Οι πιο εμβληματικές πίστες δοκιμών - Εκεί όπου τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα όριά τους (photos)


Πριν περάσει ένα νέο μοντέλο σε φάση παραγωγής, γίνεται φύλλο και φτερό σε ειδικές πίστες δοκιμών, μερικές από τις οποίες έχουν καταστεί εμβληματικές με τις προδιαγραφές και την ιστορία τους.

  • TOY ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/4/2025

Οι ψηφιακές τεχνολογίες διευκολύνουν αφάνταστα τις εταιρείες αυτοκινήτου στη εξέλιξη των νέων μοντέλων τους, αφού χάρη σε αυτές μπορούν να πραγματοποιούν ατελείωτες δοκιμές των πρωτοτύπων τους στον υπολογιστή. Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αναντικατάστατος, γι΄ αυτό και όλα μοντέλα βασανίζονται στην κυριολεξία σε ειδικές πίστες δοκιμών από εξειδικευμένους οδηγούς και μόνον αφού πάρουν το πράσινο φως από αυτούς, περνούν στην παραγωγή.  

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προσαρμόζονται, φυσικά, στα νέα δεδομένα της αυτοκίνησης και αναβαθμίζονται και επεκτείνονται, αφού όλα τα σύγχρονα μοντέλα –και ακόμα περισσότερο τα μελλοντικά– είναι, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, εξηλεκτρισμένα και ψηφιοποιημένα, ενώ εφοδιάζονται πλέον και με συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Οι πίστες δοκιμών αυτοκινήτων έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες, όμως, εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες, όπως θα διαπιστώσετε και στο ρεπορτάζ μας.

Schöckl - Magna Steyr

H Magna Steyr απασχολεί περίπου 10.000 εργαζομένους και αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οχημάτων της Αυστρίας. Η εταιρεία με έδρα το Γκρατς φημίζεται για τα εξελιγμένα συστήματα τετρακίνησης, που κατασκευάζει, ενώ δοκιμάζει τα μοντέλα 4Χ4 σε μια ιδιωτική ορεινή διαδρομή στο βουνό Schöckl, με ανώτατο υψόμετρο 1.445 m. Η δοκιμαστική διαδρομή έχει σχεδόν 6 km μήκος με ανηφορικές κλίσεις έως 60 μοιρών και με απότομες πλαγιές, που κρύβουν πολλές παγίδες. Πουθενά αλλού δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα σε τόσο μικρή απόσταση τόσο πολλά εμπόδια, που θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια σε ένα όχημα εκτός δρόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρωτότυπα της Mercedes G-class προηγούμενης γενιάς δοκιμάστηκαν ακραία στο βουνό Schöckl, όπου «μαρτύρησαν» για 5.000 km, τα οποία ισοδυναμούν, με περίπου 400.000 km κάτω από κανονικές συνθήκες καθημερινής χρήσης.

Lingotto - Fiat

H πίστα της Fiat στο Lingotto του Τορίνο είναι μοναδική, αφού καταλαμβάνει την ταράτσα του παλαιού εργοστασίου της ιταλικής μάρκας, όπου κατασκευάζονταν αυτοκίνητα από το 1923 έως το 1982. Το κτίριο ανακαινίστηκε και φιλοξενεί πλέον ξενοδοχεία και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, οπότε παροπλίστηκε και η πίστα και μετατράπηκε σε μια όαση για τρέξιμο, βάδισμα και χαλάρωση με πολύ πράσινο και λουλούδια. Το εργοστάσιο της Fiat σχεδιάστηκε το 1916 από τον αρχιτέκτονα Giacomo Mattè-Trucco με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί εκεί όλη η διαδικασία παραγωγής ενός αυτοκινήτου, γι΄ αυτό και ήταν δίπλα σε σιδηροδρομικές ράγιες για τον ανεφοδιασμό του με εξαρτήματα. Μόλις τελείωνε η κατασκευή των αυτοκινήτων, ανέβαιναν από την εσωτερική ράμπα στην οροφή, όπου βρισκόταν η πίστα με τα υπερυψωμένα οβάλ, για να δοκιμαστούν, πριν διατεθούν προς πώληση. Στην πίστα δοκιμών του Lingotto γυρίστηκαν και εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας του 1969  Ιtalian Job,  με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν στο τιμόνι ενός Mini Cooper, που καταδίωκαν περιπολικά των Ιταλών Carabinieri. 

Hällered - Volvo

Εδώ και πάνω από μισόν αιώνα λειτουργεί κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η πίστα δοκιμών της Volvo σε μια ειδυλλιακή δασική τοποθεσία, ανάμεσα σε λίμνες. Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί έναν πραγματικό χώρο μαρτυρίου για όλα τα μοντέλα της σουηδικής μάρκας, γι΄ αυτό και φέρει το παρατσούκλι «Hällered», δηλαδή «Αυτοκινητιστική Κόλαση». Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 15 διαφορετικές διαδρομές, στις οποίες καλούνται να αντέξουν τα αυτοκίνητα τα πάντα, από υψηλές ταχύτητες μακράς διαρκείας έως οδοστρώματα με έντονες κακοτεχνίες και πίστες εκτός δρόμου για τα τετρακίνητα Volvo. Υπάρχει, επίσης, ένας καταρράκτης αλμυρού νερού για τον έλεγχο της αντισκωριακής προστασίας των αμαξωμάτων, αλλά και πληθώρα τεχνητών εμποδίων για δοκιμές των συστημάτων ασφαλείας, για τα οποία φημίζεται η Volvo. Στο Hällered Proving Ground εργάζονται περίπου 75 κορυφαίοι δοκιμαστές αυτοκινήτων, που αξιολογούν την αντοχή τους, την άνεση, την απόδοση, τις επιδόσεις και τα επίπεδα ασφαλείας και αξιοπιστίας, ενώ καθένας τους «γράφει» γύρω στα 100.000 km ετησίως. Να σημειώσουμε ότι τα οχήματα δεν τεστάρονται μόνο κάτω από πραγματικές συνθήκες, αλλά και ψηφιακά, με την πολύτιμη βοήθεια ενός 3D προσομοιωτή με εικονικά αυτοκίνητα.

Nardo - Porsche

H πίστα του Nardo βρίσκεται στη Νότιο Ιταλία, έχει χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα και θεωρείται η Μέκκα των υψηλών ταχυτήτων. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 με χρήματα του ιταλικού δημοσίου, προκειμένου να δώσει χείρα βοηθείας στην οικονομία του φτωχού Νότου, έχει 12,6 km μήκος και 4 km διάμετρο, ενώ από το 2008 λειτουργεί στο εσωτερικό του κύκλου μια πρόσθετη πίστα 6,2 km με ειδική χάραξη για τον έλεγχο πρόσφυσης των οχημάτων στις στροφές και τη συμπεριφορά τους στους ελιγμούς. Από το 2012 ανήκει στην Porsche Engineering, η οποία θέλησε πρόσφατα να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις, όμως το εγχείρημα απορρίφθηκε από τα ιταλικά δικαστήρια για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Στο Nardo Technical Center δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια η Porsche –μεταξύ άλλων– συστήματα υψηλής αυτοματοποίησης, που έχουν σχέση με τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Στην κυκλική πίστα υψηλών ταχυτήτων έχουν σημειωθεί κατά καιρούς εντυπωσιακές επιδόσεις, όπως τον Δεκέμβριο του 1970 από το πρωτότυπο C111 της Mercedes, που είχε σπάσει το φράγμα των 400 km/h. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2005 πέτυχε εκεί το σουηδικό Koenigsegg CCR νέο ρεκόρ ταχύτητας για μοντέλα παραγωγής με 387,87 km/h, ενώ στην ίδια πίστα καταρρίφθηκε το αντίστοιχο ρεκόρ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το οκτάτροχο μοντέλο Eliica του  πανεπιστημίου του Τόκιο, Keio University, με 370 km/h

Γερμανικός Αυτοκινητόδρομος Α9

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης, ψηφιοποίησης και συνδεσιμότητας έχει δημιουργήσει ψηφιακά πεδία δοκιμών σε δημόσιους δρόμους. Εκεί  μπορούν να συλλέξουν οι αντίστοιχες εταιρείες εξέλιξης και έρευνας εμπειρίες από τη χρήση των συστημάτων τους σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, να εξάγουν οι αρμόδιες Αρχές πολύτιμα συμπεράσματα ως βάση της μελλοντικής νομοθεσίας τους και, φυσικά, να βιώσουν οι πολίτες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί ήδη από το 2015 σε ένα τμήμα του γερμανικού αυτοκινητοδρόμου Α9 στη Βαυαρία ένα ψηφιακό πεδίο δοκιμών, που λειτουργεί ως εργαστήριο κάτω από πραγματικές συνθήκες. Εκεί γίνεται χρήση καινοτόμων εφαρμογών στους τομείς της συνδεσιμότητας και της αυτόνομης οδήγησης και δοκιμάζονται σε πραγματική κυκλοφορία έξυπνες υποδομές, όπως αισθητήρες, εγκαταστάσεις μέτρησης, η επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων ή με κέντρα ελέγχου και διαχείρισης, κ.λπ. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν στις γερμανικές Autobahn Α2 και Α8 ακόμα πιο εξελιγμένα ψηφιακά πεδία δοκιμών με κύριο στόχο την έρευνα σχετικά με την ασφαλή συνύπαρξη αυτόνομων και συμβατικών μοντέλων στον δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Nurburgring: Η «Πράσινη Κόλαση» δεν συγχωρεί οδηγικά λάθη (video)

Εφαρμογή με τους πιο «fun to drive» δρόμους στην Ελλάδα - Ποιες διαδρομές ξεχωρίζουν (photos)

5 στρατιωτικά μοντέλα που ντύθηκαν στο χακί και εξελίχθηκαν σε πολιτικά αυτοκίνητα