Τρίτη φετινή νίκη σε πέντε αγώνες (άντε… έξι, αν προσθέσουμε και το sprint race στην Κίνα) για τον Αυστραλό πιλότο, ο οποίος μετά τους τίτλους σε Formula 3 και Formula 2 έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση της κορυφής και στη Formula 1. Κι η αλήθεια είναι ότι μια πρώτη κορυφή την κατέκτησε ήδη, μιας και είναι για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωτοπόρος στη βαθμολογία των οδηγών!
Πού να το φανταζόταν αυτό το νεαρό παιδί από τη Μελβούρνη όταν πριν από τρία χρόνια πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του στη Formula 1, ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα άπαντες θα μιλούσαν γι’ αυτόν; Το αξίζει απόλυτα, το αξίζει διότι δίχως φαμφάρες και μεγάλα λόγια, δίχως να είναι το «καλό παιδί» αλλά και δίχως να «προκαλεί» με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του, φέρνει αποτελέσματα. Σημαντικά.
Πόσο δικαιωμένος, άραγε, να αισθάνεται για τον Piastri ο Zak Brown, ο οποίος παραλίγο να βάλει το… κεφάλι του στον ντορβά, όταν τον «άρπαξε» από την Alpine για να δυναμώσει την ομάδα του και να διεκδικήσει τίτλους;
Ο Piastri εντυπωσιάζει με την απόδοσή του, όπως έκανε το Σάββατο και ο Max Verstappen. Καταπληκτικές κατατακτήριες από τον τετράκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, απροσδόκητη Pole position, αλλά και νεύρα μετά το λάθος που έκανε στην αρχή του αγώνα όταν βγήκε εκτός πίστας για να μην επιτρέψει στον Piastri να τον προσπεράσει.
Για την εμπειρία του Verstappen, κανονικά δεν θα έπρεπε καν να είχε… διαπραγματευτεί το θέμα στην ενδοεπικοινωνία. Έκανε λάθος, δέχθηκε ποινή, τέλος. Όμως έδειξε ότι ούτε μετά το τέλος του αγώνα είχε… χωνέψει την ποινή των πέντε δευτερολέπτων, κάνοντας πια τυπική δήλωση και φεύγοντας βιαστικά από το σημείο όπου στεκόταν ο David Coulthard. Συμπεριφορά που δεν συνάδει με έναν τεράστιο οδηγό όπως ο Verstappen.
Κεφάλαιο Norris. Είναι πιεσμένος, και μάλιστα πολύ. Κάνει τεράστιο λάθος το Σάββατο, λάθος που του στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη. Ο αγώνας του έως τον 40ο γύρο είναι εξαιρετικός, σε σημείο που να γίνεται κουβέντα αναφορικά με το εάν μπορεί ακόμα και να κερδίσει το γκραν πρι, μολονότι εκκίνησε από την 10η θέση του grid. Η McLaren παίρνει τη δύσκολη απόφαση να τον τραβήξει στα πιτ, ενώ ο ίδιος πολύ θα ήθελε να μείνει κι άλλο στην πίστα, ευελπιστώντας σε ένα safety car στο τέλος του αγώνα που θα του έδινε τη δυνατότητα να κάνει τη «μεγάλη ανατροπή» και να κερδίσει τον αγώνα.
Μπαίνει στα πίτ, αργεί να φρενάρει, λίγο έλειψε να καταλήξει στον τοίχο. Τον αποφεύγει. Κάνει το πιτ στοπ και στην έξοδο του πιτ λέιν πατάει τη λευκή γραμμή και κινδυνεύει να δεχθεί ποινή. Τη γλιτώνει, προφανώς επειδή δεν επηρέαζε κανέναν αυτό το συμβάν, καθότι ήταν εντελώς μόνος του στο συγκεκριμένο σημείο της πίστας και δεν ακολουθούσε μονοθέσιο. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι και μόνο στην ιδέα ότι χάνει την πρωτοπορία του Πρωταθλήματος από τον teammate του και ότι ο Piastri έχει ήδη τρεις νίκες σε πέντε (κυριακάτικους) αγώνες, βγάζει πίεση και άγχος. Το οποίο θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί, εάν θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο.
Πάμε και στη Ferrari. Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή που ο Fred Vasseur δήλωνε πως δεν πρέπει να ανησυχούν οι «τιφόζι», διότι η Ferrari σύντομα θα βρει τον ρυθμό της. Κι ομολογουμένως, η εικόνα της Κυριακής δείχνει ότι ο επικεφαλής της «σκουντερία» κάτι παραπάνω γνωρίζει. Ο Leclerc έκανε πολύ καλό αγώνα, με υπομονή και στρατηγική που (επιτέλους) απέδωσε, με συνέπεια να ανέβει για πρώτη φορά φέτος στο βάθρο των νικητών. Εξέλιξη που σίγουρα θα συμβάλλει στο να ανέβει και η ψυχολογία του Μονεγάσκου, διότι, μην ξεχνάμε, ο teammate του έχει κερδίσει αγώνα φέτος, έστω και sprint, στην Κίνα.
Το ζήτημα είναι εάν η Ferrari μπορεί να έχει αυτή την απόδοση και σε άλλες πίστες, κι όχι μόνον σε «ειδικές συνθήκες», όπως αυτές που επικρατούσαν στη Σαουδική Αραβία. Αντικειμενικά αν το δει κανείς, δεν μπορεί να μην «το βρει» κάποια στιγμή η Ferrari με την αεροδυναμική του μονοθεσίου της. Φαίνεται πως το δράμα της Κίνας βοήθησε ώστε να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα στο Μαρανέλο και να αποφύγουν επανάληψη ανάλογων φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός αγώνα του Leclerc έδειξε ότι εάν στις κατατακτήριες ήταν καλύτερη η Ferrari, θα μπορούσε ακόμα και να κερδίσει!
Και κάτι ακόμα. Το γεγονός ότι η Ferrari μπορεί να μην είναι… συστηματική νικήτρια στους αγώνες, όμως δείχνει την… πλάτη της στις άλλες ομάδες στα πιτ στοπ, κάνοντας τον έναν καλύτερο χρόνο μετά τον άλλον, μαρτυρά πως στον συγκεκριμένο τομέα η δουλειά που γίνεται στις «προπονήσεις» είναι και σωστή, και αποδοτική. Και μπορεί να αποτελέσει «μπούσουλα» και για άλλους τομείς εντός Μαρανέλο, ώστε να δούνε πώς όλα μπορούν να γίνουν σωστά και να φέρνουν αποτελέσματα.
Για το τέλος, μια υπόκλιση στην Williams, η οποία πήρε ό,τι περισσότερο μπορούσε από τα δύο μονοθέσιά της σε μια δύσκολη πίστα που όμως της ταίριαζε και μάζεψε πολύτιμους βαθμούς!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
GP Σαουδικής Αραβίας: Νίκη κορυφής για τον Piastri, στο βάθρο ο Leclerc (video)
Πρόταση «μαμούθ» της Aston Martin στον Verstappen - Τι θα γίνει με τον Alonso
F1: Ποια ιστορική πίστα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός προγράμματος