Η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η καθήλωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες στη λύση της δεύτερης ή ακόμη και της τρίτης δουλειάς, για να τσοντάρουν κάποια χρήματα και να βγάλουν τον μήνα με σχετική αξιοπρέπεια.
Κάπου εδώ μπαίνει στη μέση και το αυτοκίνητο, αφού η ψηφιοποίηση και η ηλεκτροκίνηση το αναβαθμίζουν σταδιακά από ένα απλό μεταφορικό μέσο σε ένα οικονομικό εργαλείο παραγωγής χρήματος. Στο σημερινό μας άρθρο αναφερόμαστε σε ήδη γνωστούς τρόπους αποκόμισης κέρδους από το Ι.Χ. μας, αλλά και σε ορισμένους νέους, που αργά η γρήγορα θα φτάσουν και στην Ελλάδα.
Διαφήμιση
Η χρήση ενός αυτοκινήτου για τη διαφήμιση εταιρειών, υπηρεσιών ή προϊόντων, αποτελεί μια γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο, για να βγάλουμε χρήματα. Το αμάξωμα καλύπτεται σε αυτές τις περιπτώσεις με τα αυτοκόλλητα του διαφημιζόμενου ή ντύνεται ακόμη και ολόκληρο με ειδικές διαφημιστικές μεμβράνες. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πληρώνεται ουσιαστικά για αυτή την υπηρεσία προβολής και διαφήμισης, η οποία δεν είναι όμως πλέον τόσο δημοφιλής και διαδεδομένη, όπως πριν κάποια χρόνια.
Uber
Οι οδηγοί Uber αυξάνονται και πληθύνονται πλέον και στην Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε μια αξιόλογη εναλλακτική πρόταση απέναντι στο παραδοσιακό -και ακριβότερο- ταξί. Το πλεονέκτημα για τον κάτοχο του οχήματος είναι -εκτός από το οικονομικό όφελος- και η ευελιξία των ωραρίων, που καθιστά τη συγκεκριμένη δραστηριότητας ιδανική για δεύτερη, συμπληρωματική δουλειά.
Carpooling
Carpooling είναι ο συνεπιβατισμός με κάποιο οικονομικό όφελος. Άνθρωποι, που κινούνται καθημερινά προς την ίδια κατεύθυνση, μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους -συνήθως μέσω μιας σχετικής ιστοσελίδας και ψηφιακής πλατφόρμας-, ώστε να μοιράζονται τα έξοδα της διαδρομής. Αυτό μπορεί να γίνει και για μεμονωμένα ταξίδια, π.χ. όταν σχεδιάζει να πάει κάποιος με το Ι.Χ. του από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οπότε αναζητά συνεπιβάτες, για να μοιραστούν το κόστος του καυσίμου και των διοδίων. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα, να μην μοιράζονται οι χρήστες τα κόστη, αλλά να αλλάζουν τα οχήματα. Π.χ. τη μια εβδομάδα να χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο του ενός χρήστη και την επόμενη του άλλου.
Car-sharing
Το Car-sharing (στα ελληνικά ‘’κοινοχρησία’’) είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο από εταιρείες με μεγάλους στόχους οχημάτων. Στο παιχνίδι αρχίζουν ωστόσο και μπαίνουν και ιδιώτες, εντάσσοντας τα οχήματά τους σε σχετικές πλατφόρμες και παραχωρώντας τα για όσες ώρες δεν τα χρειάζονται και θα παρέμεναν κανονικά ακινητοποιημένα (π.χ. κατά τις ώρες εργασίας τους). To ηλεκτροκίνητο μοντέλο Lync & co 02 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με προεγκατάσταση συστήματος Car-sharing με στόχο την κοινή χρήση του μεταξύ φίλων, συγγενών και των μελών της κοινότητας Lync & co.
Parking
Οι θέσεις στάθμευσης σπανίζουν και κοστίζουν πανάκριβα στα αστικά κέντρα, όπου το παρκάρισμα για λίγες ώρες ισοδυναμεί σχεδόν με το βασικό μεροκάματο. Οι προνομιούχοι κάτοχοι τέτοιων πάρκινγκ μπορούν να τα νοικιάζουν για τις ώρες, που είναι συνήθως κενά, σε άλλους οδηγούς μέσω ψηφιακών εφαρμογών και να τσοντάρουν το εισόδημα τους. Το κόστος του χρήστη είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο, που θα τους χρέωνε ένας παραδοσιακός σταθμός στάθμευσης, οπότε βγαίνουν όλοι ωφελημένοι.
Πώληση ενέργειας
Σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας γενιάς επιτρέπουν την αμφίδρομη φόρτιση της μπαταρίας τους και επικοινωνούν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι μπορεί να φορτίζει ο κάτοχος ενός τέτοιου μοντέλου τη μπαταρία του ηλεκτρικού του οχήματος σε ώρες μειωμένου τιμολογίου και μετά να επιστρέφει στο δίκτυο ενέργεια σε υψηλότερη τιμή, όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Το κέρδος από τη διαφορά της τιμής φόρτισης με την τιμή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι σημαντικό, αν γίνεται αυτό σε καθημερινή βάση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διάσημα νεκροταφεία αυτοκινήτων - Η ανάπαυση των μηχανοκίνητων πολεμιστών (photos)
Μπουζί: Ένα μικρό εξάρτημα με πολύ μεγάλη ιστορία - Σε ποιον ανήκει η ιδέα
O Bob Marley μπορούσε να έχει όποιο αυτοκίνητο ήθελε - Διάλεξε BMW για έναν απλό λόγο