Το μοντέλο των ομάδων που μοιράζονται στοιχεία και εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα με άλλες ξεκίνησε από το 2006, όταν η Red Bull εξαγόρασε τη Minardi και τη μετονόμασε σε Toro Rosso, καθιστώντας της τη δεύτερη ομάδα της στο grid.
Οι κανονισμοί τότε ήταν εξαιρετικά χαλαροί ως προς το διαμοιρασμό δεδομένων και μερών μεταξύ των ομάδων - τόσο, που η Toro Rosso χρησιμοποίησε για δύο σεζόν το προηγούμενο μονοθέσιο της Red Bull σχεδόν απαράλλακτο, καθώς ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει οικονομικά για να κατασκευάζει το δικό της.
Αντίστοιχα λειτουργούσε κι η Hondaμε τη Super Aguri, αν και η δεύτερη άντεξε μόλις τρεις σεζόν στη Formula 1.
Έκτοτε, έχουν αλλάξει πολλά, καθώς έχουν τεθεί περιορισμοί ως προς το τι μπορεί να μοιράζεται μία ομάδα με μία άλλη, αλλά ποτέ σε βαθμό που να απαγορεύει πλήρως την μεταξύ τους συνεργασία.
Ρεπορτάζ του TheRace.com αναφέρει πως αυτό θα αλλάξει ενόψει 2026, καθώς πλέον ανοίγει ένα παράθυρο εγκαθίδρυσης πιο αυστηρών κανονισμών. Για τη νέα σεζόν, η FIA θα αναδιοργανώσειτο βιβλίο των κανονισμών της Formula 1, με την προσθήκη ενός ολόκληρου κεφαλαίουγια τις λειτουργίες των ομάδων, το λεγόμενο Section F.
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πώς οι ομάδες, ας πούμε οι Α και Β ομάδες, λειτουργούν, βάζοντας ορισμένα όρια που απαγορεύουν τις εξαιρετικά στενές σχέσεις ή τη συνεργασία μεταξύ τους», δήλωσε ο επικεφαλής μονοθεσίων της FIA, Νικόλας Τομπάζης.
«Εστιάζουμε στο κομμάτι των ψηφιακών δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα IT θα είναι απομονωμένα, ώστε να μην μπορούν οι ομάδες να μοιράζονται δεδομένα ή οτιδήποτε άλλο».
Παρόλο που υπάρχουν ήδη κανονισμοί που περιορίζουν τη μεταβίβαση πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ των ομάδων και θέτουν όρια όσον αφορά τη μετακίνηση προσωπικού, ο Τομπάζης θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να είναι βέβαιο ότι όλοι λειτουργούν σε ισότιμη βάση.
«Υπάρχουν ήδη πολλές διατάξεις, αλλά πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο σύνολο προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι ομάδες», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, δεν είναι στόχος η «δαιμονοποίηση» της συνεργασίας μεταξύ ομάδων, αλλά η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σχέση της Ferrari με τη Haas:
«Ο στόχος όλων αυτών ήταν να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση διαφορετικών επιχειρηματικών μοντέλων, όπως αυτό με την Haas [και τη Ferrari]. Αυτό καθιστά δυνατή την επίτευξη εμπορικών κερδών και εξοικονόμησης πόρων, καθώς και την υιοθέτηση ενός καλύτερου οικονομικού μοντέλου, χωρίς όμως να υπάρχουν κίνητρα απόδοσης για να συμβεί αυτό.
«Εάν μια ομάδα είναι πιο ανεξάρτητη και έχει κάποιες εμπορικές σχέσεις, δεν θέλουμε αυτό να καθορίζει τι συμβαίνει στην πίστα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
GP Βελγίου: Στο φημισμένο Spa - Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του τριημέρου
F1 2026: Πώς διαμορφώνεται το grid της νέας σεζόν - Ποιοι έχουν συμβόλαιο, ποιοι επιστρέφουν
Η Formula 1 τελείωσε οριστικά για τον Vettel – Όχι όμως οι αγώνες