδέν» στην Ελλάδα - Από εκεί μετρούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις (video)

Ο άνθρωπος που επινόησε τα φανάρια κυκλοφορίας ήταν ένας «κατά συρροήν» εφευρέτης!

Le Mans 1955: Η τραγωδία με τους 84 νεκρούς που άλλαξε για πάντα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό