F1: Ο ιδιαίτερος κανονισμός που ισχύει από φέτος στο Μονακό - Τι συνέπειες θα έχει στον αγώνα


Το κατά τα λοιπά συναρπαστικό Grand Prix Μονακό πάσχει στον πιο σημαντικό τομέα: αυτόν του θεάματος. Η Formula 1 ελπίζει με τον νέο κανονισμό που θέσπισε να δώσει λύση σε αυτό το θέμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤ.: GETTY IMAGES/RED BULL CONTENT POOL, FERRARI MEDIA CENTRE
  • 21/5/2025

Το ζήτημα του θεάματος στον φημισμένο αγώνα του Μονακό αποτελεί φλέγον θέμα συζήτησης εδώ και αρκετά χρόνια στη Formula 1, ιδίως μετά την εξαγορά της από τη Liberty Media και την αύξηση της εξωστρέφειας του σπορ εν γένει.

Ειδικά μετά τον περυσινό αγώνα, όπου κατά τη διάρκεια της κόκκινης σημαίας στον πρώτο γύρο όλοι άλλαξαν αναίμακτα ελαστικά και απέφυγαν το ένα υποχρεωτικό pit stop, το αίτημα για αλλαγή έγινε πλέον επιτακτική ανάγκη.

Στις αρχές του έτους είχαν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτοι «ψίθυροι» ότι η FIA μαζί με την F1 εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν κάποια αλλαγή στους κανονισμούς, αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο Grand Prix, με στόχο την ενίσχυση του θεάματος και την αποφυγή των διαδικαστικών αγώνων.

Τελικά στην πρώτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA τον Φεβρουάριο, αποφασίστηκε να θεσπιστεί κι ένα δεύτερο υποχρεωτικό pit stop, ανεξάρτητα από το αν ο αγώνας γίνεται υπό στεγνές ή βρόχινες συνθήκες. 

Ο συγκεκριμένος κανόνας βρίσκεται στο άρθρο 30.5 των Αθλητικών Κανονισμών κι αναφέρει:

«...Για τον αγώνα του Μονακό, κάθε οδηγός πρέπει να χρησιμοποιεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους ελαστικών (είτε στεγνά είτε βρεγμένα). Εάν ένας οδηγός χρησιμοποιήσει ενδιάμεσα ή βρεγμένα ελαστικά στον αγώνα, πρέπει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο διαφορετικά μείγματα ελαστικών slick, εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι από τα υποχρεωτικά μείγματα στεγνών ελαστικών (Hard ή Medium).

«Εκτός εάν ο αγώνας έχει διακοπεί και δεν μπορεί να ξαναρχίσει, η μη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου οδηγού από τα αποτελέσματα του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, τριάντα δευτερόλεπτα θα προστίθενται στο χρόνο που έχει διανύσει κάθε οδηγός που δεν χρησιμοποίησε, όταν απαιτήθηκε, τουλάχιστον δύο ελαστικά ξηρού καιρού κατά τη διάρκεια του αγώνα ή που δεν χρησιμοποίησε τουλάχιστον τρία σετ ελαστικών οποιασδήποτε προδιαγραφής κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επιπλέον, θα προστεθούν επιπλέον τριάντα δευτερόλεπτα στον διανυθέντα χρόνο οποιουδήποτε οδηγού που χρησιμοποίησε μόνο ένα σετ ελαστικών οποιασδήποτε προδιαγραφής κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Τι σημαίνει αυτό για τον αγώνα

Σπάνια η πίστα του Μονακό καταπονεί τα ελαστικά αρκετά για να φέρει τις δύο ομάδες προ μίας στρατηγικής δύο pit stop. Επομένως, η υποχρεωτικότητα των δύο στάσεων έρχεται ως τεχνητό μέτρο αύξησης του θεάματος, πιθανώς του ανακατέματος της τράπουλας. Άλλωστε, οι γόμες που επέλεξε να φέρει η Pirelli για το συγκεκριμένο GP είναι οι τρεις πιο μαλακές στην γκάμα της: η C4, η C5 και η νεότευκτη C6. Προσπαθεί κι αυτή με τη σειρά της να κάνει τα δύο pit stop όχι μόνο υποχρεωτικά, αλλά και λογικά.

Παρόλα αυτά, περισσότερα pit stops δε ισοδυναμούν πάντα και περισσότερο θέαμα. Αν προκύψει ένα Αυτοκίνητο Ασφαλείας, ή αν μια ομάδα φανεί πιο δυνατή από τον ανταγωνισμό και ξεφύγει, τότε η στρατηγική δεν θα παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα, ούτε θα φέρει τις προσδοκόμενες ανακατατάξεις. 

Για ακόμα μια φορά, η F1 της Liberty Media καταφεύγει σε πρόχειρα μέτρα για να καλύψει αδυναμίες του αθλήματος, που ειδικά στην περίπτωση του Μονακό είναι εγγενείς στην ίδια του την ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1: Πώς ο Verstappen έκανε το μαγικό προσπέρασμα στην Ίμολα (videos)

Απογοητευμένος ο Leclerc: «Δεν μπορώ να δεχτώ την κατάσταση στη Ferrari»

Formula 1 – Emilia Romagna: Αυτογκόλ!