Έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμμα στον χώρο του αυτοκινήτου. Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1916 σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Ιταλίας, το Cento. Η μοίρα του έδειχνε προδιαγεγραμμένη αφού οι αμπελουργοί γονείς του ήθελαν να του μάθουν από νωρίς τα μυστικά της γης και να του περάσουν τη «σκυτάλη» της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Η φλόγα, όμως, που έκαιγε μέσα του για τις μηχανές τον οδήγησαν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι στο οποίο δεν δίστασε στιγμή να περπατήσει. Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε 8 μικρές ιστορίες από τη συναρπαστική πορεία του Ferruccio Lamborghini.
1. Η πρώτη του αγάπη και η παντοτινή
Γονείς του ήταν ο Antonio και η Evelina Lamborghini, αγρότες που ασχολούνταν με τα αμπέλια. Από μικρή ηλικία ο Ferruccio έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν παρά για τις γεωργικές εργασίες. Οι γονείς του, ωστόσο, φρόντισαν να του διδάξουν τα μυστικά της δουλειάς ώστε να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης όταν θα έρθει η στιγμή να αποσυρθούν. Εντέλει το πάθος που έκαιγε μέσα του τον οδήγησε στο Τεχνικό Ινστιτούτο Fratelli Taddia, στην Μπολόνια, όπου και έβαλε τα θεμέλια των μηχανικών του γνώσεων.
2. Η συμμετοχή στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η παρουσία του στη Ρόδο
Με το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 ο 22χρονος τότε Feruccio κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Ανέλαβε τον ρόλο του μηχανικού στην 50η Μεικτή Μηχανοκίνητη Μοίρα και του ζητήθηκε να ταξιδέψει στη Ρόδο όπου βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή. Στο ελληνικό νησί επωμίστηκε τη συντήρηση και την επισκευή των στρατιωτικών οχημάτων. Οι δεσμοί που ανέπτυξε με τη Ρόδο τον οδήγησαν μετά το τέλος του Πολέμου να ανοίξει εκεί το πρώτο του συνεργείο το οποίο και έκλεισε το σύντομα για να επιστρέψει στην Ιταλία και να συνεχίσει από τα πάτρια εδάφη την επαγγελματική του δραστηριότητα.
3. Η επιστροφή στην Ιταλία και ο τραγικός θάνατος της γυναίκας του
Με το που επέστρεψε στην Ιταλία παντρεύτηκε την αγαπημένη του Clelia Monti. Το 1947 η Clelia έφερε στη ζωή τον πρώτο τους παιδί, τον Tonino, όμως επιπλοκές στον τοκετό είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Λίγα χρόνια μετά ο Feruccio παντρεύτηκε την Anna Borgatti και χώρισε σχεδόν αμέσως ενώ στα 58 του ήρθε στη ζωή το δεύτερό του παιδί, η Patrizia, με την τρίτη σύζυγό του, Maria Theresa Cane.
4. Τα τρακτέρ και η εκτόξευση της φήμης του
Οι γνώσεις του γύρω από τις μηχανές σε συνδυασμό με την γεωργική του εμπειρία τον οδήγησαν το 1948 στην ίδρυση της εταιρείας Lamborghini Trattori που κατασκεύαζε γεωργικά μηχανήματα. Φημολογείται ότι τα πρώτα του τρακτέρ κατασκευάστηκαν από αχρησιμοποίητα πολεμικά υλικά. Το 1951 η εταιρεία παρουσίασε το L33 που ήταν και το πρώτο γεωργικό μηχάνημα που κατασκευάστηκε εξ’ολοκλήρου από τον Lamborghini. Ακολούθησε μια άκρως επιτυχημένη περίοδο με πολλές πωλήσεις που απογείωσαν τη φήμη του αλλά και την προσωπική του περιουσία.
5. Η αγάπη του για τις ταυρομαχίες
Αν και Ιταλός μία από τις μεγάλες του αγάπες ήταν οι ταυρομαχίες. Το 1962 ταξίδεψε μέχρι τη Σεβίλλη στο ράντσο του Don Eduardo Miura Fernández με τους περίφημους ταύρους. Η εμπειρία τον σημάδεψε και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ζώο (ήταν και το ζώδιό του) ως σήμα της εταιρείας. Το σχεδιασμό τον ανέθεσε στον διάσημο Ιταλό designer Paolo Rambaldi.
6. Η κόντρα με τον Enzo Ferrari
Έχοντας κερδίσει πολλά χρήματα από τα τρακτέρ, το 1958 βάζει στην προσωπική του συλλογή αυτοκινήτων μια Ferrari 250GT. Στα χέρια του το συγκεκριμένο μοντέλο έβγαζε συνεχώς πρόβλημα στον συμπλέκτη και έτσι αποφάσισε αντί να το πάει για ακόμα μία φορά στο συνεργείο της Ferrari να αναθέσει την εργασία στον δικό του μηχανικό.
Εκεί ανακάλυψε πως ο συμπλέκτης που χρησιμοποιούσαν στο Μαρανέλο ήταν αντίστοιχος με αυτόν που χρησιμοποιούσε ο Lamborghini στα τρακτέρ του. Η διαφορά ήταν ότι η Ferrari τον χρέωνε στην δεκαπλάσια τιμή! Αυτό εξόργισε τον Ferruccio και όταν συνάντησε τον Enzo Ferrari αντάλλαξαν βαριές κουβέντες με αποτέλεσμα να μην ξαναμιλήσουν. Αυτή η κόντρα τον οδήγησε στο να ιδρύσει την εταιρεία Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A το 1963 ώστε να κατασκευάσει το δικό του σπορ αυτοκίνητο και να μπει στο… μάτι του Ferrari.
7. Η αρχή με την Lamborghini 350 GTV
To πρώτο αυτοκίνητο που κατασκεύασε η Lambοrghini ήταν το διθέσιο πρωτότυπο 350 GTV. Σχεδιάστηκε από τον Franco Scaglione που πιο πριν είχε αφήσει το στίγμα του σε Jaguar, Fiat και Alfa Romeo. Ο Scaglione εργάστηκε σκληρά για 4 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το project και δέχθηκε μεγάλη πίεση ώστε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και το αυτοκίνητο να είναι έτοιμο για την έκθεση του Τορίνο, το 1963. Αυτό ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της Lamborghini και την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε με ως τετραθέσιο.
8. Τα δύσκολα χρόνια της Lamborghini
H δεκαετία του 1970 δεν ξεκίνησε καλά για τον Ferruccio αφού η εταιρεία με τα τρακτέρ δέχθηκε ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα μετά την ακύρωση μεγάλων παραγγελιών από εισαγωγείς της Νοτίου Αφρικής και την κυβέρνηση της Βολιβίας. Σαν να μην έφτανε αυτό το 1973 έρχεται η πετρελαϊκή κρίση που εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων και ρίχνει κατακόρυφα της πωλήσεις των γρήγορων αυτοκινήτων. Αυτές οι εξελίξεις τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το επιχειρηματικό πεδίο και να μετακομίσει στο αγρόκτημά του για να ηρεμήσει και να ασχοληθεί με τους αμπελώνες, την παραγωγή κρασιού και το κυνήγι. Έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1993 νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Περούτζια μετά από ανακοπή καρδιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Marcello Gandini: Τα «διαμάντια» που εμπνεύστηκε ο μεγάλος Ιταλός σχεδιαστής
Lamborghini: Ένα επιφώνημα ήταν αρκετό για τη «βάπτιση» της θρυλικής Countach
H Lamborghini Countach LPI 800-4 συναντά τους «προγόνους» της στον δρόμο (video)