Eddie Jordan: Από ταμίας τράπεζας σε αφεντικό ομάδας της F1


Ταμίας σε τράπεζα, παραλίγο ιερέας, πρωταθλητής καρτ, σύμβολο μίας εποχής της Formula 1: αυτή ήταν η ζωή του Eddie Jordan γεμάτη δράση, επιτυχίες, χρώματα και πλάκα. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤ.: NEWSPRESS, HONDA
  • 21/3/2025

Η είδηση του θανάτου του Eddie Jordan σκόρπισε θλίψη στον κόσμο της Formula 1. Υπήρξε μία προσωπικότητα που ξεχώρισε για τον έντονο χαρακτήρα του, τον αυθορμητισμό του, τον συναισθηματισμό του, το πάθος του για τους αγώνες, το πάθος του για ζωή.

Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος θα μπορούσε να φτιάξει μία ομάδα F1 από το μηδέν, με ελάχιστους πόρους, και να γίνει ο τελευταίος εκ των ιδιωτών που κατέβασε ποτέ δική του συμμετοχή στο grid ενός αθλήματος που κάθε χρόνο γίνεται και πιο ελίτ.

Τα πρώτα χρόνια: Ταμίας σε τράπεζα, ντράμερ, οδηγός αγώνων

Γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1948, στο Δουβλίνο, γιος της Eileen και του Paddy Jordan. 

Όταν λέμε πως ένας χαρακτήρας είναι 'rock n' roll', εννοούμε κάτι σαν τον Jordan. Κι ο Ιρλανδός το ενσάρκωσε κυριολεκτικά: ήταν ντράμερ στα νιάτα του, με διασυνδέσεις με διάφορους θρύλους της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο John Lydon, γνωστός ως Johnny Rotten από τους Sex Pistols.

Ωστόσο, η κανονική του δουλειά ήταν ταμίας στην Τράπεζα της Ιρλανδίας. Είχε σκεφτεί ακόμα και να γίνει ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ δέχτηκε πιέσεις από την οικογένειά του να σπουδάσει οδοντίατρος

Σε μία μεγάλη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, ο Jordan πήγε στο Guernsey, μία από τις Αγγλονορμανδικές Νήσους, και πέρασε το καλοκαίρι του 1970 γνωρίζοντας τι σημαίνει motorsport. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, αγόρασε καρτ και κέρδισε το πρωτάθλημα Ιρλανδίας την επόμενη χρονιά. 

Το 1974 συμμετείχε στη Formula Ford, μετά στη Formula 3, ώσπου ένα σοβαρό ατύχημα που τον είδε να φεύγει μονάχα με ένα σπασμένο πόδι τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, το 1976.

Στο νοσοκομείο έχασε τα μαλλιά του, καθώς έπασχε από αλωπεκία, κι η μητέρα του τού αγόρασε περούκα, την οποία και δεν έβγαλε ποτέ. 

Jordan Grand Prix: «Η εκπλήρωση ενός ονείρου»

Έχοντας αποσυρθεί από τους αγώνες, ο Jordan αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του ομάδα, που πρώτα ονομαζόταν Eddie Jordan Racing. Συμμετείχε στα πρωταθλήματα F3 και F3000 σημειώνοντας σημαντική επιτυχία, έχοντας καταφέρει να αναδείξει πολλά ταλέντα, όπως ο Eddie Irvine, ο Johnny Herbert, ο Jean Alesi, ο Martin Brundle και ο Damon Hill.

Το 1991, μετά από χρόνια προσπάθειας, κυριολεκτικά από το μηδέν κι έχοντας καταφέρει να υπογράψει για σχεδιαστή και αρχιμηχανικό τον Gary Anderson (με τον οποίον θα διένυαν μία λαμπρή κοινή πορεία), ιδρύεται κι η Jordan Grand Prix, με την 191 να είναι το πρώτο της μονοθέσιο.

Με αυτό έκανε ντεμπούτο ο Michael Schumacher, ο άσημος τότε Γερμανός που είχε επιτυχίες κυρίως στους αγώνες αντοχής με τη Mercedes. Όταν τον έχασε μέσα απ' τα χέρια του από τον Flavio Briatore και την Benetton, ο Jordan δέχτηκε ένα ειρωνικό, αλλά μάλλον αληθινό σχόλιο από τον επικεφαλής τότε της McLaren, Ron Dennis: «Καλώς ήρθες στο πάρτι με τα πιράνχα».

Η συνεργασία με τη Honda από το 1998 και η έλευση του Damon Hill, πρωταθλητή του 1996, αναβάθμισαν την ομάδα σε διεκδικήτρια νικών και ακόμα και του τίτλου. Η σπουδαία επιτυχία της να κερδίσει με τον Βρετανό το GP Βελγίου εκείνη τη χρονιά, αλλά και οι δύο νίκες της το '99 με τον Heinz-Harald Frentzen ήταν με διαφορά οι καλύτερες για την ομάδα του Jordan

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Car and Driver Ελλάδας, ο ίδιος είχε αναφερθεί στη συμβολή των Ιαπώνων:

«Είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου μου και αποδεικνύει τη μακροχρόνια αφοσίωσή μας να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Η Honda έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ και, κατά συνέπεια, μας δίνεται η εξαιρετική ευθύνη να συνεχίσουμε αυτήν την ιστορία».

Και έδωσε και το στίγμα της φιλοσοφίας του:

«Όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων».

Μετά από εκείνες τις μνημειώδεις επιτυχίες, η ιδιωτική αυτή ομάδα, με χαρακτήρα και τσαγανό που άλλη δεν είχε στο grid, άρχισε να παίρνει την κατιούσα, ώσπου το 2005πωλήθηκε στη Midland, για να γίνει μετά Spyker, Force India και πλέον Aston Martin.

Ο Jordan έγινε σχολιαστής στο βρετανικό κανάλι ITV, και μετά στο Channel 4, ενώ ως δημοσιογραφική του επιτυχία έχει το ότι πρώτος μετέδωσε τη μεταγραφή του Lewis Hamilton στη Mercedes το 2013

Είχε και επιτυχίες ως μάνατζερ, καθώς αυτό διαπραγματεύτηκε το συμβόλαιο του Adrian Newey στην... παλιά του ομάδα, όταν ο Βρετανός θέλησε να φύγει από τη Red Bull.

Τον Δεκέμβριο του 2024 ανακοίνωσε το ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη, και με αφορμή αυτή τη διάγνωση είχε ζητήσει απ' όλους όσους τον άκουγαν να πάνε για εξετάσεις, να μην αφήνουν την υγεία τους στην τύχη της.

Έφυγε ήσυχα στο Cape Town, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του Marie, και τα τέσσερα παιδιά του, Zoe, Miki, Zak και Kyle.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Walter Roehrl: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον θρύλο των ράλι

Niki Lauda: Ο «αρουραίος» που έγραψε ιστορία θα γινόταν σήμερα 76 ετών

Πότε έγινε το ντεμπούτο της Ferrari στην Formula 1;